Dojcsák Dániel

Narnia krónikái - A játék


Kiadó: Buena Vista Games
Fejlesztő: T-Tales
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium IV 1,4 GHz, 256 MB RAM, 2,6 Gbyte szabad hely, Pixel Shader-t támogató videokártya
Ajánlott: 2,4 GHz-es Intel Pentium IV vagy AMD Athlon XP 2500+, 512 MB RAM, Nvidia 6600/Radeon X800 videókártya
Hasonló játékok: Harry Potter and the Goblet of Fire, Fantastic Four
Kategória: külsőnézetes fantasy akció

Viszonylag ritkán kerül a műtőasztalra gyerekeknek szóló adaptáció, ami a médiumok teljes skáláját igyekszik felvonultatni. A Narnia krónikái először könyv, majd film, konzol és PC játék formában bódította el a csöppségeket és a nagyobbakat is.

Induljunk el és három és fél perc alatt menekítsük ki a gyerekeket a házból. Ugye, hogy milyen fura, hogy így kezdem a cikket, se felvezetés, se előzetes infók, se semmi - na, pontosan így kezdődik a játék. Indulás és intro után azon nyomban püfölni kell a billentyűzetet.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A készítők ráadásul úgy csinálták meg a játék elejét, hogy aki nem ismeri az egész történetet és nem tudja, hogy mire számíthat később, az esetleg megriad és azt hiszi, hogy négy szefós kisgyerekkel kell szétverni egy háborús lakást. Hogy miért? A tárgyak nagy részét ha elkezdjük idétlenül püfölni, akkor pénz esik ki belőle, persze nem tudjuk mitől jó az nekünk, de ha kiesnek akkor biztos jó. A kameraállás nem vezérelhető, szóval sokszor lesz részünk abban, hogy a falnak mászunk, de nem megyünk át rajta. Ehhez hasonló indulás után persze, hogy gagyinak ítéltem meg egyből az egészet.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Mégis, valami megfogott benne, illetve tudtam, hogy gyerekeknek készült, tehát nem biztos, hogy az én számítógépen szocializálódott racionális agyam képes felfogni a lényeget egy ilyen játékból idő előtt. Épp ezért tovább játszottam, nagyon sokáig, míg észrevettem, hogy olyan, mintha újranézném a filmet teljesen, jelenetről jelenetre. Amikor elakadtam, azon gondolkodtam, hogy belepillantok a nem létező kópiámba a filmből és megnézem, hogy ők mit csináltak.

Na jó, ez kicsit túlzás, ellenben a játék tényleg pörgős és mindig tartogat valami meglepetést. Az tény, hogy nem kell tomb raideri feladványokra, constantinei komplexitásra és max paynei kidolgozottságra számítani, de nyilván nem is ez volt a cél. Egy tipikus tucatjáték, ami egész jól sikerült. Akinek hiányoznak a régi platform játékok, mondjuk Croc 3D félék, annak biztosan be fog jönni. A lényeg, hogy mindig mindent ütögessünk meg, vegyük észre, hogy melyik karakter a megfelelő, szedjünk össze minden érmét, szobrot és minden kütyüt. Egyértelműen a Fantastic Four ugrik be, itt is négy szereplőt irányíthatunk. A filmben megismert gyerekek mind a négyen tudnak valamit amit a többiek nem, ezért négyen együtt képesek csak átvészelni a kalandokat. Lucy a csepp lányka, aki épp apró méreteivel tud segíteni. Át tud bújni kis réseken, fel tud kapaszkodni a nagyok hátára, illetve ő a medikus is a csapatban.

