Gyurkity Péter

Könnyítené a noteszgépek használatát az Intel

A chipóriás az asztali konfigurációkhoz hasonlóan jól körülhatárolt, könnyen cserélhető komponensekre építené a noteszgépeket, hogy megkönnyítse a javítást, és növelje a vásárlói érdeklődést.

Az Intel hónapokkal ezelőtt indította útjára az Interchangeability Initiative névre hallgató kezdeményezést, amelyben több gyártóval összefogva igyekeznek létrehozni a könnyen cserélhető komponensekre épülő hordozható számítógépek platformját. A cél, hogy jelentős mértékben csökkentsék a javítással és az alkatrészek cseréjével járó időkiesést, kiküszöbölve a laptopok, noteszgépek azon hátrányos tulajdonságait, amelyek számos vásárlót riasztanak el az amúgy vonzó mobil termékektől.

A processzorgyártó négy fontos komponenst különböztet meg a noteszgépekben, amelyeknél mindenképpen biztosítani kell az egyszerű, gyors cserélhetőséget, vagyis a kompatibilitást. Ezek sorrendben a merevlemez, az optikai meghajtó, az LCD kijelző és az akkumulátor. Három gyártóval - Asus, Gigabyte és Quanta - közösen máris megkezdték az első komponensek és konfigurációk előállítását, amelyek már megfelelnek az előírásoknak. Az Asus eddig egy, a Gigabyte kettő, míg a Quanta három noteszgépet készített el, a tervek szerint azonban idővel az egész ágazatra kiterjesztenék az követelményeket. A részletekről az Intel által összeállított dokumentumban olvashatunk.

"A piac olyan egyszerű cserélhetőséget, kompatibilitást igényel, amilyen az asztali gépeknél már megvan. Amikor merevlemezt vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy elfér a házunkban. Ha a noteszgép kijelzője megsérül, legalább tíz héten keresztül várnunk kell a cserére" - emelte ki Steve Dallman, az Intel tengerentúli értékesítéseiért és marketingért felelős igazgatója. Véleménye szerint a kezdeményezés körülbelül öt év alatt terjedhet el, és válhat az egész ágazatban bevett követelménnyé. Az egyes komponenseket természetesen maga az Intel hagyná jóvá, amely Verified by Intel néven külön programot indított a noteszgépek kompatibilitásának megteremtésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • hiftu #9
  Proci tuning nem emeli a véletlenül a hőmérsékletet ill. a fogyasztást? Egyik sem jó ötlet egy noteszgép esetében.
  Egyébként jó a kezdeményezés. Egy idő után úgyis kicsúszik az Intel kezéből és az utolsó tajvani garázssoron is így fogják összehegeszteni a gépeket. :) (Már, ha bejön a dolog.)
 • Tiberius B #8
  Ez király lesz (éljen az Intel!)
  Szerintem ez az Intel-pecsételgetős max. 1 évvel a tömeggyártás előtt meg fog szűnni, de lehet, hogy márr 1-2 év múlva feláll egy közös "tanács"
 • szombi #7
  Tennénak bele touchpad egeret, mert a tapipad gagyi! Esetleg a padot lehetne cserélni görgőspadra?
  A VGA cserét úgy kéne, hogy egy szabványos panelen van a GPU és a memória, az pedig rácsatlakozik a buszra,
  hogy a jelet átadja az LCD-nek, és a rögzített(nem a panelhez tartozó) VGA(DVI) kimenetnek.
  A CPU cserét nem tartanám indokoltnak, inkább a tuninglehetőségeit kellene növelni. Vagy már alapból tuning?
  Az akksikra tényleg ráférne egy egységesítés. Esetleg gyárthatnának külső akksit, mert útközben aligha elég 3 óra!
 • HUmanEmber41st #6
  Inkább lenne valami gyártó-tömörülés, ahova szabadon csatlakozhatna minden noteszgép alkatrészgyártó.
  Nekem ne pecsételgesen csak az Intel..
 • fflx #5
  Hat igen, abban az utolso mondatban van a kutya elasva
 • axerow #4
  A RAM cseréje már most is megoldott (a'lá bővítés, persze, és van már 2 gigás modul amit támogatnak a gépek (almost).
  Cserélhető VGA is van már, igaz nem annyira elterjedt, de létezik már, lehet ilyen gépeket is venni..

  LCD csere sztem fantasztikus... sokszor megesik, hogy akár csak véletlen is megütöd, megütik, stbstb, vagy csak egyszerűen megóvod sokáig, és aztán szeretnéd cserélni..
 • Darth Sith #3
  "Ezek sorrendben a merevlemez, az optikai meghajtó, az LCD kijelző és az akkumulátor."
  ebből kb vinyót és az aksit ha cserélném. CPU, VGA, RAM cserét miét nem akarják megoldani? hogy azokat is könnyen lehessen cserélni? Annak lenne értelme.
 • pentium419 #2
  ebbe nem köthet bele egy amd fan se hehe ugye nem is oylan rossz az intel?
 • Caro #1
  A kezdeményezéssel egyet értek, de azzal nem, hogy az Intel legyen a döntőbíró.
  Legyen rendes szabvány(pl. IEEE)