Berta Sándor

7,5 millió dolláros büntetés kémprogramok terjesztéséért

Az Intermix Mediának azonban sikerült peren kívül megegyeznie Eliot Spitzer kaliforniai államügyésszel, így a Los Angeles-i cég 7,5 millió dollár büntetés megfizetésével kivásárolta magát a perből.

Peren kívüli egyezséggel lezárult az Intermix Media nevű kaliforniai szoftverfejlesztő cég elleni per, melyet azért indítottak, mert a cég kémprogramokat készített és terjesztett. Spitzer államügyész azzal vádolta meg a céget, hogy New York szövetségi államban képernyővédőket és játékokat kínált a felhasználónak, azonban elfelejtette megemlíteni a vásárlóknak, hogy a szoftverek kémprogram-funkciót is tartalmaznak.

A társaság vállalta, hogy hasonló programokat többé nem dob piacra és alkalmazni fog egy, a cég termékeit a jövőben ellenőrző adatvédelmi szakembert, úgynevezett Chief Privacy Officert. Ezenkívül a cégnek segítenie kell abban is a felhasználóknak, hogy a számítógépeikről eltűnjenek a kémprogramok, ugyanis ezek nem távolíthatók el a törlés vagy eltávolítás menüpontokra kattintva.

Az államügyészség információi szerint csak New York szövetségi államban több mint 3,7 millió számítógépen található meg az Intermix Media cég valamelyik szoftvere. Az Intermix Media egykori neve eUniverse volt. A cég tehető felelőssé többek között a Keen Value és az IncrediFind nevű kémprogramok elkészítéséért és elterjedéséért.

A vállalat vezetői bár továbbra is állítják, hogy nem követtek el bűncselekményt és semmi törvénytelen dolgot, mégis elfogadták Spitzer államügyész peren kívüli egyezségre vonatkozó ajánlatát és a következő három évben összesen 7,5 millió dollárt fizetnek ki New York szövetségi államnak. Ugyan úgy tűnhet, hogy a korábban kiszámított 1,85 milliárd dolláros (!) pénzbüntetést megúszta a cég, ám az ügyész figyelembe vette az Intermix Media állítását, miszerint a kérdéses időszakban New York szövetségi államban csak 250 ezer dollár bevételt könyvelt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fanatic #1
    Ezért vannak még kémprogram írok! Valószínű, hogy mellényzsebből fizették ki az összeget.

    Ha nyílvános kivégzés járna érte, akkor hamar megcsappanna az ilyesfajta hekkerek száma!