Dojcsák Dániel

Interjú Kürti Sándorral: a Kürt Rt. a jövőbe tekint

A Kürt Rt. hazánk piacvezető adatmentéssel foglalkozó cége, és számos elismerést szerzett külföldi színtereken is. A cég alapítója, Kürti Sándor egy interjú keretében beszélgetett szerkesztőségünkkel arról, hogy hazánknak gazdasági szempontból mit kellene tennie egy valóban sikeres Magyarországért, milyen konfliktus van a munkaerőpiac és az oktatás közt, és természetesen kiveséztük az adathordózók és adatmentés témakörének aktualitásait is. Az interjúban a szakmai dolgok mellett számos emberileg is megszívlelendő mondat hangzott el.

SG: Elöljáróban tegyünk egy rövid áttekintést a Kürt Rt. életének a legmeghatározóbb pontjairól, mérföldköveiről és jövőbeli terveiről.

Kürti Sándor: 1989-ben adattárolók javítására alakítottuk a KÜRT Kft.-t. Azért erre, mert erre volt akkor Magyarországon piaci igény és azt hittük, hogy ehhez értünk leginkább. Azok a szakemberek akik összejöttek a KÜRT-ben, az adattároló gyártásban voltak otthonosak, fejlesztő mérnökök voltak. 1993-ban robbantottunk azzal, hogy erről a területről átcsúsztunk. Ha nem csúszunk át, akkor meghaltunk volna, mert egyszerűen megszűnt a javítgatás piaca, mert olyanná vált Magyarország helyzete, hogy már be lehetett hozni új tárolókat. A magyar pénz már váltható volt és ekkor az adatmentéssel indultunk, s ez ma is a zászlóshajónk. Ugyanazt a szót használjuk rá, de természetesen egész más háttérrel.

1998-ban jött egy újabb sarokkő az életünkben. Összeraktuk az adatmentés ellentettjét, az adatvédelmet vagy adatbiztonságot. Ha az adatmentés arról szólt, hogy egy bekövetkezett informatikai "katasztrófa" után hogyan lehet a károkat minimalizálni, akkor az adatvédelem arról szól, hogy mit kellene csinálni ahhoz, hogy ne következzen be ez a katasztrófa, kicsit pontosabban, ezeknek a kockázatait hogyan lehet minimalizálni, csökkenteni. Ez a két tevékenységünk van ma is, mivel ezek nagyon jól kiegészítik egymást. Persze ez a kettő a háttérben nagyon sok résztevékenységet takar, de ezeket nem kommunikáljuk egyenként, hiszen legalább 50 darab ilyen van, ezeket egyenként képtelenség marketingüzenettel feldíszíteni..
Klikk ide! Klikk ide!

Tény, hogy a fent említett két termékkel hazánkban piacvezetők vagyunk, s abból kiindulva, hogy új termékeket nem tudunk kitalálni, ezért nincs más választásunk, hogy ezekkel a jónak ítélt termékekkel kimenjünk más piacokra. Egyre otthonosabban mozgunk az EU piacain, az adatmentéssel már régóta, hisz Németországban és Ausztriában is van leányvállalatunk. Az adatbiztonsági termékeinkkel pedig 11 EU-s országban vagyunk jelen, főleg a banki szektornak nyújtunk megoldásokat. A jövőnk is erről szól, cégeket alapítunk az EU-s és a kelet-európai országokban, ahol már a piac szereplői vagyunk,. Az Egyesült Államokról is álmodozunk néhány projekt erejéig.

Van egy elképzelésünk, amikor nem a piac növeléséből kívánunk többletet kicsikarni, hanem az információ biztonsági termékek magyarországi előállításából. Jelentős pályázatot nyertünk a Veszprémi Egyetemmel egy közös informatikai biztonsági termék kidolgozására. Küzdünk azért, hogy Magyarországon nemzetközi információ biztonsági központ legyen. Ennek olyan alapjai is vannak, hogy az EU-nak Információs Biztonsági Ügynöksége (hivatalos neve ENISA) van, ráadásul ez a szervezet megválasztott tagjának engem is, én képviselem Magyarországot. Így ezt a szervezetet is felhasználjuk arra, hogy létrehozzuk ezt a nemzetközi központot, amiben a Kürtnek is szerepet szánunk. Veszprémben pedig információ biztonsági feladatok kutatásával foglalkoznánk. Körülbelül ezek azok az irányok, amikkel a következő 3-4 évben elleszünk.

SG: Az adatmentési piacon a Kürt Rt. most egyeduralkodó helyzetben van, de kik azok akik még konkurensként jelen vannak a piacon, illetve milyen arányban vannak a külföldi és magyar, kis- és nagyvállalati, lakossági ügyfelek száma. A lakossági ügyfelek elhanyagolhatóak?

Kürti Sándor: Nem, a lakosság nem hanyagolható el. A magyarországi piacvezetőségünk pedig nem nyilvánvaló, hanem ezért rengeteget kell tenni. Aki valamiben első akar lenni, annak többet kell tenni, mint mindenki másnak, aki itt versenyez. Számunkra sem nyilvánvaló, mert mindennap megvan annak a küzdelme, hogy miért a mi termékeinket veszik, miért lesz ez a legjobb. Az, hogy ott is maradunk-e ezen a helyen az attól függ, hogy észrevesszük-e a vevőt, ki tudjuk-e szolgálni úgy, ahogy ő szeretné. Nagyon magas itt Magyarországon az a kiszolgálási szint, amit a végfelhasználónak adunk. Talán ezért vagyunk piacvezetők? Évente kb. 2000 problémát oldunk meg, most a 34 000-nél járunk sorszámban és 1-től kezdtük. Németországban 2000, illetve Ausztriában 1000 megoldást nyújtunk évente.

Klikk ide! Klikk ide!

A magyarországi 2000-nek viszont több mint a fele nem hazánkban generálódott probléma. Jönnek a környező országokból, de egészen egzotikus helyekről is kapunk megrendeléseket, például Szaúd-Arábiából is nagyon gyakran. Ezen nem kell csodálkozni, mert ezek bejáratódnak és az, hogy egy szaúdi probléma itt oldódik meg a XI. kerületben az természetes, mert a világ számára ez elfogadott, mert nekik ez tetszett árban, időben, minőségben is. Ugyanígy Romániából is nagy mennyiségben kapunk megrendelést. Vannak ott cégek, akik próbálkoznak, és ami nem megy nekik, azt átküldik. Ott is versenyképesek tudunk lenni, az ottani alacsony árak ellenére.

SG: Az informatikai hibák közül mi a leggyakoribb kiváltó ok? Természeti katasztrófa, műszaki meghibásodás vagy a felhasználói magatartás?

Kürti Sándor: Az adatvesztések okainak 60%-a hardver oldali és 40% a szoftveres probléma. A hardveres hibák nagy részét is emberi tényezők okozzák. Ilyen például, amikor leejtik az adattárolót. Komoly adatvesztés a leeséssel nem áll elő, csak meghibásodik az eszköz. Mivel az eszköz gazdája nem tudja mit kell ilyen esetben tenni, addig nyúzza, kínozza az adattárolót hályogkovácsok segítségével, amíg lehetetlenné teszi az adatmentést róla. Amikor meghibásodik, akkor még ott vannak az adatok a lemezen, de önjelölt hősök nekiállnak, próbálkoznak, és például az eltört olvasófej közben károkat okoz. A fejért nem, csak a mágneses lemezért kár. A hozzá nem értés miatt egyre többet zúznak.

