Gyurkity Péter

Az Apple kapja meg a TSMC 3 nm-es chipjeit

Ezen új chipek azonban nem a legjobban várt termékekben bukkannak majd fel.

A vadonatúj gyártástechnológia bevezetése már nagyon közel van, ennek kapcsán nemrég arról számoltunk be, hogy a Samsung már elkészült saját megoldásával, az Apple pedig várja a TSMC első szállítmányát. A jelek szerint ez utóbbi is hamarosan sorra kerül, ám az alkalmazási sorrend némileg meglepő.

Az almás cég hagyományosan vadonatúj iPhone-okostelefonjaiban használja fel az új generáció első példányait, ez azonban idén nem így lesz, mivel a 3 nanométeres fejlesztések nem készültek el időben. A szintén tajvani Commercial Times most közzétett írása alapján az Apple M2 Pro lesz az első ilyen chip, vagyis ez alkalmazza majd elsőként a friss gyártástechnológiát, ezt pedig csak jövőre követik majd az iPhone-sorozat komponensei, bár a kép akkor is vegyes lesz, hiszen csak a drágább Pro-változatok kapják majd meg a friss példányokat. Ez magyarra lefordítva annyit jelent, hogy az iPhone 15 Pro-telefonokban bukkannak majd fel a legújabb A17 Bionic chipek, amelyek már a még alacsonyabb csíkszélességen futnának be.

Ez eltér attól, amit a cég esetében megszokhattunk, hiszen bár a felállás már jelenleg is megosztott (vagyis nem mindegyik új iPhone kapja meg a friss generációt), eddig az új sorozat mindig ezen készülékekben mutatkozott be. A most következő család, az iPhone 14, egyelőre a 4 nanométeres (N4) chipeket alkalmazza majd, azokat is csak az iPhone 14 Pro és a Pro Max esetében. Az első új példány, az M2 Pro, minden bizonnyal a MacBook Pro idei, 2022-es sorozatában jelenik meg, a felhasználók nagyobb hányada azonban egyértelműen az okostelefonok iránt érdeklődik, vagyis számukra az lesz a legfontosabb kérdés, hogy az A17 mekkora előrelépést kínál majd az idei fejlesztéshez (A16) képest.

A TSMC várakozása szerint a FinFET-tranzisztorokra épülő 3 nanométeres technológia (amely a fogyasztást ugyanazon órajelnél akár 30 százalékkal csökkentheti) a szokásosnál tovább kitart majd, a GAA (Gate-All-Around) debütálását ígérő 2 nanométeres utód ugyanis csak 2026-ban futna be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #1
    Már ha Micimackó porig nem bombázza Taiwan-t... ugye...