SG.hu

Itt a századik mobilvírus

Az F-Secure Corporation azonosította a századik mobilvírust, a Cardtrap.F Symbian férget, és még további három új mintát is észlelt a Cardtrap.G, a Skulls.S és a Locknut.C kártevőkből.

Az első valódi mobilkártevőt, a Cabirt 2004 júniusában észlelték az F-Secure kutatói. A Cabir 27 variánsával azóta a legelterjedtebb mobilvírus családdá nőtt: a kártevő több mint 23 országban terjed szabadon. A mobilplatformokat tekintve a Symbian rendszert használó készülékekre íródott a legtöbb – 95 darab – rosszindulatú kód, Palmtopra három, míg Pocket PC-re mindössze két darab mobilvírus készült. A mobilvírusok egyelőre nem okoznak óriási veszteségeket a készülékek használóinak: leginkább a telefonon tárolt adatok elvesztése és a számlázási összeg növekedése tapasztalható.



A Bluetooth kapcsolaton vagy MMS üzenetekben terjedő rosszindulatú kódok megjelenése teljesen általános jelenséggé vált az olyan nagy eseményeken, amelyekre országok tucatjaiból érkeznek. Ez a jelenség volt tapasztalható például a Live 8 koncerten és a Helsinkiben megrendezett atlétikai világbajnokság helyszínén.

A mobilvírusok által okozott kár mértéke összességében egyelőre csekély, hiszen a Symbian operációs rendszert használó készülékek aránya is alacsony. Napjainkban mintegy 1,5 milliárd mobiltelefont használnak világszerte, a Gartner piackutató cég előrejelzése szerint 2010-re viszont megduplázódik a mobilkészülékek száma. Az Ovum piackutató cég szerint az adott évben eladott okostelefonok száma 2007-ben elérheti a 100 millió darabot, míg az IDC piackutató cég adatai szerint 2007-re a mobil károkozók által veszélyeztetett okostelefonok adják majd az intelligens mobileszközök 85 százalékát.

„Mivel ebben a pillanatban egy – feltehetőleg hosszú – folyamat elején vagyunk, nem tudni, milyen méretű problémát fognak okozni a mobil kártevők. Összehasonlításképpen: 1995-ben mindössze 100 darab új számítógépes vírus készült, míg napjainkban körülbelül naponta jelenik meg ennyi kártevő. Bár a PC vírusokhoz hasonló járvány előjelei még nem tapasztalhatók, a mobilvilágra leselkedő fenyegetések tisztán láthatók, mivel a kártékony kódok egyre fejlettebbek” – mondta el Antti Vihavainen, az F-Secure mobilbiztonsági szolgáltatások alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #2
    ha az én 3510esemmel tutira biztonságba vagyok :DD
  • AgentKis #1
    Szerintem nemsokára jön az 1000-ik is. Hurrá! Egy újabb piac, a mobilos vírusirtók piaca van születőben. Végre egy újabb szolgáltatás amivel lehúzhatók az információs társadalom polgárai!