Edmond kicsi a bors, de erős kategória, ő is könnyű, képes az olvadó jégen lavírozni, verekedni, trükközni, de legjobban mászni szeret. A nagyok közül Peter, aki az izomerőt jelenti, megvédi a többieket a farkasoktól és egyéb gonosz jószágoktól. A nagylány, Susan pedig a ranger, tehát a távolsági fegyverek, mint például hógolyó, teniszlabda illetve íj nagymestere. Plusz használhat egy pánsípot, ami mindenféle csodás dolgot művel.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Fantastic Fourhoz képest egy nagyon jó és innovatív ötlet, hogy a négy karakter együtt képes csak bizonyos dolgokra. A jégtömböket a két csaj tudja összetörni, de a kislányt át kell vinni a mély havon. Ám durva hógolyó-terminátor válik a Susanből. ha Peter a hátára veszi, illetve különböző kombókat tudnak még tanulni a későbbiekben, ami harcokban vagy a feladványok, akadályok megoldásához jöhet jól. A pályák egyébként változó hosszúságúak, de egy komoly platform játékos egy este alatt simán végig tudja vinni az egész játékot.

Persze a célcsoport gyerekeknek lehet valamivel tovább tart, bár ha figyelembe veszem, hogy 12 éve és most is a Civilizationnal játszottam, akkor lehetm nincs is különbség az életkorok között. A lényeg, hogy nem szabad felidegesíteni magunkat, amikor csak amiatt nem tudunk tovább menni, mert a kamera nem forog és nem látjuk, hogy mi történik. Szerencsére sok nehézségünk nem lesz, ha sikerül elsajátítani a játék vizuális jeleit, akkor semmi gondunk nem lesz. Ezt az első 3 pályán lehet realizálni.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Gondolom szándékosan nincs túl sok szöveges információ a játékban. A feladatokat is szóban mondja el az aktuális karakter. Ez nyilván inkább hátrány nem angolszász nyelvterületen, de sokszor hangsúlyoztam már, érdemes idegen nyelveket tanulni. Egyébiránt vannak típus akadályok, amiken első alkalommal viszonylag nyugodtan, sok segítséggel vergődhetünk át, majd utána bármikor rutinfeladatként fog előfordulni.

Ilyen főellenség-szerű momentumok is akadnak majd, de ezeknek a megölése minimál logikát igényel, mint ügyességet - ez érvényes az egész játékra. Teljesen olyan érzésem volt, hogy ez egy készségfejlesztő tréning. Elsősorban figyelmet igényel, másodsorban logikát és harmadrészt némi ügyességet. 16 éven aluli játékosoknak szülői felügyelet nélkül ajánlott. Grafika:
Nem annyira rossz, hogy három csillagot kelljen kapnia, de igazából a gépigényhez képest - és hogy Pixel Shader 3 kell hozzá, (ami kizárólag ahhoz kell, hogy a jég frankón tükröződjön) - nem olyan nagy durranás. A fixen mozgó kamera főleg gagyi megoldás, bár lehet, hogy ez is azért van, mert nem nézik ki egy gyerekből, hogy képes egy karaktert és egy kamerát egér-billentyűzet kombóval vezérelni. Agyon AA-zva néz ki valahogy, de a nélkül elég átlagos.

Kezelőfelület:
Se tutorial, se konfigolható irányítás, ráadásul elsőre egyáltalán nem egyértelmű, hogy mi van. Ehhez viszont kell a szülő, aki átböngészi a kézikönyvet és kioktatja a gyereket, ha az még nem tud olvasni vagy nem tud angolul. Nevetséges megoldás, nyilvánvaló, hogy a szokásos "kenjük be sárral konzol átirat" effektről van szó. Egy joypadon nyilvánvalóan megvan a négy iránygomb és a négy akció gomb is. Billentyűsök kedvéért: player 2: bal oldali kurzor gombok (nyilak) a mozgásért felelősek. A num padon pedig: 1: támadás (kardocska) 2: speciális mozgás (csillagoscska) 3: karakterek közti akciók (lila végtelen jel) 5: interakció egyéb tárgyakkal (barna kezecske).

Játékmenet:
Ezzel őszintén semmi gond nem volt. Leszámítva persze az in medias res kezdést. Gyerekeknek szóló játék lévén hiányolom a quick save funkciót, ami mondjuk pedagógiailag jobb lehetőség, elkerülve az "aaaaanyaa ne máááááár, még ezt a pályát csak" szituációkat. A pályák közben vannak checkpointok, menteni viszont csak a pályák végén lehet, illetve vissza lehet térni később adott pályákhoz, ha esetleg nem sikerült tökéletesen megcsinálni.

