SG.hu

HSDPA-bemutatót tartott az Ericsson Magyarország

Évzáró sajtótájékoztatóján az Ericsson Magyarország a T-Mobile élő harmadik generációs hálózatán keresztül nyilvános HSDPA (High Speed Downlink Packet Access - nagysebességű csomagkapcsolt letöltés) bemutatót tartott, először Magyarországon.

A bemutató során a résztvevők egy nagyfelbontású TV-készüléken egyidőben tekinthették meg a video streaming működését hagyományos 3G rádiós technológiával és annak továbbfejlesztett változatán, a HSDPA-technológia segítségével. A sajtó képviselői egy tetszőleges, interneten keresztül elérhető rövidfilmet láthattak. A képernyőn egymás mellett lehetett élvezni a 3G-technológián 384 kbps sebességgel és a HSDPA-technológiával 1,8 Mbps sebességgel lejátszott filmet. A tv nagy felbontása tette lehetővé, hogy a nagysebességű 3G és az átlag ADSL-sebességet meghaladó HSDPA-technológia közötti különbséget látványosan bemutassuk.

"A HSDPA-technológia magyarországi üzembe helyezésével az Ericsson és a szolgáltatók ismét megjelölték az országot a világtérképen, mint a HSDPA-t üzemeltető első 15 ország egyikét. Ez a technológia lehetővé teszi nagysebességű, széles sávú mobilszolgáltatások nyújtását, és egyedülálló lehetőséget jelent egy olyan ország számára, mint Magyarország, ahol az internethasználat elterjedtsége viszonylag alacsony, miközben a mobilpenetráció és -használat viszonylag magas" - nyilatkozta Staffan Pehrson, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója.

A T-Mobile Magyarország a jelenlegi 3G-hálózat egy részére telepítve készíti elő az újdonság bevezetését. A sikeres tesztek és a megfelelő eszközök - pl HSDPA mobiltelefonok és kártyatelefonok - piacra kerülése esetén a T-Mobile már 2006 első felében megkezdi a kiépítést teljes 3G-hálózatán. Az Ericsson HSDPA-megoldása már üzemben van Ázsia, a Közel-Kelet, Afrika, Európa és Észak-Amerika 15 országában. A megoldás mind a 15 országban élesben, élő hálózati környezetben üzemel, akár 3,6 Mbps adatátviteli sebességet biztosítva előfizetői irányban. A szolgáltatók jelenleg fedezik fel a 3G/HSDPA-szolgáltatásokat világszerte, készülve a gyors kereskedelmi bevezetésre.

A harmadik generációs hálózatok továbbfejlesztett változata, a HSDPA, 14,4 Mbps-os letöltési sebességet tesz lehetővé. A hálózatüzemeltetők ilyen módon több, mint kétszeresére növelhetik a hálózat kapacitását és gyorsabbá válik a különböző interaktív szolgáltatások válaszideje is. A szélessávú mobil hálózaton keresztül bárhol elérhetővé váló e-mail-, online zene- és videoletöltés, internet- és mobil tv-szolgáltatások teljes egészében kihasználják a HSDPA nyújtotta lehetőségeket, elősegítve ilyen módon a tömeges elterjedést.

A WCDMA a vezető harmadik generációs technológia, amelyet a világ tíz legnagyobb mobil szolgáltatója közül nyolcan már bevezettek. Az Ericsson várakozása szerint 2007-re az előfizetők közel nyolcvan százalékát a GSM/ EDGE/WCDMA család fogja kiszolgálni, ahol a piacvezető Ericsson piaci részesedése 35%.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!