SG.hu

IPv6-kompatibilisek lettek a DNS root szerverek

Az ISC IPv6 kompatibilissé tette DNS root szerver farmját, az internet alapját jelentő DNS-rendszer kritikus fontosságú részét.

A Juniper Networks közzétette, hogy az Internet Systems Consortium (ISC) új-zélandi telephelyén egy fejlesztés keretében IPv6 kompatibilis M-series routereket helyeztek üzembe a világméretű DNS (Domain Name System) rendszer F-Root csomópontjának kiszolgálására. A fejlesztés révén az ottani nameserverek már kezelni tudják az új generációs IPv6 lekérdezéseket is. Egyúttal egy sor fejlettebb alkalmazás használata is lehetővé válik az új routereknek köszönhetően, egyszersmind csökken a működtetés költsége és bonyolultsága.

Az ISC non-profit közhasznú szervezet működteti azt a 13 root servert, amelyen az internet domain név-rendszere (azaz a Domain Name System - DNS) alapul. A DNS az internet felhasználhatóságának alapköve, ez teszi lehetővé, hogy a felhasználók könnyen megjegyezhető domain neveket használjanak a számokból álló IP-címek helyett. Nap mint nap százmilliónyi internethasználó csatlakozik a DNS-hez, amikor böngészőjébe webcímeket ír be.

"Az M-series hardver alapú IPv6 támogatása igen nagy hatással volt ránk" - nyilatkozta Paul Vixie, az ISC elnöke. "Juniper routerei még az elosztott szolgáltatásmegtagadás típusú (DDoS) támadás esetén is fennakadás nélkül, teljes kapacitással (vonali sebességgel) képesek megszűrni és továbbítani a forgalmat, mivel mindent a célhardver végez. Szintén nagyra értékeljük a kiterjesztett IPv6 routing protokoll támogatását, valamint a rendszer teljesen moduláris, skálázható felépítését."

A platform lehetővé teszi, hogy a hálózat szilárdabban működjön, a működési költségek jelentősen csökkenjenek, valamint olyan, nagy teljesítményű biztonsági szolgáltatásokat nyújtanak, mint a hálózati címek fordítása (network address translation - NAT), tűzfal funkció és IPSec titkosítás. Az ISC az M-seriest új-zélandi F-Root szerverének telephelyén, Aucklandben állította szolgálatba. Ez a legutóbbi átállás az ISC ázsiai és csendes-óceáni térségbeli M-series fejlesztéseit követi; többek között már Oszakában és Szöulban is ilyen rendszer működik.

Shaun Page, a Juniper Networks ausztráliai és új-zélandi regionális alelnöke elmondta: "az M-series felhasználásával a teljes IPv6 támogatás beépült az ISC infrastruktúrájába, ezáltal a lehetőségei kitágultak, rugalmassága fokozódott a DNS-szolgáltatások tekintetében a rendszer magas fokú megbízhatósága révén, hiszen ez a megbízhatóság az ilyen természetű alkalmazásoknál alapvető igény a feladat ellátásához".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #1
    Nem mondom, 10 év kellett, vagy 15? :). Anycast/multicast támogatás mikor lesz? Alternatív, dinamikus routingot akarunk :).

    Egyébként nagyon nem meglepő, hogy a legkevesebb IP-t kapott ázsiai térségben népszerű, náluk fogytak az IPv4-es címek legelőször.