MTI

Kínába települ át a dorogi Sanyo gyár egyik részlege

Kínába telepíti egyik részlegét a dorogi Sanyo, az új beosztást elutasító dolgozóknak a szakszervezet javaslatára egyhavi többletjuttatással szűnik meg a munkaviszonya - közölte a gyár személyzeti vezetője.

"A lítium-ion akkumulátorok gyártását Dorogon tovább nem tudjuk nyereségesen végezni, a gépsor Kínába való áttelepítése 181 ember munkahelyét érinti. Nekik a gyár más területén kínálnánk munkát, de eddig csak kétharmadukkal sikerült megegyezni" - mondta Kalocsai Péter, hozzátéve: a Sanyo vezetése az érdekképviseleti egyeztetés után plusz egyhavi bér kifizetését vállalta az átszervezés miatt távozóknak. A szakszervezet arra alapozta kérését, hogy az új beosztásban monoton és nagy kézügyességet igénylő munkára akartak alkalmazni olyan munkatársakat, akik korábban gépbeállító-ellenőrző munkakörben, kötetlenebb körülmények között dolgoztak - mondta el a szakszervezet vezetője, Markuj Zsófia.

A szeptemberben alakult szakszervezetnek jelenleg 85 tagja van, ez volt az első érdekképviseleti tevékenységük. A munkaerő helyzetről a személyzeti vezető elmondta, a Sanyo-ban az összeszerelő gépsorok mellett jelenleg betöltetlen állások vannak és a gyár jelentős növekedés előtt áll. Szeptembertől tervezik az épületklímák gyártását, 2007-től pedig a napelem gyártás megkettőzését tervezik a dorogi gyárban. Az újratölthető elemeket gyártó üzem jelenleg összesen 1.250 főt foglalkoztat, akiknek közel fele szlovák állampolgár.

A Sanyo Hungary Kft. 2000-ben kezdte meg a mobiltelefon akkumulátorok összeszerelését a Dorogi Ipari Parkban, majd egy év múlva beindította a lítium-ion cellák gyártását. A vállalat honlapjának adatai szerint a 36 millió eurós alaptőkével létrehozott cég 2004-ig 85 millió eurós befektetést végzett. Értékesítési forgalma az alapítás évében 30 millió euró volt, majd 2003-ban elérte a 285 millió eurót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Czibu #6
    a legnagyobb vicc az egészben az volt hogy utolsó pár napban derült ki, hogy tulajdonképpen mi is fog történni...
  • Kis-Bob #5
    Nem lehet versenyezni a kínai bérekkel... Szinte rabszolga-módon dolgoztatják az embereket.
  • immovable #3
    hát igen lejárt az 5 év adómentesség...
  • immovable #2
    az bizony nem egy haverom került az utcára ennek köszönhetően...
    a vicc az egészben hogy hivatalosan a gyárban a megszünés előtt 3 héttel jelentették be hivatalosan, és hogy ne kelljen végkielégítést fizetni, felajánlották a dolgozoknak más sorra való átlépést ami visszalépést jelentett volna mind fizetés mind pozicó szempontjából, és amúgy annak a részlegnek is megkezdték a leépítését, persze nem hivatalosan...
  • klastrom #1
    Cumi