Szekeres Viktor

Good Night and Good Luck - George Clooney filmje

A kényes, ma is aktuális témát a médiáról és a kommunizmusról George Clooney dokumentarista stílusban, egy másfél órás fekete-fehér cigarettareklámként vitte vászonra. Meg is kapta a legjobb film Oscar-jelölését.

George Clooney elért oda, hogy ezerrel önmegvalósítson. Ki emlékszik már a '88-as Gyilkos paradicsomokban (Return of the Killer Tomatoes) nyújtott cizellált játékára - ma már ő Hollywood egyik legkeresettebb színésze, aki összekuporgatott gázsiját inkább saját filmjei készítésére fordítja. Elsőként az Egy veszedelmes elme vallomásait (Confessions of a Dangerous Mind) készítette el, melyben komótos tempóban vájkál egy CIA-ügynök múltjában. Második filmjével is a múltat célozta meg, hiszen a Good Night and Good Luck. ("Jó éjszakát és sok szerencsét") Edward R. Murrow, a CBS híres/hírhedt tévésének életét veszi nagyító alá.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Murrow (David Strathairn) a CBS See It Now című hírháttér műsorának volt az 50-es években műsorvezető-szerkesztője. A kedd esténként másfél órában jelentkező adás szívesen boncolgatott kényes témákat a védjegyeként mindig cigarettázó Murrow vezetésével. Egyszer, hogy hogy nem Murrow és csapata (köztük a másik szerkesztő Fred Friendly, akit maga Clooney alakít) bizony belecsapott a lecsóba és a véreskezű, kommunista-érzékeny Joseph McCarthy szenátor felé intéztek kritikát, ami természetesen politikai színezetű események láncolatát indította el - és ez a közreműködők karrierjére is erős kihatással volt.

A film - mivel fenemód hiteles akar lenni - bár színesen lett felvéve (nyilván, de azért poén lenne fekete fehér díszletek közt fekete-fehér színészekkel készíteni egy filmet), utána számítógépen kreáltak belőle színtelen verziót. Érdekes módon nagyon is jól áll a Good Night and Good Luck-nak (Murrow híres elköszönése) ez a monokrómság. Tényleg amolyan hiteles, már-már dokumentarista álcát kölcsönöz a filmnek, melyet ezt megtetézendő még archív felvételekkel is dúsítottak. Így az ismert arcokon kívül ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy egy-egy felvétel valóban archív-e, vagy csak zseniális színészi teljesítmény. (Amerikára jellemző, hogy a tesztvetítések után a nézők a McCarthy-t játszó színészről közölték, hogy kissé túljátsza a szerepét - holott McCarthy-t csak eredeti felvételek segítségével keltették életre.) A forgatókönyvírók munkáját megkönnyítendő természetesen egyéb, az archívumban hozzáférhető szövegek is eredetiek a filmben (ld. Murrow felkonfjai).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mert a színészek valóban elsőrangúak: az Oscar-díjra is jelölt David Strathairn játéka mindent visz. Olyan hihetetlenül száraz és visszafogott, hogy azt tanítani kéne, pedig tudjuk, hogy az ilyen karaktereket a legnehezebb eljátszani, a minimáljátéknak van a legtöbb buktatója. Strathairn mégis példamutató, egy két lábon járó cigaretta reklám. A többiek is méltó partnerei (Clooney, Robert Downey Jr., Jeff Daniels, Frank Langella) - nagyon pontosan és visszafogottam festik le előttünk az 50-es évek korszakának tévés személyiségeit.

