Szekeres Viktor

Poseidon - középszerű akció temérdek vízzel

Csütörtökön indult útjára a hazai mozikban az utóbbi idők legjobban sikerült mozis katasztrófafilm-próbálkozása. Kurt Russell és társai próbálnak meglépni a süllyedő hajóról.

Persze a fenti állítás mellé illik kiemelni, hogy 2005-2006-ban a mozikban baromira nem mutattak be szinte semmilyen katasztrófafilmet, így a Poseidonnak nem is volt nehéz dolga, hogy bezsebelje a díjat (pár hónapja premierelt Amerikában az inkább dráma United 93 - a World Trade Center-ből pedig Oliver Stone ki tudja, hogy milyen műfajt varázsol elő.)

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Szerettük a békeidőket, vagyis szeretünk emlékezni rájuk, hiszen a 70-es években - ha nem számoljuk az Airport-filmeket (volt pár) - három év alatt három olyan sztárparádéval körített katasztrófafilm került a mozikba, melyek nagyban meghatározták a kort. Ezekkel - mint e bekezdésben is látszik - szívesen példálózik a könnyes szemmel a nosztalgia homályába révedő kritikus csak azért, hogy a tátongó üres helyet kitöltse éppen aktuális szövegszerkesztőjében.

Ki feltételezné egy manapság moziba kerülő katasztrófafilmről, mondjuk akár a Poseidonról, hogy Oscar-esélyes? Pedig anno az első, 36 éve forgatott Poseidon-filmet 8 Oscar-díjra jelölték, a Pokoli torony is megkapta a 8 jelölését, de még a Földrengés is bezsebelt 4-et - és akkor nem is beszéltünk az Airport 10 Oscar-jelöléséről.

Manapság sajnos a hasonló nominációeső elképzelhetetlen és ebben - amellett, hogy valamiért a filmkészítőknek nincs kedve belevágni a nagyköltségvetésű, kockázatos produkciókba - többek között a Poseidon is ludas, amely biztosan az egyik utolsó koporsószeg volt a műfaj koporsójába. A 160 milliós gyártási költséget szánalmasan kevés (közel 60 milliós) amerikai bevétellel sikerült csak megfejelni - ennyit egy X-Men 3 két nap alatt termelt. Ezek csak a szikár számok, természetesen a film minőségéhez semmi köze az adatoknak, inkább a nézők érdektelenségére utalnak, ami valahol érthetetlen, hiszen a látványos produkciókat általában teli szájjal zabálja a nép a sajtos aromájú popcorn mellé.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Csakhogy ezúttal a Poseidon mellett annak a 160 millió dollárnak is elúszott egy része, mert hiába a sok hozzáadott zöldhasú, valahogy csak a víz mennyiségén látszódik a monumentalitás, máshol jó párszor a CGI segít be. Ráadásul valamiért éppen a forgatókönyvírókra nem maradt pénz, akik olyan gázos párbeszédeket hoztak olykor össze, hogy az ember tényleg csak rossz viccnek hiszi az egészet. Egyébként a történetre nem hiszem, hogy érdemes túl sokat vesztegetni, hiszen a "nagy tengerjáró hajó elsüllyed és emberek maroknyi csoportja menekülni próbál" zanzásításon kívül nem sokat lehet kiemelni.

Ez persze annak is köszönhető, hogy az eredeti majd két órás film itt egy instant, akciódús másfél órára lett lezsugorítva, mely hemzseg a nulla- és egydimenziós karakterektől és az embert igazából nem is érdekli, hogy ki él vagy hal. Az eredetiben úgy egy órán át csak karakterizáció volt - az ilyesmi lehet, ma már nem lenne közönségképes.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

De egy film minősége még csak nem is a fent említett tényezőkön múlik, hanem a megvalósításon, ami ezúttal - nincs jobb szó rá - elég snassz volt. Még az újonc nézők is könnyedén kitalálhatják, hogy ki hullik el és ki élheti túl az esetet, vagyis a feszültségteremtés nem nagyon sikerült az ennél általában hatásosabb produkciókat készítő Wolfgang Petersennek (Trója, Viharzóna). Inkább csak a víziszonyban szenvedők fognak valamit érezni a hihetetlen mennyiségű folyadék láttán. Sajnos a szereplők sem tesznek túl sokat hozzá a történethez, hiába van egy Kurt Russellünk vagy egy Richard Dreyfuss-unk, őket is elnyeli a középszer habja.

