Szekeres Viktor

Dick és Jane trükkjei - Jim Carrey ismét a régi

Jim Carrey ismét elemében. Két évnyi kitérő után megint a rá jellemző komikusi tónust veszi elő, és szerencsére nem felejtette el a nevettetést.

A gumiarcú komikus ezúttal úgy döntött egy feldolgozás filmben fog szerepelni, mégpedig egy kissé feketébb hangulatúban, a Dick és Jane trükkjeiben. A történet - nem nehéz kitalálni - Dickről és Janeről szól, akik csinos kis házukban meghitten éldegélnek. Egy nap Dicket előléptetik és életük addig sem alacsony minősége további javulásnak indul, csak éppen akkor, mikor senki sem számít rá - de legfőképp Dick nem - beüt a krach és a csőd. Az ifjú házasok hirtelen azt veszik észre, hogy földönfutók lettek, pénzt viszont valahogy kell szerezni a megélhetéshez.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ennyi lenne a sztori. Bőven kínál magának potenciált fekete humor vonalon, de valamiért ez valahol elveszett filmrevitel közben és a Dick és Jane trükkjei valami roppant laposra sikeredett. Szereplői fronton Jim Carrey a szokásosat hozza; úgy tűnik nem tud hibázni, magyar hangja Kerekes József pedig ugyancsak minden fronton felnő a komikushoz. Partnere, Téa Leoni már inkább csak szép, mintsem jó színész, de ezen túl tudunk lépni, max visszasírjuk Cameron Diazt, aki először megkapta (majd lemondta) a szerepet. Kettejükhöz a mostanában vállalatvezetőket játszó Alec Baldwin is csatlakozik (Elizabethtown), akiről kiderül, hogy mindig is ilyen szerepeket kellett volna kapnia.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az az igazság, hogy a Carrey-rajongók azon rétegének fog jobban bejönni a film, akik Jimbo legutóbbi feketébb komédiájáért, a Kábelbarátért is rajongtak, hiszen a film rendezője szerint is leginkább az említett film stílusát próbálták megütni, nevetni mások nyomorúságán pedig a nézőnek sem nehéz. Azt persze előrebocsátom, hogy bár a filmben sok jó poén is található és a nézők újra és újra felcsattanó kacaja jelzi, hogy a szórakoztatás faktorral sincs gond a film esetében, de ezek többsége tipikus Jim Carrey-magánszám, mondhatni bármelyik filmből átemelhetőek lennének (ld. Jim Carrey viccesen énekel a liftben, Jim Carrey hasraesik, Jim Carrey megőrül). A filmbeli egyéb poénok nagy része azonban hiába ül és hiába mókázik Téa Leoni is szívvel-lélekkel, a Dick és Jane trükkjei mint film, a történeti vonalon hal el, ott válik igazán kínossá.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A félrevezető előzetes, a túl hosszú felvezetés, majd a film vége felé hirtelen műfajt váltó történetszál és a hihetetlenül összecsapott és tipikus amerikai befejezés borzasztóan rontja a film minőségét. Akik nem a sztoriért akarják megnézni a filmet hanem Jim Carrey-ért, azok nem fognak csalódni, de az ember valahogy becsapva érzi magát amiatt, hogy megint egy lufit próbálnak a stúdiók leerőszakolni a torkán.

A film - bár annak készült - mint szatíra nem működik, így hiába a végén a köszönetnyilvánítások olyan cégeknek, mint az Enron, nem kritizál igazán ütősen a Dick és Jane trükkjei. Bár töredelmesen bevallom, hogy ezúttal az eredeti filmet, az 1977-es Mókás párost George Segallal és Jane Fondával nem láttam, de hiszem, hogy ezúttal is az eredeti verzió volt a jobb. Sokkal jobb. A Dick és Jane trükkjei bár sok nevetést kínál, de mégis nagyon gyenge film.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Dick és Jane trükkjei
(Fun With Dick and Jane)

magyarul beszélő amerikai vígjáték, 90 perc, 2005

Rendező: Dean Parisot
Forgatókönyvíró: Judd Apatow, Nicholas Stoller, Peter Tolan
Operatőr: Jerzy Zielinski
Producer: Jim Carrey, Brian Grazer
Vágó: Don Zimmerman

Szereplők:
Jim Carrey (Dick Harper)
Téa Leoni (Jane Harper)
Alec Baldwin
Richard Burgi (Joe)
Vincent Curatola

Forgalmazza az InterCom

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sámson #22
    Ott a pont!
  • winnie #21
    a kissrác. no igen. a készítők nyomtak vele egy állat poént, majd nem tudtak mit kezdeni a gyerekkel és nemes egyszerűséggel elfelejtették, kiírták. ez gáz volt.
  • Jack Bauer ahős #20
    Eredeti hanggal kell megnézni.

    Nekem bejött, vicces volt.

    Az pedig, hogy nincs benne szatíra, nem igaz. Az pl. mekkora, hogy a kissrác - mivel állandóan a mexikói személyzettel van - már csak spanyolul hajlandó beszélni. :)
  • winnie #19
    ahogy látoma többség már látta.
  • jin #18
    Előbb nézzétek má meg, utána pofázzatok.
  • winnie #17
    Nem baj, fikázzál és zabáld hozzá a taco-t, egyszer csak kiakad a mérleg az egódtól és a hájadtól.

    ööö, te most besértődtél, hogy egy film, ami neked tetszett másnak nem jött be? ízlések és pofonok, nem? nyugi, attól nem lettél kevesebb, hogy neked bejött, de az nagyon megalázó, hogy másra durrogsz, mert neki nem tetszett.

    szerintem is nagyon gyenge film. és én nem szidlak mert neked tetszett.
  • Darth Sith #16
    ajánlom a Kossuth mozit, ott biztos találsz magadnak valót. Ez a film nem kultusz film, nem dráma, és nem egy művészi alkotás. Csak arra van, hoyg a sok szar nap egyikén legalább 2 órán keresztül nevessél. Semmi másra. Moziba menni sem kötelező. ÉS csak azért beülni egy filmre, mert nincs más, és ako is beülök rá, elég értelmetlenség szerintem. Nem baj, fikázzál és zabáld hozzá a taco-t, egyszer csak kiakad a mérleg az egódtól és a hájadtól.
  • Darth Sith #15
    tegnap néztem meg moziban. Nekem nagyon tetszett, időnként tényleg majdnem sírtam a röhögéstől. :)
  • Commandante #14
    Nem szoktem, kidobtak. Talan nekik is ez volt a velemenyuk rolam? Hmmm... talan magamba kellene neznem. Van egy szikéd?
  • Su0my #13
    hűha valaki de nagy arcnak hiszi magát-lehet indexről szökött :)