Hunter

A vártnál hidegebb a Plútó

Amikor a bolygók hőmérsékletéről van szó az ember hajlamos a Naptól való távolságuk függvényében megbecsülni azt.

A Merkúron perzselő forróság uralkodik, a Marson fogcsikorgató hideg, a Föld jelenleg még pont kellemesnek mondható, azonban érdemes egy röpke pillantást vetni a Plútóra, ami kilógni látszik a sorból. Már jó ideje gyanítják, hogy ez a távoli világ - amit sokan még csak bolygónak sem tekintenek - hidegebb lehet, mint amilyennek lennie kellene. A Smithsonian tudósai azonban most be is bizonyították ezt.

A Hawaii szigetén lévő Submillimeter Array (SMA) rádiótávcső-hálózat segítségével a csillagászok megállapították, hogy a Plútó átlagos felszíni hőmérséklete a várt -220 Celsius helyett -230 Celsius. A -220 fok a Plútó legnagyobb holdjának, a Charonnak a hőmérséklete, ami a Plútóval ellentétben nem rendelkezik légkörrel, így a csillagászok geológiai összetételéből és fényvisszaveréséből meg tudták állapítani felszíni hőmérsékletét.


A Plútó és a Charon a bolygó másik holdjáról szemlélve egy fantáziarajzon

A Plútó harmincszor messzebb helyezkedik el a Naptól, mint a Föld, megközelítőleg 4,8 milliárd kilométerre, és csupán ezredrészét kapja annak a fénynek, ami bolygónkat éri. Szabálytalan pályája miatt a Plútó felszíni hőmérséklete erősen ingadozó. A bolygó pályájának legközelebbi pontja 30 CSE-re (Nap-Föld távolság), legtávolabbi pedig 50 CSE-re található a Naptól. Utóbbinál az elméletek szerint légköre megfagy, és jégként a felszínre hull.

A Plútó a csillagászati rejtvények egész tárházát kínálja. Már maga a Plútó-Charon páros sem egy szokványos jelenség, mivel a bolygó alig duplája a holdnak, összekerülésük jelenleg is rejtély. Nem könnyű elkülöníteni sem a két objektumot, mivel a Földről szemlélve mindössze 0,9 ívmásodperc távolságra vannak egymástól - ez körülbelül olyan mintha egy ceruzát szemlélnénk 50 kilométerről.

Mindenesetre az SMA teljesítőképessége maximumát nyújtva elsőként adott közvetlen méréseket mindkét égitestről, és kimutatta, hogy a Plútó hidegebb mint holdja. Ebből a kutatást végző Mark Gurwell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa, valamint Bryan Butler, a Nemzeti Rádióasztronómiai Obszervatórium csillagásza azt a következtetést vonták le, hogy a kis méretű bolygón egyfajta anti-üvegházhatás zajlik.

A bolygó és a hold közötti hőmérsékletkülönbség illeszkedik ahhoz a modellhez, mely szerint a Plútó alacsony hőmérsékletét a felszíni jég és a vékony nitrogén légkör közötti egyensúly okozza, azaz nem kizárólag a minimális napsugárzás számlájára írható. A Vénusz és a Föld esetében egy természetes üvegházhatás megy végbe, ahol a napfény energiája elnyelődik, felmelegítve a felszínt, míg a Plútón ennek az ellentéte zajlik. A felszínt elérő napfény energiája az elnyelődés helyett a nitrogénjég egy részét gázzá alakítja. A folyamat hasonló ahhoz, amikor egy folyadék elpárologtatásával lehűtünk egy felületet, mint ahogy az izzadság is hűti bőrünket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #46
    Na mégegykis off :) orbiterben sikerült delta gliderrel elérni az iss-t végre normálisan, rájöttem a titkára :D
  • Epikurosz #45
    Na, látod ez a baj. Egyébként, kihasználom az alkalmat, hogy elmondjam a legnagyobb problémám, amely nem csak az enyém: a technika rabsága.

    Az a helyzet, hogy mindenféle szoftver kezeléséhez száz oldalas könyveket kell elolvasni manapság, de mondjuk az XP kézikönyve 1000 oldalas. A gépemen telepítve van kb. 100 szoftver => 100x200 = 20.000 oldal. És ezenkívül ott vannak a szakmámba vágó olvasmányok, kellene általános műveltség is, plusz napi tájékozottság politikában, sportban, egészségmegőrzés témában stb.
    Oda kerültünk, hogy ha minimum a szakmádban naprakészen akarsz lenni, annyit kell ülnöd a seggeden a számítógép előtt, hogy azzal az egészséged teszed tönkre. Azok a csírák meg, akik egész nap a plazákat járják, jobára nem is dolgoznak, hanem csak szórakoznak, vagy rosszabbik esetben rosszalkodnak, hát persze, hogy előnybe kerülnek velem, veled szemben, nekik lesz több gyerekük stb. Ez ördögi kör.