Érdekességképpen azt is érdemes megemlíteni, hogy tavaly novemberben az egyik amerikai országos adó is bemutatott egy Poseidon remake-et, melyben ugyan eléggé eltértek az eredeti regénytől, de igazi szórakoztató trashfilmet kaptunk olyan nevekkel, mint Rutger Hauer, Steve Guttenberg vagy Adam Baldwin. Szinte biztos, hogy elég hamar láthatjuk majd egy kereskedelmi tévés szupermoziban vagy a leárazott DVD-k között, ha megjelenik itthon.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A lényeg, hogy aki az idejét szeretné elütni valami gyorsan felejthető filmmel, annak tökéletesen megfelel a Poseidon, de aki tartalmasabb szórakozásra vágyik, az elugorhat a kölcsönzőbe és kihozhatja az eredeti Poszeidón-katasztrófát (ami július elején kedvező áron ismét megjelenik itthon), vagy akármelyik katasztrófafilmet az utóbbi időből. Lehet, hogy jobban fog járni, ha a műfaj rajongója, mert a Poseidon így inkább csak egy akciófilm lett. Annak amúgy nem rossz, de nem is olyan jó - tipikus középszer. Ez pedig a katasztrófafilm halódó műfaját tekintve nem jó jel, hiszen csak még jobban elveszi azok kedvét, akik a zsáner feltámasztásán ügyködnek.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Poseidon
színes, amerikai akció, kalandfilm, 99 perc, 2006

Rendező: Wolfgang Petersen
Forgatókönyvíró: Mark Protosevich
Operatőr: John Seale
Producer: Mike Fleiss, Akiva Goldsman, Duncan Henderson, Wolfgang Petersen
Vágó: Peter Honess
Zene: Klaus Badelt

Szereplők:
Josh Lucas (Dylan Johns
Kurt Russell (Robert Ramsey)
Jacinda Barrett (Maggie James)
Richard Dreyfuss (Richard Nelson)
Jimmy Bennett (Conor James)
Emmy Rossum (Jennifer Ramsey)
Mike Vogel (Christian)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akyyy #41
    én mos tnéztme meg és kuvára teccet! Inkább ilyen filmeket mint a szar annak tünö rtles délutáos katasztrofásat:S
  • Danecay #40
    De fejjel lefelé van az összes gomb és az a PORT feliratú gomb is amit végül megnyom :)
  • mate317 #39
    Hi! Nem furcsa, hogy mikor a fater ki akarta kapcsolni a hajócsavart, a gombok felirata nincs fejjel lefelé? (így emlékszem). Pedig a hajó felborult. De az egész menekülés alatt mintha mindig a "földön" jártak volna..
  • Kaleb222 #38
    Nem tudom minek húzzátok le annyira ezt a filmet. Aki nem szereti a katasztrófát az ne ehhez a filmhez írjon. A maga nemében ez egy nagyon korrekt film. Kihozták belőle a lehető legtöbbet!
    Mindenütt halottak, hullanak az emberek, kellő feszültség is megvan. Reális! És a kivitelezése is teljesen színvonalas! Szerintem megéri megnézni! (ui. mielőt beültem a moziba, én is rosszra számítottam, de kellemesen csalódtam!)
  • winnie #37
    wow. a legfelső 20%-ba való tartozás elég kevés filmnek adatik meg. ez dicséretes. nálam még idén nem volt ilyen film. (évente, ha 3-4 akad.)
  • olos123 #36
    Na egész jö kis film volt. Kb 80%-ra értékelném
  • winnie #35
    csütörtökön a producereken, de nem tudom, hogy ez hogy jön ide.

    ha figyelmesen dekódolod azt, amit írtam, akkor látnád, hogy én _nem_ a közönségről írtam, hanem a produkciókról. ha már producerek, akkor az is remekül ideillik, egy csontkommersz darab mel brooks tollából (űrgolyhók, valaki?:), ami tele van affektáló homokosokkal, náci viccekkel és egyéb altest poénokkal. ettől még nagyon élvezetes, főleg a jó színészek miatt.

    attól, hogy színházba nem járnak ordibálós ember, még lehet a színházi színvonal is olyan hullámzó, mint a mozis. (mitől nagyobb kulturális esmény, ha valaki színházban megnézi a shopping and f*ckingot vagy a vaginamonológokat, mintha az egy gésa emlékiratait nézné moziban?)
  • SSeth #34
    Hát ha neked a színház és a mozi ugyanaz a kategória... biztos régen voltál. Legutóbbi mozilátogatásom alkalmával éppen egy nagy dagadt kopasz barom ordított az előtte ülő csajjal, hogy: "megb*szlak a barátod hátán..." Lehet, hogy színházba készült csak rosszfelé kanyarodott. Hallottál már színházban ilyesmit? Vagy, hogy "ülj már le a k*rvaanyád?" Kulturális esemény... csak úgy oszották a Kazinczy-díjakat.
  • olos123 #33
    Hát én ma fogok elmenni és szerintem jók a zilyan akció filmek! A szaros vígjátékokra meg ilyesmikre neincs értelme moziba beülni mert otthon is ugyanoly élményt nyújt mint moziba. De az ilyen ütös akciófilmeket mindig szivesen nézem meg moziba és szerintem most sem fogok csalódni...
  • winnie #32
    már hogyne. a színházak, ha bp-et nézzük tele van csontkommersz darabokkal, mint ahogy a mozikban is vannak igényes filmek.

    ráadásul a színházak is gyártanak remake-eket - idén asszem 3 média-verzió is volt, a rómeó és júliákat nem is számolom.