SG.hu

Drágák voltak a kakaóálló óvodai számítógépek?

[Fideszfrakcio.hu] Miért kerültek egymillió forintba azok a számítógépek, amelyeket közbeszerzési eljárás keretében az informatikai tárca szerzett be óvodák számára - tette fel a kérdést Rogán Antal, az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának fideszes elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal rámutatott arra, hogy ezek a számítógépek egymillió forint helyett 500 ezer forintért is beszerezhetőek lettek volna. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tervei szerint 2006-ig valamennyi magyarországi óvodát felszerelik informatikai eszközökkel a Brunszvik Terézről elnevezett program keretében; az idén 300 millió forintból hátrányos helyzetű települések intézményei kaphatnak számítógépeket. Rogán Antal elmondta, hogy a nyílt közbeszerzési pályázatot egy bizonyos cég, egy bizonyos termékére írta ki a minisztérium. Feltette a kérdést, hogy így volt-e értelme a nyílt közbeszerzési pályázatnak.


Emlékeztetett arra, hogy a tárca szerint az óvodásoknak beszerzett gépek speciálisak és specialitásuk között van a "kakaóálló" billentyűzet is. A fideszes politikus tudomása szerint viszont ilyen billentyűzet 6875 forintért bármelyik informatikai nagyáruházban beszerezhető. Rogán Antal tudni szeretné, mi kerül az óvodásoknak juttatott gépeken egymillió forintba. Azt is firtatta, hogy a drágán vásárolt gépek kapcsán "a haszon kinek a zsebébe vándorolt". Az informatikai bizottság elnöke leszögezte, hogy a választ megvárja, s azután dönti el, hogy az ügyben indít-e vizsgálatot.

A pályázat nyertesei hátrányos helyzetű települések óvodái voltak és összesen 269 településre jutott számítógép. Az IHM közleménye szerint a szállítás és az üzembe helyezés, valamint az óvónők oktatása szintén része volt a pályázatnak, és a már említett ár a 3 éves garancia mellett az összes felmerülő költséget tartalmazza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gy #43
    Hmm, a te érveid nem azok? :) Kérdezz meg egy pszichológust, hogy akár tizenéves korban csak jó hatásai vannak-e a sok számítógépezésnek. Itt meg 3-4-5 évesekről van szó.
  • Mice #42
    ezt ugye te sem gondolod komolyan hogy egymillás tételnél pont a bill. nyom sokat a latba?:)?

    ne legyél már Rogán Antal!
  • Mice #41
    a második felébe nem de az elsőbe bele lehet kötni, mert soxor elvet tanul az ember vagy hasonlítván a másikhoz könnyebben megjegyzi mondván ismerős művelet csak más a neve

    nem lesznek azok olyan sokkal másabbak
  • Mice #40
    pont az ilyesmi húzná előre mert ezzel többet ér

    pont ezen a téren vagyunk kegyetlenül elmaradva attól ahol illene lennünk
  • Mice #39
    ragadj le a politikánál és a demagóg dolgoknál... :S
  • Mice #38
    nevelés kérdése

    együtt nőttem fel az egyik osztálytársammal és dettó ugyanúgy virult a feje amikor gémeztünk mégis a szülei szorosabbra fogták náluk a gyeplőt és nem lett kockafejű
  • Mice #37
    el nem hinnéd mit tudnak már a mai 5-6 évesek
    és ez egyre csak fiatalabb lesz

    az egymilla lehet tényleg sok, de ha nem csak elkönyvelve hanem tényleg supportra megy a vason kívüli mani akkor talán reális kérdés hogy arra megy e

    amúgy én minél előbb adnám a kölykök kezébe, csak ne felejtsék el a hagyományos értékek oktatását is mert én pl kockafejű lettem:)
  • Gladiator #36
    vazzeg, meg kell tiltani, hogy kakaóval menjen vki a géphez, azt akor nem kerül ennyibe. meg szentem túl korai óvodában elkezdeni őket oktatni. így is túl sok a számítógépfüggő gyerek.
  • Mike #35
    kapanyelet
  • Mike #34
    ja mert a falusi tahóknak csak az a lényeg, hogy a gyerök jó fogja a kanyelet