Zene, hang:
A legtöbb filmadaptációnál a zene és a hang tökéletes, legalábbis affelé halad. A zene igazi családi Disney hangulat, nagyon tetszett. A filmbetéteket is ebbe a kategóriában értékelem. Nagy átélést adhat, hogy a bejátszások hirtelen kezdődnek el és kapcsolódnak az aktuális folyamathoz, illetve a bejátszások végén sokszor a játékban folytatódik a történet és az irányítást is megkapjuk. A szövegek és a hangeffektek szintén nem hagynak kívánnivalót maguk után. Az nem derült ki számomra, hogy milyen hangrendszereket támogat a játék, ugyanis ilyen jellegű beállításokat nem találtam.

Intelligencia, nehézség:
Ez nem azt jelenti, hogy nagyon intelligens és nagyon nehéz. Épp ellenkezőleg, a célcsoportnak teljesen megfelelő szinten áll a játék. Lehet ugyan állítani két fokozatban a nehézséget, de biztos, hogy a fiatalok ellesznek sokáig, figyelembe véve a két játékos kooperatív módot. Igazi testvér szövetség alakulhat ki játék közben. Lehet váltogatni bármikor a karakterek között és csak arra nem lehet váltani, ami a másiké éppen, így folyamatosan lehet pörgetni a szerepeket is.

Összegzés:
Első blikkre nagyon nem tetszett a játék, csalódásnak gondoltam, vagyis nem is reméltem tőle sokat. Viszont szép lassan belopta magát a szívembe és jó volt a kicsit gyerekesebb, meseszerű történetben elmélyülni. Kicsit kipihenhetjük magunkat a pszichothrillerek után. A fiatalabb korosztály is nyilván örömmel veszi, főként, ha a mozi után egyből ott pihen az asztalon a telepítőlemez. A játékot 4 CD-s kiszerelésben szállítják, aminek a nagy részét persze a filmbetétek és a hangsávok teszik ki. A játékot tényleg korhatár nélkül ajánlom mindenkinek, bár az életkorral fordítottan arányos lehet az élvezet foka.
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Juci006 #31
    Áhh nekem meg van a játék hát nem gészen erre számítottam de tűrhető és vannak benne jó részek.De az zavar hogy a gyerekek néha kifele bandzsítanak. xD
  • Zoliz #30
    Narnia Rulez, mert a nők szeretik nem annyira véres és így jobban ágyba lehet vinni őket. Hajrá university! Menni fog, csak akarni kell!
  • university #29
    a narnia egy szar
    nincs meg vkinek a gól c. film
  • university #28
    a narnia egy szar
  • reiko #27
    Aki szeretné kipróbálni a játékot...

    http://rapidshare.de/files/8987594/The.Chronicles.of.Narnia-RiTUEL.part1.rar.html
    http://rapidshare.de/files/8987577/The.Chronicles.of.Narnia-RiTUEL.part2.rar.html
    http://rapidshare.de/files/8985949/The.Chronicles.of.Narnia-RiTUEL.part3.rar.html

    pass:www.fullddl.net

    A játék terjesztését a törvény bünteti!!!
    Mindenki csak saját felelősségére töltse le a játékok!

    Használjátok egészséggel!
  • szurka #26
    voltam olyan mazo, és végignyomtam a hp4-et.
    Ezt is végignyomom. Rettegj csúnya boszorkány, jövüüüüüüüünnnnk!!!!!!!!!!!!
  • Meszesán Imre #25
    csak egy kicsit
  • Meszesán Imre #24
    nem nagyon hasonlít a filmhez
  • bajcsy #23
    sziasztok nem tudjátok honnan lehet letölteni
    ha nem tudjátok akkor megmondjátok hol lehet a demót
    köszi
    email:[email protected]
  • Jürgen #22
    Sziasztok! Nem tudjátok, hogy létezik-e hozzá már magyarítás? Köszi