SG.hu

Egyre több telefonszámot hordoznak

Az Elektronikus Hírközlési Törvény tavaly év eleji hatályba lépése óta mintegy 60 000 telefonszámot hordoztak el az előfizetők régebbi szolgáltatójuktól. Legtöbbjük, 30 000-nél is több telefonszám gazdája a PanTelt választotta.

A távközlési liberalizáció kiteljesedésének köszönhetően 2004 elején megindulhatott a valódi verseny a fogyasztók kegyeiért. A számhordozhatóság törvényi és műszaki lehetőségének megteremtésével lehetővé vált, hogy az előfizetők addigi számuk megtartása mellett más szolgáltatót válasszanak. Ez az intézkedés segíti a szabad verseny kialakulását és hozzájárul ahhoz, hogy az előfizetők valóban a számukra megfelelő távközlési vállalatokkal szerződjenek.


Általánosságban elmondható, hogy havonta átlagosan 4000 körüli vezetékes telefonszám és ennél valamivel több mobilszám kerül a számhordozás révén másik szolgáltatóhoz. Jellemzően a piacvezetőktől viszik át számaikat a felhasználók másik társaságokhoz, és ezáltal az esetek többségében akár 20-25%-kal olcsóbban telefonálhatnak az új előfizetői szerződés feltételeivel összhangban.


A mobilszolgáltatókkal összehasonlítva megállapítható, hogy - noha náluk elsősorban a lakossági fogyasztók, míg a vezetékeseknél főleg az üzleti előfizetők váltanak - nagyságrendileg ugyanannyi számot hordoztak másik telefontársasághoz a mobiltelefon-társaságot váltók, mint a vezetékes távközlési szolgáltatók "elvándorló" ügyfelei. A PanTelhez áttérő előfizetők a telefonszolgáltatás mellé általában internethozzáférést is rendelnek, ez esetben a felkínált sávszélesség lényegesen magasabb az átlagosnál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!