SG.hu

Eladják a Sulinetet

Az új Közháló tenderek sikeres lebonyolítása esetén a következő három évben az állam feleakkora költséggel tudja majd biztosítani az intézményeknek az internetszolgáltatást.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a 2006. évi költségvetésről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően nyilvános közbeszerzési eljárásokat írt ki az iskolák és egyéb közintézmények internet-hozzáférését biztosító szolgáltatások ellátására. A minisztérium által 2003-ban elindított Közháló program keretében mára Magyarország valamennyi általános- és középiskolája, valamint további több mint 2300 közintézmény szélessávon tud a világhálóra csatlakozni. Az IHM állami tulajdonú eszközök biztosításával segítette elő, hogy olyan településeken is megvalósuljon a szolgáltatás, ahol a piaci szereplők egyébként nem jelentek volna meg.

Az elsődleges célok elérésével a Közháló program a következő szakaszba lépett. A Közháló II program az infrastruktúra állandó fejlesztését és tiszta piaci alapú működést tűzi célul, elősegítve, hogy az internet idővel ugyanolyan természetes, közmű jellegű szolgáltatás legyen, mint például az elektromos hálózat. Ezért a minisztérium nyilvános tenderek keretében a hálózat állami tulajdonú elemeit értékesíti, és az intézmények számára az internetet a jövőben piacról vásárolt szolgáltatással biztosítja.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Közháló II. közbeszerzési eljárásai kidolgozott ütemterv szerint zajlanak. A tendernyerteseknek megfelelő felkészülési időt kell biztosítani ahhoz, hogy az iskolák egyetlen napra se maradhassanak internet nélkül. Az érintett intézmények természetesen továbbra is ingyenesen érhetik majd el a világhálót. A közbeszerzésből befolyó bevételeket - a költségvetési törvény előírásainak megfelelően - a hálózat fejlesztésére és működtetésére fordítja a tárca.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #1
    Hmm, számok sehol? Én vmi olyasmit olvastam, hogy 4 milliárdba került, 3.4 milliárdért eladják, hogy aztán évente kb ennyiért visszabérelhessék. Végülis leköszönő kormánytól mit várjon az ember...