A szoftveres oldalon is túlnyomó részben emberi mulasztás az adatvesztés legjellemzőbb oka. Akkor lenne jó a rendszer, ha "emberbiztos" lenne, nem hagyna az embernek alkalmat a mulasztásra. Ezt úgy képzelem el, mint a '30-as években a motorizációt. Ott nagyban függött az embertől egy autó vezetése, ma már nem nagy kunszt vezetni, jól vezetni. Ma már kicsi az esélyünk a károkozásra, persze az is tény, hogy mindent képesek vagyunk szétrombolni. A mai hardver és szoftver eszközök eléggé vacakok ahhoz, hogy ne kelljen nagyon nagy emberi felelősség a használatukhoz. SG: Az adatbiztonsággal és megelőzéssel foglalkozó terméküknek érződik hatása az ügyfeleiknél?

Kürti Sándor: Hogyne, ezt mérni is lehet. A kockázatokat ma már nemcsak kvalitatívan, hanem kvantitatívan, azaz mennyiségileg is meg lehet határozni. Főként a banki szektorban alakult ez ki többszáz éves gyakorlatra tekint vissza. Sőt forintban is ki lehet fejezni a kockázat mértékét. A cél, hogy a rendszerek egyenszilárdságúak legyenek. Úgy lehet ezt elképzelni, mintha egy váram lenne, ahol az egyik oldalon betonfal van lőrésekkel, a másik oldalon meg homokvár, ahol bárki be tud jönni. Senki nem fog próbálkozni a biztonságos oldalon bejönni. Ha pedig egyenszilárdságú, akkor pedig érdemes azon gondolkodni, hogy hogyan lehet ez egyre magasabb szintű.

Mi pedig éppen ezen kezdtünk el gondolkodni, hogy hogyan lehet szabályozni az emberi viselkedést. Igen elfogadjuk, hogy van egy vacak eszköztárunk, de ezzel együtt egy szabályozás fogja megadni, hogy a teljes rendszerünk mennyire biztonságos. A közlekedés is azért elfogadott, mert vannak viszonylag jó eszközeink és ehhez társul egy szigorú szabályozás. Nem lehet a bal oldalon autózni, mert ez mifelénk káros. Persze vannak, akik megpróbálják, bűnhődnek is érte.

Klikk ide! Klikk ide!

SG: Lehetne mondani egy egyszerű informatikai példát, amit a Kürt alkalmaz is?

Kürti Sándor: Persze, sőt lehet, hogy egyszerűbb is. Vannak olyan szisztémák, amik folyamatosan ellenőrzik, hogy a felhasználó milyen gombot nyom meg, illetve megteheti-e azt? Persze majd jönnek a "természetvédők", hogy itt van a Big Brother, de meg kell érteni, hogy aki ezekkel a csuda rendszerekkel akar foglalkozni, annak azt biztonságossá kell tenni, mert itt egy rossz mozdulattal milliárdos károkat lehet okozni. A felhasználó szabadságjogai itt nem arra szolgálnak, hogy egy biztonsági rendszeren akármit tehessen. Például egy repülőtéri informatikai rendszeren ne tehesse meg valaki, hogy passziánszozzon, vagy ha megteszi, akkor az generáljon jelzést, mert ha repülőgépek vannak a levegőben, akkor azzal kell foglalkozni. Manapság a nagy repülőtereken 15-20 másodpercenként száll le-fel egy gép 100-400 emberrel a fedélzeten, ott nem lehet szórakozni a biztonsággal. Vagy akár az egészségügyben is óriási felelősségek vannak. Ha műtét közben beleraknak valakibe 5 vasat meg két törölközőt, akkor az ki is kell kerüljön belőle még a műtét befejezése elött.

SG: Visszatérve a kutatás-fejlesztés részre, biztosan sok ember fejében megfordul, hogy mik azok az óriási költségek és kihívások, melyek az új generációs adattárolókra való áttérésnél jelentkeznek. A Kürt-nek évről-évre kell áttérni új technológiára, de fogyasztói oldalon ez nem érződik ilyen erősen.

Kürti Sándor: Nézzük a számokat. Van egy grafikon, ami azt ábrázolja, hogy egy négyzetmilliméteren mennyi adat fér el. 5 évvel ezelött a boltban kapható eszközökön nem volt probléma ekkora felületre 100 kilobájt adatot elhelyezni. Nézzük mondjuk a Piszkos Fred a Kapitány könyvet, ami ha egy száz oldalas könyv, oldalanként ezer betűvel, akkor az százezer betű, ami éppen elfér ekkora helyen. Erre ne mondja senki, hogy ez nem akármi. Ráadásul mára iszonyatosan sokféle eszköz van.

Régen, azaz 5 évvel ezelöttig, az adatot olvasni tudó mérőműszerek tekercsesek voltak. Azért, mert 1850 körül egy Lenz nevű fazon azt mondta, hogy forgó mágneses térbe behelyezve egy tekercset, ott áram fog indukálódni. Ezen a zseniális elven működik az adattárolók nagy része még mind a mai napig. Mivel egy tekercsnek a mérete bármit is tesznek vele, igen nagy ahhoz képest ha nem tekercs, hanem mondjuk egy fémötvözet molekuláris méretű anyaga maga a mágneses jelet mérő műszer, ezért az IBM hatalmas erőfeszítésekkel 2001-re kifejlesztett egy ilyen eszközt. Ezek is winchesterekben működnek, de már lehetővé teszik, hogy 1 négyzetmilliméterre közel 10 megabájt adatot lehessen elhelyezni. Ez 100 Piszkos Fred könyvet jelent 1 négyzetmilliméteren. Na erre tessék gombot varrni.

A másik oldalon, Japánban az állam tett a szilárdtest-adattárolók fejlesztésébe rengeteg pénzt. Három intézmény kapott megbízást és mindhárom sikerrel járt. Szakértők megvizsgálták, hogy melyiket lehetne a leggazdaságosabban gyártani, ezt megtartották maguknak, a másik két technológiát meg eladták. Ez a története a ma használatos Pen drive-oknak és Flash memóriáknak, Rengeteg pénz van beleölve ezekbe a kutatásokba. Ráadásul nincs messze a nanodrive-ok használata, amik már szinte molekula méretű adattárolók lesznek. Vannak ilyenek a természetben, például a gének, csak nem tudjuk még hogy lehet ilyet készíteni. Az IBM viszont dolgozik rajta, polimerekből már isteni adattárolókat tudnak készíteni, mondjuk még deszkamodellben, de ha sikerül, akkor 190 000 kilobájtot egy négyzetmilliméterre vidáman rá lehet majd tenni mondjuk 2008 után.

