Szekeres Viktor

A szállító 2. - Luc Besson újabb adrenalinlökete

A kérdés adott. Vajon sikerült-e a Luc Besson nevével fémjelzett népszerű popcorn mozinak megcáfolni a "folytatások mindig gyengébbek, mint az eredeti" alaptételt?

A választ alant olvashatjuk, de a kíváncsiaknak röviden csak annyit a Szállító 2-ről, hogy: "jó". Bővebben pedig annyit, hogy "nem jó".
A történetnek ismét régi barátunk, Frank Martin, a szállító, a sofőr a főszereplője, aki nem kérdez soha, (bár az ázsiai lányok a gyengéi) és általában pontosan teljesíti küldetését. Legutóbbi megbízatásánál sem kérdezett, hiszen csak egy kisfiút kellett pesztrálni, iskolába fuvaroznia, de természetesen a krach beütése sincs messze, amikor a fiúcskát egyszer csak emberrablók rabolják el, hogy végrehajtsák ördögi tervüket.

Klikk
ide! Klikk
ide! Klikk
ide! Klikk
ide!

A filmet természetesen a magyar forgalmazó - mint mindent - ismét Luc Besson nevével akarja eladni. A francia rendező ugyan most többet tett a filmért, mint az ugyancsak "Luc Besson legújabb filmje"-ként reklámozott, kvázi nemzetközi forgalmazásra általa megvásárolt Ong-Bak-ért, hiszen ő írta a Szállító zsenge történetét, de természetesen nem egyedül, hogy még véletlenül se lehessen tudni, hogy vajon mennyi időt szánt rá az általa 2005-ben producerelt/írt 17 film közül. Szerencsére az egyre anyagiasabbá váló rendező 6 évvel legutóbbi rendezése után végre idén kirukkol egy saját filmmel is (Angel A), de addig még eltelik itthon pár "Luc Besson filmje" film.

Nyilván az agyatlan látványakció műfajban botorság lenne, ha valaki a párbeszédek gyengeségén vagy a kidolgozatlan történeten, esetleg a karakterek 0,75 dimenzióságán köszörülné a klaviatúráját, így ezt nem is tesszük meg, hiszen legalább annyit megtudtunk, hogy a címszereplő tud bánni a gyerekekkel. A film fő aspektusa itt egyértelműen a látvány, hiszen a cél az volt, hogy minél kevesebb pénzből minél több mindent lehessen amortizálni, minél több vaktöltényt lehessen eldurrogtatni, valamint, hogy az általa rendezett Dead or Alive forgatásáról egyet haknizó harcművész koreográfus, Corey Yuen is megrángathasson egy-két erősebb drótot úgy, hogy színész van azok végére kötve.

Klikk
ide! Klikk
ide! Klikk
ide! Klikk
ide!

A látvány aspektussal ezért igazából nem is lehetett probléma, maximum azzal, hogy a rendező nem igazán tudta eldönteni, hogy akkor most a fő karakter egy szupermen, akit nem fog a golyó és mindent túlél miközben repked - vagy egy élő, reális körülmények között harcoló ember. Igazából akkor ütne nagyobbat a film ilyen körülmények között, ha eleve a képregényfilmek közé sorolnák be.

Jason Statham-re, amióta megismertük a Guy Ritchie filmekből (A ravasz, az agy..., Blöff) nem nagyon szokott panasz lenni, hisz erősen korlátozott színész-eszköztárát hangjával és sármjával mindig sikerül pótolni. Ez - bár az érzelmes jeleneteket még nyilván tanulnia kell - most sem okozott gondot. A film közben olyan laza, vagy inkább kimért, hogy az már fáj és tényleg rá van írva a szerep, hisz lerí róla, hogy ő a volt az az öltönyben született kisbaba a 70-es években, akiről anno cikkezett a kor bulvársajtója.

Klikk
ide! Klikk
ide! Klikk
ide! Klikk
ide!

A rendező Louis Leterrier jó (vagy kevésbé jó) iparos ember, aki eddig tisztességes filmeket csinált (Szállító, Unleashed), de mintha most megbicsaklott volna alatta a "director" feliratú összecsukható szék. Hiába van a kisujjában a műfaj védjegyei és az egész kúl akciófilm kelléktár, valahogy az egész amolyan émelyítő masszává áll össze. Pedig a körítéssel, a látvánnyal, a zenével és a hangokkal sincs gond és sikerült egy elsőfilmes jó csajt is valami katalógusból a főszereplők közé beválogatnia.