    Mondjuk én annak is örülnék, ha a számítógépem karbantartása egyszerűbb lenne.
    Az odáig oké, hogy beállítom az automatikus letöltéseket, meg a karbantartást (vírusellenőrzés, töredezettségmentesítés), de ezek anyira lelassítják a gépet, hogy az ember kénytelen kikapcsolni, és végülis kézivezérelni, hogy akkor fusson, amikor épp elmegy otthonról (imádkozva, hogy közben ne legyen áramszünet). Emellett sok a különböző gyártó, mások a felületek, a nyelvezet is. Én néha együttérzően olvasom azokat a felháborodott juzereket, akik a Microsoft kizárólagossága ellen tiltakoznak, de hamarosan az lesz, hogy minden harmadik fél által írt progit lecserélek, és tűzfaltól elkezdve a vírusirtóig az MS-re bízom magam, mert ez a káosz egyszerűen az idegeimre megy.

    Lehet, hogy e hozzászólásom az Éntudat egy robotban! topikban kellett volna írjam, de mint már előtte is jeleztem, én már alig várom a mesterséges intelligenciát és az okos robotokat.
  • Sanyix #44
    Van ilyen de minden lépésnél állítgatni kell (különben túl egyszerű lenne). És konkrétan az űrállomás elkapására nincs semmi automatika.
  • Epikurosz #43
    Olyan, hogy robotpilóta (robotűrhajós nincs)? Mire való az egész modern tehnyika?
    Mondjuk megadom a célpontot, és vigyen el oda. Túl naív vagyok? :-)
  • Sanyix #42
    Sztem nem annyira off, végülis kapcsolódik a témához :D amúgy itt az orbiter topik.
  • Sanyix #41
    Hát sts-el lehethogy könnyebb, mer a küldetés akkor indul amikor megfelelő helyzetben vagy hogy elérd az iss-t és az út nagy részén függőlegesen emelkedsz, előre meghatározott pályán. Én Delta gliderrel próbáltam, aminél elég sokmindentől függ hogy hogy emelkedek(elég lassan is emelkedik), mikor hol vagyok, szóval lehet hogy ezzel rontottam el :\ mind1, majd próbálgatom mivel hogy megy :)
  • kamov #40
    Előre is bocs az OFF-ért.

    Olyan időpontban és irányban indítasz, hogy egy pályasíkra kerüljetek és az ISS mögé kerülj.
    A pályamagasság először kb. 250km legyen.
    Ha a pálya majdnem kör alakú akkor egy kis játékkal beállítod hogy a perigeum és az apogeum ugyanolyan szögben helyezkedlyen el a csomópontokhoz képest (OrbitMFD-Agp értékei egyezzenek).
    Így kergeted az ISS-t addig amíg kb 8-10 fokra men leszel mögötte (max.másfél nap). Ezután egy pergeumi gyújtással kb 5 km-el az ISS apogeuma alá emeled az apogeumodat, majd az apogeum elérésekor ugyanigy megemeled a perigeumot is.
    Beállítod Nav1-re az ISS XPDR-t, Dock-ra váltod a HUD-ot.
    Ismét csak vársz jópár keringést, mig a távolság 20 km alá nem csökken.
    Ha továbbra is közeledsz akkor érdemes várni amíg lehet,majd a HUD segítségével -V(ISS) fordítod a járgányt és szinkronizálod a két jármű sebességét.
    Innentől jöhet a dokkolás...

    Látható hogy a módszer energiatekarékos de időigényes, a Progresszt és az Atlantist is úgy el lehet így vinni az ISS-hez, hogy a visszatérésre is marad üzemanyag. Egyébként a valóságban is kb 2 nap alatt ér a Szojuz és a Shuttle az ISS-hez, nagyon hasonló pályamanőverekkel.

  • irkab1rka #39
    Fantáziarajz mi :)

    Ennyi fény akkor sem lesz a Plútón, ha a Duracell támogatja a filmezést wah wah wah.

    gz8: üdvözlöm a Dölorient ;)

    ÉS MINDENKI HUZZON EL TANULNI, MIELŐTT LEIR EGY FORUMBA OLYANT, AMI MÉG 10 ÉVIG KINT LESZ A NETEN, ÉS KÉSŐBB SZÉGYELNI FOGJA!!!

    ÉN IS! :)
  • [NST]Cifu #38
    Passz, én lehet ott rontottam el, hogy először mindenáron az ISS-re akartam bedokkolni (két hónap kellett odáig, amíg az STS-el be tudtam dokkolni, de akkor aztán majd kiugrottam a bőrőmből...). Utána próbáltam a bolygó- és holdutazást, ami már gyerekjátéknak hatott akkor. :))
  • Sanyix #37
    JUJJ :D hát iss. Én játszom vele egy ideje(4 hónap), de soha nemtudom normálisan elkapni az iss-t jósok üzemanyag elégetése nélkül :D
    A dokkolás már egyszerű, csak közelférkőzni hozzá nem eccerű :D
    Amúgy bolygóra vagy holdra egész egyszerű imfd-vel, de ezt is meg kell tanulni használni :)