Ezek a kutatások ugyan forradalmiak, de a kérdés az volt, hogy a Kürt mit költ? Mert mi nem foglalkozunk nanodrive-kutatással, sem szilárdtest-fizikával, hanem nekünk az a dolgunk, hogy ami bekerült a napi használatba, azt ismerjük és mérni tudjunk rajta. Amikor bejön hozzánk valami, akkor nincs digitális probléma, nincs digitális jel, csupán egy fizikai adattárolási módszer (mágneses vagy szilárdtest), amiről nekünk ki kell hozni valahogyan a digitális jelet. Addig nincs baj, amíg a szabványos felület működik, de ha nem akkor jön az adatmentés, amikor fizikai módszerekkel szedjük ki az adatot jelentő fizikai paramétert.

Ne arra gondoljon senki, hogy ha egy számsor, mondjuk 123 eltűnt, akkor azt hogyan lehet visszahozni, mert az sehogy. Addig kell eljutni, hogy kiderüljön, hogy az az 123 létezik-e. Ha van egy CD telefonkönyv és az 123 megsérült rajta az egymillió telefonszámból, akkor 999 999 telefonszám még sértetlen rajta. Azt a hibás telefonszámot, melyből az 123 hiányzik, majd valaki kézzel visszakeresi. Általában elmondhatjuk, ha a fizikai adatoknak 5%-a elvész, akkor még lehetséges, hogy a 100%-ot visszahozzuk, mert van annyi redundancia az adatokban. Viszont, ha 10% felett van az adatvesztés, akkor nagy valószínűséggel semmit nem lehet visszanyerni. Mi pedig ebben a keskeny sávban mozgunk.

Klikk ide! Klikk ide!

SG: Áteveztünk néhányszor a szilárdtest memóriák felé is. Melyik a nehezebb feladat? Melyik okoz nagyobb problémát?

Kürti Sándor: Mindkettőre jellemző, hogy nem igazán biztonságos, de nem csak a hardver oldalon tudnak hibázni, hanem szoftveresen is, mert maga a szabványos adattárolási rendszer nem túl biztonságos. A legnagyobb cég előírja, hogy így kezeli, strukturálja az adatokat, mindenki neki próbál megfelelni. Csak ez a rendszer nem arról híres, hogy nagy biztonságú, hanem, hogy pokoli mennyiségű adattároló helyet igényel. Ez rettentően gerjeszti a gyártókat, így mindenki boldog, a felhasználó pedig megveszi. Ez olyan, mintha lenne egy 4 fős családja, és ehhez egy mikrobuszt kell megvenni, mert még másik 5 embert is el kell vinni. Az informatika erről szól, hogy számos plusz dolgot kell cipelni. Ha viszont olyan eszközt veszünk, amibe éppen befér a család, akkor nem tud elindulni, mert a másik 5-öt is vinni kell. Kell a megfelelő sávszélesség, a tároló, számítási kapacitás.

SG: A Kürt nyilván rálát a jövőre az adattárolás szintjén, sok helyen folyt vita, hogy melyik adattárolási módszer lesz a nyerő a jövőben?

Kürti Sándor: Nem hiszem, hogy lehet dönteni, főleg nekünk nem akik alkalmazók vagyunk. Már ezerszer eltemették a mágneses adattárolást, de ez egy milliárdos üzlet. Nincs több, mint öt cég, aki tudja gyártani, náluk öszpontosulnak a hatalmas tőkék, a milliárdos üzletek. Ez olyan, mint az olajpiac és a hibridautó esete. De ez nem egy összeesküvés elmélet, hanem ezek a cégek ebből tudnak megélni. Majd ha a génekből tudnak megélni, akkor az lesz a nyerő, de amíg az ár/érték arányban a merevlemezes meghajtó lesz a legjobb, addig az ügyfél azt veszi. És a fejlődés nem áll meg. Itt vannak bent nálunk is például az iPodok. Pár centis lapocska, kis merevlemezek vannak benne, alig lehet megfogni és azt is tudni kell mérni. Sok az új termék és aki tartani tudja az árversenyt, az lesz eredményes.

SG: A floppy lemez kihalt már végre? Van-e még megrendelés rá?

Kürti Sándor: Igen, mert az elmúlt 10-20 évben ez volt a legkényelmesebben hurcolható digitális adattár. De mivel tetűlassú és egy pendrive már annyiba kerül, mint egy doboz floppy, ezért az átvette a szerepét. Hoznak persze be lemezeket, mert vannak olyan rendszerek, amiket nem lehet áttenni, mert mondjuk floppyról bootol. Nagyon meglepő, hogy még ma is '80-as évekbeli adattárolókat használnak. Egészségügy, meteorológia vagy katonai eszközök jól működtek 20 évig, de ma már nem tudják lecserélni sem, mert az akkori szabványos felületek kimentek a divatból (pl: MFM) Persze ezek az adatmentési palettába nyugodtan beleférnek. SG: Térjünk át egy kicsit olyan témákra, ami nem konkrétan a szakmához kötődik, itt inkább magánvéleményére is kíváncsi lennék, olyan kérdésekben melyek a magyar társadalmat meghatározzák manapság. Az első kérdés az lenne, hogy hogyan lehetne megreformálni a magyar oktatást és a magyar informatikai oktatást. Az Egyesült Államokban bizonyos helyeken már általános iskolákban laptopot adnak tankönyv helyett, az egyetemisták pedig meg sem mozdulnak laptop és vezetéknélküli internet nélkül. Hogyan lehetne fejleszteni hazánkban?

Kürti Sándor: Én nem vagyok oktatástechnológus, csak a gyerekeimen keresztül látom ezt a világot. Például az USA-beli egyetemeknek nem válik hátrányukra, hogy ott a campusok drót nélküli hálózatokkal működnek és a diákok az egyetem teljes szervizét megkapják elektronikusan az étkezésen és a szálláson kívül, persze azt is hogy hol és hogyan tudnak aludni és enni. Egy olyan információs társadalomnak a tagjai, ahol mindez beégődik, és egy valós világban élnek, amire mi azt mondjuk, hogy virtuális. Ezeknek a gyerekeknek a gondolkodása nagyon sokban más, ami egyben versenyelőnyt, ráadásul gazdasági versenyelőnyt jelent. Gyorsabban gondolkodnak, gyorsabban találnak mindenre megoldást, mert a rendszerükben sok a tartalom, amit tudnak szűrni. Sőt, nem hogy elidegenednek, hanem nagyon sok networknek vállnak a tagjaivá és megtanulják, hogyan tudják egymást segíteni.

Klikk ide! Klikk ide!

Hálózatok szempontjából nálunk eljutottunk addig, hogy minden gyereknek van egy saját egyeteme, mert nincsenek évfolyamok, tankörök, csak kreditek és mindenki egyedi utat tesz meg. Nincs összedolgozás, és ez óriási veszteség, mert az egyetemek individuumokat képeznek, az iparágnak pedig nincs szüksége erre, hanem csapatjátékosok kellenek. Nálunk kikerül az egyetemről olyan ember, aki sosem játszott csapatjátékot. A szakmailag okos emberek nagyon frusztráltak lesznek, hogy nem tudnak beilleszkedni, sőt olyanok fognak beilleszkedni, akik nem olyan képzettek. A szakmát még bele lehet verni valakinek a fejébe, de a szocializációt nem. Ezekben a rendszerekben nincs benne a lojalitás. "Senkit nem szeretek, mindenki hülye, egyes egyedül én vagyok okos". Ezt a vállalatok pedig lemérik azonnal, mert a munkavállalónak mindig a cég értékeit kell erősíteni és nem bajt okozni, és elküldeni mindenkit a francba.

