Napi Online

Jelentős beruházást igényel a napi számhordozás

A külföldi szolgáltatókra is vonatkozó szabályozás jelentősen megkönnyíti a kedvező roaming-sms-árak bevezetését.

A nagykereskedelmi árak mérséklése fontos előfeltétele annak, hogy a kiskereskedelmi árak is csökkenhessenek - reagált a Pannon az európai bizottságnak az sms-roaming, illetve a beszédroaming további mérséklésére vonatkozó javaslatára. A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága korainak tartja kommentálni a jelenlegi javaslatok lehetséges hatásait, szerintük ugyanis azok még módosulhatnak. A magyarországi Vodafone-tól azt a választ kaptuk, hogy a beszédroaminggal kapcsolatos szabályozás határidejének meghosszabbítása várható volt. Már az eredeti szabályozáskor is kilátásba helyezték, ezért a Vodafone felkészült erre az eshetőségre.

Feltétlen előnye, hogy az ársapkák fokozatos csökkentése tervezhetővé teszi a gazdálkodást. Ugyanakkor az újabb csökkenések mértéke nem vetít elő drámai fordulatot: folyamatos, de kismértékű változásról van szó. A társaság azt is kiemelte, hogy a Vodafone Passport az ügyfelek zöme számára továbbra is kedvezőbb lehetőséget kínál a külföldi mobilhasználatra, mint az uniós tarifa.

A fogyasztók védelmében hozott első körös parlamenti döntéssel a Pannon egyetért. Az egynapos számhordozás esetében azonban fontosnak tartotta kiemelni, hogy megvalósításának komoly technikai, műszaki feltételei vannak, amelyek hátterét a szolgáltatóknak (mind a mobil-, mind pedig a vezetékes szolgáltatóknak) meg kell teremteniük. A Vodafone is a jelentős beruházási igényt hangsúlyozta.

A 112-es hívószám minden körülmények közti eléréséről (ip-telefonról is) és a mobilhívás beazonosításáról szóló passzus kapcsán a Vodafone megjegyezte, hogy a társaság tudomása szerint ip-telefonról is elérhető a szolgáltatás, a lejárt egyenlegű előfizetők is igénybe tudják venni, sőt, sim-kártya nélkül is elérhető. A helymeghatározást illetően pedig további egyeztetésre van szükség a hatóság és a másik két mobilszolgáltató között - tették hozzá. A Magyar Telekom szerint az új európai szabályozási keretrendszer hazai hatásairól a végleges változat elfogadását, továbbá annak nemzeti implementációját követően lehet részletesen nyilatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!