A rendezés ugyancsak kibírta azt, hogy magamutogatás helyett a tényekre koncentráljon, és így egy igazán száraz, már-már unalmas, ám mégis feszültséggel teli film kerekedett a Good Night and Good Luck-ból - amiből a legtöbb hazai mozinézőnek biztosan csak az unalom fog megmaradni, mert el kell ismerni, hogy egy 50-es évek Amerikájáról szóló híradó-összeállításnak sem lenne sok rajongója itthon. Bár a téma erősen amerikai, az USA múltjában vájkál, annak viszonyait tárja fel (és sajnos kissé egyoldalú, vagyis inkább részrehajló), de azt hiszem itthon sem idegen az a McCarthy-féle hozzáállás, miszerint ha valaki rosszat merészelt szólni a törtető szenátorra, akkor az élből lekommunistázza partnerét. A McCarthy által indított kommunisták elleni hajtóvadászat erőteljesen meg is határozta a hidegháborús légkörben evickélő USA politikai légkörét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Good Night and Good Luck hihetetlenül monoton, erősen amerikai tematikájú, de tényleg nagyon tisztességes politikai kvázi-dokumentumfilm, amit biztosan csak kevesen fognak élvezni, de azok annál jobban. A kommersz rajongóinak ezúttal egyetlen olyan aspektusát sem tudom kiemelni a filmnek, ami a megnézésére sarkallná őket, pedig ha nem is tökéletes és nem is Oscar-jelölésre méltó, de azért átlagon felüli munkát tett le Clooney az asztalra. A játékidő szerencsére nem a szokásos 2,5 óra, hanem a nagyon is nézőbarát alig 90 perc, úgyhogy a film hosszára vonatkozó kifogásokat a forgalmazó nem fogad el.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Good Night and Good Luck.
fekete-fehér feliratos amerikai filmdráma, 93 perc, 2005

Rendező: George Clooney
Forgatókönyvíró: George Clooney, Grant Heslov
Operatőr: Robert Elswit
Producer: Grant Heslov
Vágó: Stephen Mirrione

Szereplők:
David Strathairn (Edward R. Murrow)
George Clooney (Fred Friendly)
Jeff Daniels (Sig Mickelson)
Robert Downey Jr. (Joe Wershba)
Patricia Clarkson (Shirley Wershba)
Ray Wise (Don Hollenbeck)
Frank Langella (William Paley)
Tate Donovan (Jesse Zousmer)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • spR #9
    Nagyon kiraly film, mindenkinek ajanlom
  • winnie #8
    laza gyerek volt ez a murrow, ahogy cigivel a kezében vezette a műsort. ma valahogy nem tudnám elképzelni, hogy szellő pista vagy a pálfy így nyomasson egy híradót, vagy friderikusz így tárna fel a hátteret:)
  • troc #7
    hehe, hetek óta a hírolvasós kép az msn képem. :)
  • usererror #6
    Tegnap megnéztem. Eléggé jó film. Határozottan látszik rajta, hogy Clooney szerepelt pár Coen filmben. Tetszik, hogy saját magának kvázi statiszta szerepet szánt a filmben. Szerencsénk van, hogy európában élünk és ha felfordítunk egy követ, az alól is a történelem kukucskál ki ránk. Amerikának ebből gyakorlatilag semmi nem jutott, ezért kissé óckodom a múlt politikai eseményeivel foglalkozó felfújt filmjeiktől. Mivel a hidegháborús időszakból rengeteg alkotást láttam eddig - persze olyanokat, ami a mi oldalunkról láttatja a dolgokat - így határozottan tetszett ez az aspektus. Külön jó, hogy nincs igazi katarzis a sztoriban, hiszen előre látható minden történés, annál inkább rámegy a lelki síkon történő eseményekre és a jellemábrázolásra. Ja, és nem csinál szájbarágós módon hőst, mint ahogyan megszokhattuk...
    Szóval rendezzen csak még filmeket Clooney.... Jennifer Lopezről meg inkább ne ejtsünk egy szót se.
  • Tetsuo #5
    Én is megnézném, ha nem lenne Clooneytól hányingerem.
  • EmThor #4
    zenék nagyon jók, a sztori érdekes, jó film volt.
  • Darth Sith #3
    mindenféle képpen meg akarom nézni. Nagyon tetszika témája.

    Amúgy igazad van, a közízlésnek valszeg nem fog bejönni... Ha győzike a "sztár" akkor egy komolyabb, elgondolkodtató film hogyan csalogathatná őket a moziba?
  • Benedekco #2
    érdekes lehet... kíváncsi vok rá
  • Frankie #1
    A film tipikusan az a fajta ami nagyon megfogja azt aki érdeklődik a téma iránt, de mivel nem robban fel benne semmi, nem folyik a vér és még szex sincs, a mai közízlés unalmasnak fogja találni. Pedig elég magvas gondolatok vannak benne..