Technológiailag nincs semmi gond, az rendben van. Okos oktatók, okos embereket okos dolgokra tanítanak. Csak a munkaerőpiacon a technológiai ismeret értéke legfeljebb 3% és pokolian rossz, ha valaki azt hiszi hogy ez a 90% és a maradék párat meg a gyerek majd összeszedi valahonnan. Ezt a magyar oktatáspolitika nem ismeri fel, az amerikai meg igen. Lehet, hogy nem olyan jók szakmai ismeretek terén az USA egyetemeiről kikerülők, de tudnak csapatban dolgozni. Az nem esti mese, hogy hazánk és az USA GDP-je között van egy hatszoros szorzó. A gyerek, aki ott elvégzi az egyetemet, az lényegesen jobban tud dolgozni, attól függetlenül, hogy nem tud fejben differenciálni. A lényeg, hogy legyen együttműködési képessége és ne azon járjon folyamatosan az esze, hogy szúrjon ki a másikkal és hogy verje át a főnökét.

SG: Fiatalok, akik itthon ezeket az értékeket, különbségeket felismerik, igen gyakran nyugatra vándorolnak dolgozni. Meg lehet valahogy állítani az IT-agyak kiáramlását az országból?

Kürti Sándor: Biztosan, de nem vagyok e rendszer ismeretének birtokában. Néhány elemét látom, néhány kérdést fel tudnék tenni. Például miért gyárt Magyarország rengeteg kiadással és nulla bevétellel munkaerőt a fejlett világnak? Van-e elképzelésünk e folyamat megváltoztatására? Hogyan tehetnénk gazdagabbá Magyarországot a már kiművelt emberfőinkkel?

SG: Kik tudják ezt megvalósítani?

Kürti Sándor: Ezt hívják társadalomnak, aminek legalább négy fontos része van. Az egyiket politikának hívják, a másikat gazdaságnak, van egy állam, ami összefonódik a politikával de nem ugyanaz, és ott vannak a civil szervezetek. Ennek a négy szereplőnek a közös munkájára lenne szükség, hogy a cég, amit Magyarországnak hívunk optimálisan működjön. Mert én tudom, hogy a Kürtnek mi az optimális működése, mert az életem erre van feltéve, de hogy a Magyarország nevű cégnek mi az optimális működése, azzal viszonylag kevesen kelnek-fekszenek. Nagyon kevesen ahhoz képest, hogy ez milyen komoly feladvány. Ráadásul akik erre ki vannak jelölve, azok is nagyon ritkán kelnek és fekszenek ezzel. Azokban az országokban, amelyek példaértékűek a számunkra, társadalmi konszenzus van bizonyos kérdésekben. A különbség egy vállalat és az állam között, hogy mindkettőben van ugyan számos ellentét, de jóval több a kooperáció, tudva, hogy mik a célok, miből lesz pénz, amit majd szét lehet osztani. És nem arról szól a történet, hogy ki kit ver át, hanem hogy minőséget kell előállítani.

Nálunk pedig meg kell nézni a dolgok működését, akár az útépítést, bármit. Minőségtelenül dolgoznak, sőt, az állam generálja a minőség hiányát. Ma még. Reméljük, hogy nem sokáig. Sokfajta megoldás van, vannak jó kezdeményezések, de pokoli nehéz helyzetben vannak azok, akik egy lépésben gondolják ezt. Nem lehet egy hármas ugrást egyből megugrani. Ráadásul képzetlenek akik itt vezető szerepben vannak. Ők azt hiszik, hogy tudják a tutit és megmondják, mit kell tenni. Legalább egy-két alapkönyvet illene elolvasni mielőtt valamiről beszélnek.

Klikk ide! Klikk ide!

Egy példát mondok: Itt van a madárinfluenza, kijelentik, hogy Magyarországon találtunk egy jó anyagot arra, hogy a madárinfluenza ellen használható legyen. A kormányzatunk azt kommunikálja, hogy minden magyarnak jut ingyen és csak utána fogunk eladni azoknak az érdeklődő országoknak, akik érdeklődnek. Így kommunikál egy buta állam. Mert egy okos állam azt mondaná: Gyerekek, megtaláltuk a megoldást, beleöntünk sok pénzt és gyártjuk. És jut mindenkinek oroszoknak, braziloknak, mindenkinek, aki akar ebbe fürödhet. A magyaroknak természetesen ingyen lesz, a többieknek meg nem sértő árért eladjuk. Ez a kommunikáció és e mögé oda kell állni, és nem kell bemondani a Kossuth rádióban, hogy hogyan oldották meg a problémát, mert abban a pillanatban, ahogy elmondják milyen felületen tenyésztették ki a megoldást, bárki megcsinálja. Ennek nálunk nincs kultúrája.

Nem tudjuk, hogyan kellene együtt működni. Azt tanultuk meg, hogy a pénzt, a sok pénzt gyűlölni kell. Viszont a szegénység oldaláról nem lehet megközelíteni a dolgot. Kína nem szegénység elleni programot indított, hanem azt kereste, hogyan lehet gazdag és hirtelen 500 millió lakosa gazdag lett. A politikusok itthon eközben 5 filléres dolgokkal onanizálnak, ahelyett, hogy a milliárdos feladványokat bogoznák ki. Meg tudja oldani az 5 filléres problémát, de azt mindenki meg tudja oldani, de a milliárdost nem is tudná megoldani. Ez persze nem csak pénzben, hanem súlyában is értendő. Ez biztos generációk kérdése, de szeretném, ha a fiatalok már jó irányba fókuszálnának, jól felfogott saját érdekeik lennének, és világosan látnák, hogy nem a történelmi múltunkban van a jövőnk, azzal nem kéne foglalkozni egy percet sem, hanem a gazdasági jelenünkben.

SG: Utolsó kérdésként, mit gondol arról, milyen folyamatokat eredményez, hogy a technológia használói egyre kevésbé hozzáértők és egyre kevésbé is akarják megismerni a technikát belülről. Ma a családok 68%-nak nincs otthon PC-je, de mi történik, ha lesz? Milyen problémát okozhat a digitális írástudatlanság? Meg lehet-e előzni, hogy ebből katasztrófa legyen?

Kürti Sándor: A természet megáldott minket annyi többlettel, hogy rengeteg új ismeretet be tudunk fogadni. Nem gond, hogy olyan dolgokat használunk, amiket nem értünk. Meg merném kérdezni sok millió embertől, hogy hogyan működik egy golyóstoll? Ennél sokkal egyszerűbb dolgokról sincs fogalmunk, hogyan működik. Ezek jószerivel olyan dolgok, amihez kevés hozzáértés kell. Pusztán az eszköz és a hozzá tartozó szabályozás. A tollhoz kevés szabályozás kell. Nem dugom le a torkomon, nem szúrom ki vele a szemem, hanem írófejjel lefelé a papíron húzogatom, akkor működik.

