Gyurkity Péter

Már gyártják a Ryzen 6000-chipeket

Elindult a sorozatgyártás, miközben a jelenlegi generáció árai mérséklődnek.

Az AMD kapcsán augusztus első felében írtunk arról, hogy a Ryzen kényelmesen vezet, ezen a téren nem leselkedik nagy veszély az utóbbi időben kiépített jobb pozíciókra, bár az Intel várhatóan október-november folyamán mutatja majd be friss fejlesztéseit, az Alder Lake néven. Erre persze előbbi cég is készül, az utódok sorozatgyártása pedig már most zajlik.

A több alkalommal megbízhatónak bizonyult twitteres forrás, Greymon55, számolt be arról a napokban, hogy már elindult a Ryzen 6000 sorozatgyártása, így a hivatalos megjelenés sincs már nagyon messze. Ez a család a Zen 3+ jelölésű architektúrát, annak tagjait foglalja magába, mielőtt még befut az újabb komoly előrelépést kínáló Zen 4, a lépés eredményeként pedig leginkább a gyártástechnológia, valamint az integrált grafikus vezérlők terén számíthatunk jelentős változásra, hiszen előbbi esetében 7-ről 6 nanométerre mérséklődik a csíkszélesség, utóbbinál pedig az RDNA 2 váltaná le a korosodó Vega-architektúrát, annak képviselőit.

A Rembrandt tehát ezen két szempontból bizonyulna jobbnak a Cezanne APU-knál, a Ryzen 6000 az asztali és a noteszgépes szegmensben váltaná fokozatosan le a jelenlegi generáció tagjait. Azt még nem tudjuk, hogy erre pontosan mikor kerítenének sort, bár egyes külsős források szerint a januárban esedékes CES 2022 alatt jönne el a bemutató, ezzel nagyjából egy időben pedig a mostani sorozat, vagyis a Ryzen 5000 legerősebb tagjainak tovább húzott, még izmosabb variánsait is piacra dobnák, ami azt jelzi, hogy a korábban szintén beharangozott 3D V-Cache technológia készen áll a debütálásra. A Zen 4 csak ezt követően állna össze, jó eséllyel a Ryzen 7000 név alatt, a DDR5 támogatásával, bár a PCIe 5.0 egyelőre lemaradna a listáról – viszont már mindegyik példány integrált grafikus vezérlőt kapna, jóllehet ezt egyes típusoknál gyárilag letiltanák.

Eközben a mostani generáció tagjainak ára csökken folyamatosan, az Amazon oldalán például egyes típusok már az ajánlott ár alatt szerepelnek, ami mindenképpen jó hír a felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #3
    Elvagyok én még a 3900X-el egy ideig:)))
  • YaniMan #2
    Múlt héten ~csütörtökön vettem egy 5600x-et... :/
  • wraithLord #1
    Ha így folytatódik, decemberre meglesz a Ryzen 80000 is :D. Hajrá. :D