Nem egy drága film volt a Szállító, szóval az első rész 25 millió dolláros amerikai bevételét már most meghaladó 45 millió dollárt hozó második rész előrevetíti egy harmadik epizód elkészültét is. Ez nyilván Jason Statham-en sem fog múlni, hisz kedvenc filmes karakteréről van szó - mi csak abban bízunk, hogy sikerül minőségben előrelépni, mert a Szállító 2. részében valami baromira félresikerült.

Magyar feliratos filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A szállító 2. (Transporter 2)
francia-amerikai akciófilm, 94 perc, 2005

Rendező: Louis Leterrier
Forgatókönyvíró: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Operatőr: Mitchell Amundsen
Producer: Luc Besson, Steve Chasman
Vágó: Walter Mauriot, Christine Lucas Navarro, Vincent Tabaillon

Jason Statham (Frank Martin)
Amber Valletta (Audrey Billings)
Hunter Clary (Jack Billings)
Alessandro Gassman (Gianni)
Katie Nauta (Lola)
Matthew Modine (Mr. Billings)
Jeff Chase (Vasily)
Jay Amor (Gianni Thug)
Jason Flemyng (Dimitri)
François Berléand (Tarconi)
Keith David (Stappleton)

Forgalmazza az InterCom

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Katun #36
    Ez pedig egy jó film, akárki akármit mond, itt csak savazni tudtok mindent.
    SG színvonal.
  • ekrisz #35
    innen egyártalán nem lehet filmeket letölteni?
  • cain #34
    a szállító első részének kurva nagy volt az alapötlete, egy jó filmet lehetett volna belőle csinálni, még jobbat, mint az egy veszedelmes elme vallomásaiból. de l.b. leragadt vele az akciófilmeknél. annak ugyan jó, de egy ilyen jó alapötletet elcseszni egy akciófilmre... :(
    már csak abban fogok reménykedni, hogy vinnie boy nem cseszi el a hitmant... :(
  • Unreal1942 #33
    Spoiler lehet benne ha nem láttad még és félsz, hogy lelövök valamit akkor ne olvasd el!

    Na miután láttam a filmet.
    Előszőr is szerintem Luc B. Soha nem volt olyan nagy rendező mint ahogy "sztárolva" van.
    Éppen ezért nem szoktam sokat várni az általa fémjelzett alkotásoktól.
    A szállítő előző része is egyszer nézhető film volt csakúgy mint utódja.
    Igaz ez valamivel gyengébbre sikerült.
    Ennek ellenére a tékákba járó "egyszerű" embereknek sokáig a kedvencük lesz.
    Ami nekem leginkább nem tetszett az a tulzott irrealitás amit a 007 es ügynöknek még elnézün esetleg, de másnak nem.
    Pl. amikor az a nagyon ronda anorexiás lény egy rövid sorozattal leszed egy helikopter ami egyből robban....iszonyat. Ráadásúl a robbanás animációja is katasztrófális a néhai Pirx kapitány kalandjaiban láttam hasonlót annó.
    Ami elötte volt, hogy átugrat a tetőről az autóval...nevetséges..csakúgy mint a bombahatástalanító darus jelenet. Nem mondom, hogy a valóságot kell tükrözni, de könyörgöm azért ennyire ne lépjük át a fizika határait.
    Na meg amikor a főhősünk (aki mellesleg nekem még mindig szimpatikus karakter) kiugrik kb. a 4. emeletről...dob egy hátast egy autóra majd le se porolja magát és teszi a dolgát tovább....vagy lezuhanunk egy repülővel, de ez meg se kottyan nekik...az ezt megelőző animáció amikor a gép szenved megintcsak szánalmasan xar! És biztos kimarad még sokminden.
  • FTeR #32
    azt írja 4szem = "- aki havonta egyszer, annak ezt ajánljuk"
    ebbe simán belefér.
  • Cat #31
    na itt ásta el magát előttem ez a lap
  • FTeR #30
    a hitman Vini egyik kedvenc játéka, ő találta ki a forgatást, ő produceli (biztosítja a lóvét) és társ rendező lesz, szal biztosan ő fogja játszani...
    (szvsz, nem lesz gond vele)
  • Hegyikecske #29
    aha, szerintem igen :D
  • winnie #28
    nagy emese szerinted jobban ért hozzá és az ő ízlése a zsinórmérték?
  • Hegyikecske #27
    Nah a filmet még sajnos nem láttam de az ITTENI 4es osztályzat már csak jelent valamit, ahol azok értékelik akik értenek is hozzá.. mind1 azér csak meg fogom nézni :)