SG: A probléma pusztán annyi, hogy ha a golyóstollat nyitva teszem el, akkor elrontottam az egyik ingemet, de ha a számítógépen véletlenül feltelepít valamit, annak komolyabb következménye is lehet. A minap az egyik barátom lakótársa feltelepített valamit, amiről nem tudta, hogy mi az és mire jó, csak emailben érkezett. Felrakta és tönkretette a rendszerét.

Klikk ide! Klikk ide!

Kürti Sándor: Itt éppen arról szól a történet, hogy volt egy jó eszköz és egy rossz szabályozás volt mellette. Ugyanígy van, ha valaki beleül egy gyönyörű autóba és nyomja a gázt, összetöri és elrontja ott mindenkinek a kedvét, mert nem volt tisztában a szabályozással, mint ahogy a szobatárs sem volt tisztában vele. Arra gondolok, hogy eddig az emberiség történetében mindig be tudott épülni egy sor új technológia, és hasznára vált a társadalomnak.

SG: Nem futott el kicsit a ló mellettünk? A fejlődés előre mutat és a beépülés késik. Ezen küzdenek most a biztonságtechnikai cégek.

Kürti Sándor: Ez egy kiegyenlítődő folyamat. Visszatérve a motorizációra, most nem kell tudnom, hogy működik a porlasztó, csak elfordítom a kulcsot és beindul az autó. Ettől nem kell félni, normális folyamatok, beleférnek még az evolúció által adott csomagokba. Normális esetben a szobatársnak ha elmondták volna, hogy ne telepítsen fel mindent, akkor nem teszi, illetve ha lesz egy olyan szabályozás, hogy nem is lesz rá képes, akkor nem okoz balesetet. Odafigyeléssel ezek a dolgok megoldódnak. Lesznek áldozatok, de megérik ezek a befektetések. Sok szempontból hasznot termel a társadalomnak. Ugyan sok negatívabb része is van, de kilóra még mindig pozitívnak látom.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #55
    Vannak területek ahol van értelme annak amit mondassz. De legtöbb esetben fennálnak a következő problémák:

    (1) Ha egy cégről beszélünk akkor elképzelhető, hogy minden alkalmazottja átlagon felüli szakember, de ha egy országot szemlélünk akkor ez lehetetlen, mert viszonylag kevés az átlagon felüli szakember, és az oktatásnak ezzel számítania kell.

    (2) Tapasztalatból mondom, hogy nem lehet valaki Specialista, ha 100% érti a szakmát, vagyis nincs olyan, hogy minden teröleten specialista.

    (3) A generalistának csodatevőnek kell, hogy legyen, hogy összehangólja azokat az embereket akik nem tudnak együttműködni, ugyanis egy command style vezetésben ez elég egyszerű, vagyis ha előre leírt operációkat végeznek el a specialisták (stabil munkaprocessz - pl. manufaktúra ágazat - álltalában ezt már automatizálni lehet vagy kell) akkor ez működik, de ha újabb megoldásokat keresünk és a kreativítás fontos akkor ez lehetetlen.

    (4) Tapasztalatból mondom, a generalisták nehezen működnek együtt egy területen, ugyanis nagyon vigyázni kell, hogy hogyan osszák meg egymás között a felelőségeket, mert általában a szakterületek folytonos fejlődése miatt, nincsennek egységes álláspontok és ezért könnyen korlátokba ütközik a generalisták együttműködése, meg általában a generalisták vezetői hajlamúak és ezért mindegyik vezetni akar, ez pedig egy bonyolult zűrzavart eredményez.

    Mindenesetre egy gazdasági ellem (cég, stb.) működése elég bonyolult, és téves vagy inkább mondanám tapasztalat hiánya lenne, egyoldalról vizsgálni a dolgokat. Úgyhogy röviden minden attól függ, hogy...
    De azért alapvetően elmondható, hogy ha órszágos szinten szemléljük a dolgokat (és az oktatás így kellene, hogy működjön - vagyis regionális, országos, globális hierarchiában), akkor minden emberre oda kell figyelni, na de mi pl. hadonyászunk egyfajta esélyegyenlőség dumával – de valójában az esélyegyenlőség nem az, hogy mindenkinek ugyanazt, hanem az, hogy mindenkinek azt amire megfelel és ami megfelel neki, vagyis minden ember különböző képességekkel rendelkezik, az oktatás alapja az kellene legyen, hogy segítsen az embereknek felfedezni, hogy meljik területen és milyen szinten tudják ezeket a képességeiket kihasználni és esetleg továbbfejleszteni, persze nagyon vigyázni, a gazdaság valós szükségleteire. Ehelyett van egy model, ahol az oktatás arra törekszik, hogy beleverje minden ember fejébe persze az adott szakterületen ugyanazt, ugyanolyan szinten, és ez nem működhet.

    Különben tapasztalatból mondom, ha munkaerőt veszel fel, akkor arra öszpontosíts, hogy el e tudják végezni az adott feladatokat megfelelő szinten, és ne arra, hogy 100% tudja a szakmát, mert ez legtöbbször elérhetetlen (nincs olyan kandidátus, ha van akkor meg felteheted magadnak a kérdést, hogy minek neked 8 ember aki mind 100% tudja a szakmát ha a te projekteden csak 60% szakterület van alkalmazva, és a 8 ember akit felveszel leteríti a 100%, de úgy, hogy az egyik 25% a másik 33% stb., persze lessznek területek ahol a tudásuk fedi egymást és itt kvalitatív megoldásokra számíthatsz, mert "két fej okosabb mint egy", viszont ha 8 darab 100% fedezésű embered van, akkor azok nehezen egyeznek meg, nehezen működnek együtt, gazdasági szempontból drágák, és még kevesebbet hoznak ki mint az első esetben.) Tehát egy összetett mérce szerint keresd a csapatod, mert NEM az a célod, hogy egy szuperdiploma sorozatot akassz az iroda falára, hanem az, hogy elvégezd a munkát a lehető legoptimálisabb módon, jusson csak eszedbe pl. a Real Madrid... (persze hülye pelda, de mégis). A gazdaságban létfontosságú dolog, hogy valami gazdaságos e, és ez különössen érvényes egy gazdaságban általánossan (országos szinten).
    Van egy mondás amit igaznak tapasztaltam... "a legjobb a jó ellensége", vagyis amikor mindég a legjobbra törekszünk, általában elmarasztaljük a jót és semmivel a kezünkbe várjuk a nap végét. Ehelyett, először jóra (elfogadhatóra) kell csinálni a dolgokat és utánna csiszolni, szépen lassan, míg egy idő múlva elmondhatjuk, hogy na a legjobb van a birtokunkba, és mindez úgy, hogy nem hagytuk ki a jót sem.

