Gyurkity Péter

A CIA a chatszobák ellenőrzésére törekszik

Most nyilvánosságra került dokumentumok szerint a CIA titokban olyan kutatásokat pénzel, amelyek a hatékonyabb felderítés érdekében a chatszobák ellenőrzését hivatottak megkönnyíteni.


Az öt legnagyobb hálózat
A hírszerző hivatal még 2003 áprilisában állapodott meg a kutatások támogatásáról, hogy "a legújabb technológiák felhasználásával új eszközöket vessünk a terrorizmus elleni harcba". Az egyik ilyen kutatást a Rensselaer Polytechnic Institute végzi, és elsősorban internetes chatszobák automatikus ellenőrzésére és naplózására irányul. A pénz felett ugyan látszólag a National Science Foundation (Nemzeti Tudományos Alap) rendelkezik, de a dokumentumokból kiderül, hogy egyes CIA-vezetők is szerepet játszottak a támogatásra ítélt kutatások kiválasztásában.

A chatszobák ellenőrzésére irányuló projekt már korábban nyilvánosságra került, de akkor nem említették a CIA szerepét. A két hivatal közös memoranduma leszögezi, hogy "bár a 2001. szeptember 11-i terrortámadás jelentős kihívás elé állította az amerikai hírszerző szervezeteket, a meglévő kapacitásokat nagymértékben bővíthetjük modern technológiák felhasználásával".

Leland Jameson, az NSF programigazgatója elmondta, hogy a két évre kötött szerződést valószínűleg nem fogják megújítani. "Előfordulhat, hogy a jövőben egyáltalán nem fogunk együtt dolgozni a CIA-val. Úgy gondoljuk, hogy a veszélyesnek ítélt személyek manapság más technikákat használnak" - mondta Jameson.

Egyes nonprofit szervezetek szerint viszont továbbra is aggodalomra adhat okot, hogy a kormányzat erőfeszítései a még szigorúbb ellenőrzés bevezetésére, és a szabad információáramlás korlátozására irányulnak. "A hírszerző hivatalok jelentős mértékben megváltoztatják a tudományos kutatások irányultságát az Egyesült Államokban" - jelentette ki Marc Rotenberg, aki az információ szabadságáról szóló törvény értelmében nyert betekintést a bizalmas dokumentumokba. "Vigyáznunk kell arra, hogy a Nemzeti Tudományos Alapból ne váljon Nemzeti Kémkedő Alap."

A CIA szóvivője nem kommentálta a hírt, és arra hivatkozott, hogy a hivatal egyik alapszabálya, hogy nem nyilatkoznak pénzügyekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • trabant #15
  MErt mostmár nem az iszlám gyilkosok a fő ellenség, hanem a warezolók. Tőlük kell megvédeni a mikorszopsz meg a riaa profitját, az emberi életek meg kit érdekelnek...
 • trabant #14
  Lehet hogy már évek óta lógtak a munkahelyről, csak most buktak le az ellenőrzésen. :)
 • szorri #13
  hallgassák csak, van elég dolguk =D
 • Devla #12
  Mar evek ota lehallgatjak az IRCt.
 • dduma #11
  Ja még annyi, hogy honnan szedik, hogy a terroristák pont a nagy networkokre járnak? :D (Feltéve ha IRCelnek)
 • dduma #10
  Na ez meg már extra pofátlanság. Nem elég, hogy más országában lövöldöznek jobbra balra, más országokat belerángatnak az egoista háborújukba, világuraromra törekednek, és mindenütt velük találkozni, még a csatimat is le akarják hallgatni?

  És honnan veszik, hogy a terroristák pont IRC-n fogják megdumálni, hogy mit tegyenek? És honnan veszik, hogy kódolatlanul? Egyszerűen csak világuralomra akarnak törni.

  Az már lejárt, hgoy műholdakból figyelgetnek minket, telefont lehallgatják, mostmár figyeljék a csatikat is. :D looool. :D
 • Tetsuo #9
  Jah jah jah már régóta van Achelon, Sigint stb.. az NSA cuccairól ne is beszéljünk.
 • Cormoran #8
  azéz ez akkor is furcsa, bár logikus

  :-)))))

  az amcsikból én is sok mindent kinézek..


  Most meg felborult az éghajlat, ott van 170-es szél. ahol sosem volt...

  The Day after Tomorrow..
 • Devla #7
  Aznap furcsamod tobbEZER izraelita egyen "elfelejtett" bemenni dolgozni...
 • Cormoran #6
  azé egy nagyon durva lenne....