    BiroAndras: Na éppen ez, eltaláltad a lényeget. Persze ehhez hozzátenném azt is, amit már leírtam. Röviden: hatékonyan együttműködni a közös cél érdekében - a közös cél meg a szállítható termék vagy szolgáltatás.

    Téves azt hinni, hogy a csapatmunka egy ember munkájának elosztásáról szól, NEM a csapatmunka az egy olyan munka elvégzésére lett kitalálva amelyet egy ember már nem tud hatékonyan vagy egyáltalán elvégezni, ezért ha olyan munkára képezünk embert amelyet egymaga kell, hogy elvégezzen akkor ott az együttműködés egyáltalán nem fontos (az adott feladaton), a komplett tudás viszont igen. Ha pedig csapatmunkára képezzünk ki embereket akkor ott az együttműködés nagyon fontos, a komplett tudás meg egyrészt lehetetlen megfelelő szinten, másrészt meg szügségtelen, mert a csapat tudása a fontos, nem az egyéné, hiszen a csapat az aki elvégzi a munkát, és ha a munkakörök a tagjainak tudását figyelembevéve vannak elosztva akkor a siker nem maradhat el.
  • BiroAndras #54
    Szerintem te kicsit félreértetted ezt a csapatjátékos dolgot. Szeritem itt nem a szervezőkészségről vagy a szélesebb körű ismeretekről van szó. A lényeg az, hogy a dolgozók képesek legyenek hatékonyan együttműködni. Ehhez az kell, hogy ne legyenek túl antiszociálisak, képesek legyenek megérteni a másik problémáját, és vegyék is figyelembe a másik érdekeit, meg ilyesmik.
  • Cocogány #53
    Egyáltalán nem érdekel a titkárnő szakma, és nem is az írástudásra akartam célozni, egyszerűen csak ez a példa jutott eszembe. Azok akik egy betűt tudnak leírni azok nem specialisták, hanem azok ennyit tudnak, de most vonatkoztass el az írástudástól mert mégyegyszer mondom nem arról van szó. Azt mondod szükség van specialistákra, mert anélkül a generalisták csak dumálnak. Hát ezzel egyet értek. Egy felvételi elbeszélgetésen nem azt kell kutatni, hogy a fazon mennyire csapatjátékos és a tudása meg végülis mellékes, hanem azt hogy mennyire tudja a szakmát de azt 100 %-ig. Ha a szakmai tudást fogják értékelni lesznek specialisták, lesz kire építeni a generalistáknak. Az meg a generalista dolga, hogy úgy hangolja össze a specialistákat, hogy az egy jólszervezett csapatként működjön. De ne a specialistáktól várjuk már el, hogy majd ő egyben a megszervezi saját maga körül a munkát. Egy specialistának nem kell csapatjátékosnak lennie, neki egy inputból outputot kell generálni semmi több (de azt rendkívül magas fokon (és nem a mezőn kapálgató emberkére gondolok, mert egy programozó is specialista kategória)) és lennie kell olyannak aki az adatáramot a megfelelő csatornákhoz irányítja, de ebből nem kell száz és ennek viszont valóban csapatjátékosnak kell lennie. A titkárnős példám igen sarkos ezzel egyet értek, de szándékosan az. Csapatnak lennie kell, ezzel én is egyetértek, nagyon hatékony, stb, erre hamar ráébredtünk, mert nyugaton mindenki team munkáról beszél. Csakhogy nem mindegy kikből áll a csapatom. Ha munkásokat keresek és 3 %-ban érdekel mit tud 90 %-ban hogy mennyier csapatjátékos, akkor lesz egy olyan gárdám ahol mindenki vezető kavlitásu de semmit nem tudnak kezdeni egymás felszines tudásával. Ha viszont felveszek 50 embert akik jók egy adott szakterületen, és keresek egy olyan embert aki megfelelően tudja a munkájukat koordinálni, akkor az egy hatékony csapat lesz függetlenül attól, hogy vizsgáltam e az előző 50 ember csapatjátékosi hajlamait. Tehát ha 51 emberből elég ha egy tud munkafolyamatokat összehangolni akkor nem kell az egyetemeknek átállni csaptjátékos képzésre, mert azokra nagyságrendekkel kevesebb arányban van szükség. A specialistának elég megmondani, hogy te a tudásod miatt vagy itt, arra van szükségünk, és ezt fizetjük meg neked, olyan arányban ahogyan a szakmához értesz; egy igazi szakembernek nem kell több.
  • BlackRose #52
    Most jut eszembe...

    Hallott e már valaki betölthetetlen állást minimálbérért? Mert én még nem, ez kb. úgy van, hogy én erőss vagyok, meg tudok kapálni... na jól van akkor felvagy véve... és a bér?... hát minimum, miért mennyit gondoltál?... ja én azért nem dolgozok... na OK, következő... és a sornak nincs vége, mert erőss emberek akik tudnak kapálni millióan vannak, és sokan éheznek...

    Viszont, nagy tudást követelő állások sokszor hónapokig, évekig, vagy őrökké betölthetetlenek maradnak, mert nincs megfelelő tudású ember, nincs aki felelős és ha a munkaadó komoly akkor inkább vár, minthogy problémákba keveredjen, mert sokszor nincs középút, vagy megfelelő, vagy semilyen. És adhatnak akármekkora fizut, egyszerűen nincs komoly megfelelő jelenkező...

    Na ez mind éppen ennek az oka, a rendszer ezt még jobban fokozza, mert legtöbbször még ha megtaláljuk ezt a megfelelő embert akkor nem találjuk meg azokat akikre szüksége lenne az adott feladat elvégzésére (nincs specialista), és ez azért nincs mert nem gyártanak az egyetemek. És mivel itt kötödnek a dolgok, nem egy hanem több megfelelő embert kell találni, a lehetetlenség felé közeledünk. Az USA-ban meg a specialisták sorba állnak, és csak az agyat kell megtalálniuk, azt meg ha otthon nem találják akkor elszívják külföldről, habár van nekik is az Ivy League, ott ugyan elég sok jó agy termelődik, de közelről sem elég, nem azért mert az amcsik hülyék, hanem azért mert agyból kevés van, ezt ők álltalában úgy oldják meg, hogy a hiányt importálják... 2-3% ember képes ide tartozni, ez USA szinten 2-3 millió, ez közelről sem elég. Itt is kb. annyi (na jó a kényelmetlenebb életszinvonal miatt jobban törekszünk és ezért esetleg valamivel több), de ez kb. 300.000 ember - ha mindenki megkapta volna a lehetőséget, de van aki tehetséges, de szegény családból nem vihette sokra... és ez kevés, de még nagyobb baj, hogy ennek több mint fele az USA-ban meg az EU-ban dolgozik.
    Mindenesetre jól megfigyeltem, az agyak túlnyomó többsége, nem azért megy el, mert nincs megelégedve a bérével, hanem azért mert nincs kivel dolgozzon, és ez a nincs kivel ez rendszeressen oda vezet, hogy nincs mit.
  • BlackRose #51
    Most jut eszembe...

    Hallott e már valaki betölthetetlen állást minimálbérért? Mert én még nem, ez kb. úgy van, hogy én erőss vagyok, meg tudok kapálni... na jól van akkor felvagy véve... és a bér?... hát minimum, miért mennyit gondoltál?... ja én azért nem dolgozok... na OK, következő... és a sornak nincs vége, mert erőss emberek akik tudnak kapálni millióan vannak, és sokan éheznek...

    Viszont, nagy tudást követelő állások sokszor hónapokig, évekig, vagy őrökké betölthetetlenek maradnak, mert nincs megfelelő tudású ember, nincs aki felelős és ha a munkaadó komoly akkor inkább vár, minthogy problémákba keveredjen, mert sokszor nincs középút, vagy megfelelő, vagy semilyen. És adhatnak akármekkora fizut, egyszerűen nincs komoly megfelelő jelenkező...

    Na ez mind éppen ennek az oka, a rendszer ezt még jobban fokozza, mert legtöbbször még ha megtaláljuk ezt a megfelelő embert akkor nem találjuk meg azokat akikre szüksége lenne az adott feladat elvégzésére (nincs specialista), és ez azért nincs mert nem gyártanak az egyetemek. És mivel itt kötödnek a dolgok, nem egy hanem több megfelelő embert kell találni, a lehetetlenség felé közeledünk. Az USA-ban meg a specialisták sorba állnak, és csak az agyat kell megtalálniuk, azt meg ha otthon nem találják akkor elszívják külföldről, habár van nekik is az Ivy League, ott ugyan elég sok jó agy termelődik, de közelről sem elég, nem azért mert az amcsik hülyék, hanem azért mert agyból kevés van, ezt ők álltalában úgy oldják meg, hogy a hiányt importálják... 2-3% ember képes ide tartozni, ez USA szinten 2-3 millió, ez közelről sem elég. Itt is kb. annyi (na jó a kényelmetlenebb életszinvonal miatt jobban törekszünk és ezért esetleg valamivel több), de ez kb. 300.000 ember - ha mindenki megkapta volna a lehetőséget, de van aki tehetséges, de szegény családból nem vihette sokra... és ez kevés, de még nagyobb baj, hogy ennek több mint fele az USA-ban meg az EU-ban dolgozik.
    Mindenesetre jól megfigyeltem, az agyak túlnyomó többsége, nem azért megy el, mert nincs megelégedve a bérével, hanem azért mert nincs kivel dolgozzon, és ez a nincs kivel ez rendszeressen oda vezet, hogy nincs mit.
  • BlackRose #50
    Ugye most ez nem gondolod komolyan?

    Mert egy nagyon leegyszerűsített peldát hoztál fel, aminek semmi értelme. Először is az írástudás az alaptudás és mint olyan nem hasonlítható össze valamelyik szaktudás részével. A másik dolog, meg az, hogy maga a betük ismerete egy állomány, vagyis nem multidiszciplináris dolog. A harmadik, pedig egy titkárnő nem olyan terület amit lehetetlen önálóan elvégezni, sőt éppen az ellenkezője.
    A gazdaságban és a mai fejlett gazdaságban az olyan dolgokat amelyeket egy ember el tud végezni vagy egy ember rendelkezik elegendő tudással, hogy elvégezze, már vagy automatizálták, vagy a roszabb esetben minimálbérért csinálhatják az emberek. Az összetett dolgokat viszont és a modern gazdaság viszonylag összetett, nem képes önnálóan elvégezni senki sem, vagy a legjobb esetben (van még olyan entry-level összetett dolog) valami szupertehetséges zsenire van szükség, és ezekből sokkal kevesebb van mint amennyi kellene.
    Az alapvető különbség az USA és mi közöttünk, hogy míg mi panaszkodunk, hogy nem lehet mert így meg úgy, az amcsik próbálják megoldani a dolgokat a rendelkezésükre álló erőforrásokkal. És micel ma majdnem minden multidiszciplináris, már alapértelmezésként is több írányzatú szakemberre van szükség. Most léteznek specialisták (mondjuk rá gorombán azok akik a te peldádból a külön betűket tudják, habár ez nem egésszen így van), akik a saját szakterületükön erőssek, de viszonylag kevés tudásuk vagy tapasztalatuk van mások területén. Ezért szükségessek a generalisták is, akikre az a jellemző, hogy nagyon széleskörűek, magas szinten (absztraktul) tudják a teljes megoldást írányítani és elképzelni, és összehangolni a specialistákat. Ne ezek a generalisták általában azok akiket elszívnak az amcsík, mert ezekből sosincs elég. Persze a specialisták is kellenek nekik, mert ha nincs specialista akkor a generalista csak dumálni tud (ezt mondom tapasztalatból, ugyanis jómagam is ide tartozom, és sokszor csak duma marad a megbeszélt terv, mert nincs aki megvalósítsa. Még ha elegendő tudásom van némely specifikus területen, hogy megvalósítsam a dolgokat, akkor ez túl sok időt vesz igénybe, és mindég marad valami amit végtelenségig kellene megoldani, a nem elég mély speciális tudás és tapasztalat hiányában.) Vagyis hiába vagy te szuperzseni és 10 millió soros programot nem tudsz megírni kevesebb mint 1000 év alatt azaz soha. És tegyük fel ha minden adott területen rendelkezel alkalmazható tudással, de nem vagy specialista, akkor a végső megoldásod mégha meg is valósítod, sokkal rosszabb minőségű lesz (nem beszélve, hogy elfogadhatatlan időbe és pénzbe kerül) mint egy jól összehangólt csapat megoldása.
    Na de, hogy ne dumáljak sokáig, lehet valaki zseniális zenész, játszhat 15 hangszeren, de nem fog mindegyiken olyan kitűnően játszani, mint az aki csak egy hangszeren játszik egéssz nap, és még ha valami csódával határos módon még olyan kitűnő lenne, akkor sem tudná egymaga elzenélni azt és úgy mint egy szinfónikus zenekar. Így van ez a gazdaságban is, ma már túlságossan összetett.ek a dolgok, hogy egy valaki teljesen átlássa, hát még, hogy megcsinálja.
    Különben az együttműködésnek még az a nagy előnye, hogy ha nem is vagy specialista valamely területre, mivel más szemszögből látod a dolgokat és mives sok esetben nincs túlságossan lekötve a gondolkodásod a sok apró részlettel amivel a specialista bírkózik (olvasd nem látja a fát az erdőtől), sokszor a csapatmunka közben egymásnak új ajtókat nyitnak az emberek, ezzel növelik az innováció mennyiségét, a megoldások elegánsabbak, mint ha csak egy ember gondolja át őket, mág ha az a valaki szuperzseni akkor is.
    És még valamit azért nem halottál csapatjátékos elszívásról, mert ezeket az átlagos vagy picit átlagon feletti szakembereket mindenhól elég nagy mennyiségben lehet "gyártani", az agyelszívásról meg azért hallottál, mert kevés az agy, és ezért érdemes őket elszívni. De itt nem tudod megkülönböztetni, hogy ha az átlagos kapacitású embereketből akarunk "mindenttudókat" csinálni - és az itteni oktatás éppen ezt teszi, akkor azok nem lesznek agyak, hanem éppen az ellentéte, ezek lesznek azok akik fékezik a dolgokat, akik azt hiszik, hogy mindent maguk megtudnak csinálni és túlzottan felértékelik saját magukat, mert maga az oktatás is felértékelte őket. Az agyak, azok akikből tényleg jó generalisták lesznek, azok meg levannak értékelve, mert mindenki keveri őket az előbbiekkel, éppen ezért könnyen elszívatják magukat az USA-ba, ahol megbecsülik átlagon jóval felüli képességüket. Azok pedig akik nem elég tehetségessek, belőllük lehetnének jó specialisták, ha az egyetemek ezt akarnának belőllük csinálni, de már mint mondtam nem ez a cél. Éppen ezért van az, hogy nincsennek specialisták, az "agy" generalisták rohannak az USA-ba, ahol kapnak egy rakás alkalmazható specialistát (már mondtad, hogy az USA egyetemek szórják őket), és maradnak a nem elégé okos "mindentudók" meg esetleg egynéhány igazi okos aki valami okból itt rekedt és aki nem győzi mondani a dumát, de senki sem képes megvalósítani amit ledumálunk.
    De, hogy ne értsen valaki félre, ezért a helyzetért az oktatás és a gazdaság egyaránt felelős. Az a baj, hogy túlságossan összetett dolgokat akarunk túlságossan egyszerűen megoldani, és túlságossan egyszerű dolgokat túlságossan összetetten megoldani... , vagyis a dolgok nincsennek a helyükön, és amíg nem tesszünk mindent a helyére addig felesleges a duma. Na ne gondoljuk, hogy az USA-ban minden szuper jó, van azoknak is elég problémájuk, a különbség, az, hogy nekik mindég más problémákkal kell megbírkozzanak (mert megoldják az egyiket, de jön a másik), addig mi mindég ugyanazokkal vergődünk... nagyjából azért mert nem tesszük a dolgokat a helyükre.
  • Cocogány #49
    A cikk az biztos jó de a következő rész rohadtul felháborított:
    "Technológiailag nincs semmi gond, az rendben van. Okos oktatók, okos embereket okos dolgokra tanítanak. Csak a munkaerőpiacon a technológiai ismeret értéke legfeljebb 3% és pokolian rossz, ha valaki azt hiszi hogy ez a 90% és a maradék párat meg a gyerek majd összeszedi valahonnan. Ezt a magyar oktatáspolitika nem ismeri fel, az amerikai meg igen. Lehet, hogy nem olyan jók szakmai ismeretek terén az USA egyetemeiről kikerülők, de tudnak csapatban dolgozni. Az nem esti mese, hogy hazánk és az USA GDP-je között van egy hatszoros szorzó. A gyerek, aki ott elvégzi az egyetemet, az lényegesen jobban tud dolgozni, attól függetlenül, hogy nem tud fejben differenciálni. A lényeg, hogy legyen együttműködési képessége és ne azon járjon folyamatosan az esze, hogy szúrjon ki a másikkal és hogy verje át a főnökét."

    Hát igen ez sajnos elég jellemző a szakmai tudás Magyarországon semmit nem ér, vagyis dehogynem 3 %-ot. Csakhogy ha már az egyszerű példáknál tartunk, vegyük egy átlagos magyar céget ahol titkárnőt keresnek. Jelentkezik A, B, C, ..., Zs akik mind nagyszerű csapatjátékosok, azonban szakmailag gyökerek hiszen mindannyian csak az ábécé egy-egy betűjét ismerik. De olyannyira jó csapatjátékosok, hogy együttműködve viszonylag hamar megírnak egy levelet hisz összedobják a tudásukat. Jelentkezik továbbá Mariska néni, aki az egyszerűség kedvéért egy flusztrált individuális majom, most jött ki az egyetemről azt hiszi mindent tud, hisz ismeri az ábécé összes betűjét és egymaga képes megfogalmazni egy levelet, nincs szüksége arra hogy megkérdezze a főnökét hogy hogyan kell írni a g betűt. Mariska nem csapatjátékos hisz egyedül csinál mindent. Kürti Úr mérlegel, majd kijelentéseihez híven a csapatjátékot részesíti előnyben, azt az individuális barom Mariskát meg elküldi melegebb éghajlatra. Innentől kezdve az ábécé összes betűje szor 50ezret fizet A-nak, B-nek, ...,Zs-nek összesen (az jó sok pénz) miközben előállítanak összesen X értéket. Mariska megsértődve Amerikába utazik, ott ugyanis jó szakembereket keresnek, mert már a tökük tele van a sok csapatjátékos hülyével akiket az ottani egyetemek szórnak ki magukból. Ezért is mondják hogy ott agyelszívás van, én még nem hallottam azt hogy csapatjátékos elszívás lenne, de lehet hogy csak nem mosok fület mostanában. Amerikában tehát Mariskát alkalmazzák kirúgnak egy csomó csapatjátékos barmot, hisz Mariska egyedül csinálja azt amit ők együtt, ráadásául egy embernek kell csak fizetést adni így egy ember fizetéséből állítják elő ugyanazt az X értéket. Ugyanis: "Az nem esti mese, hogy hazánk és az USA GDP-je között van egy hatszoros szorzó."
  • noss #48
    ja nekem is túl profitorientáltnak tűnik a bácsi!
    a "csapatjátékos" szó is másként hangzik azért egy vállalati vezető szájából...

    persze emellett elismerem, hogy van (sok) jó ötlete, meg hogy idáig jutott!
  • noss #47
    "Egyébként én úgy vélem, ha valamit megcsinálsz, akkor megérdemled a tisztességes béred, de kihasználni más baját már szemétség."

    Ezzel többnyire én is egyetértek, de --mint ahogyan azt a cikkben is írta-- jönnek az új technológiák meg technikák, amelyek megismerése befektetést igényel és ennek költségei benne lesznek az árban.
    Meg ha olyan problémával keresed fel őket, amit egy "hályogkovács" vagy egy "önjelölt hős" is meg tudna oldani, akkor meg a jobban profitáló, komolyabb munka elől vonod el az idejét.

    Ha szagember lennék, biztos én is utálnám azokat a kontárokat, akik megnehezítik az életemet, meg elcseszik mások adatait. De azért azt is meg lehet érteni, hogyha egyesek olcsóbb megoldással próbálkoznak. Persze a kockázatot jelentősen lehetne csökkenteni, ha előtte bevizsgáltatnák a Kürtéknél, hogy megtudják, mi az ábra (okoskodjunk mi magunk vagy bízzuk nagypénzért hozzáértőkre).

    1-2 hiba (kukacoskodásként):
    "De mivel tetűlassú és egy pendrive már annyiba kerül, mint egy doboz floppy" -- tudtommal még nem lehet 6-700 Ft-ért pendrive-ot venni...
    "önjelölt hősök" -- a hősöket mások jelölik? vagy önmaguk?

    a politikusoknak pedig Hazánkban egyszerűen nem az az érdekük, hogy nekünk jobb legyen...
  • rigidus #46
    Amugy ezt az egesz tokes-dolgot nemreg bovebben ki is fejtettem:
    Klikk