Gyurkity Péter

Bemutatkozott az Intel Arc

A cég új néven dobja piacra saját erősebb grafikus kártyáit, ezek erejét demonstrálták most.

Az Intel háza táján egymás után szivárogtak ki az újabb és újabb részletek a sorrendben második grafikus chipről, amely az elsőhöz képest jóval nagyobb teljesítményt biztosítana, immár asztali PC-kben és laptopokban egyaránt. Azt eddig is tudtuk, hogy a DG2 jövőre csúszik át, most azonban a hivatalos nevet és néhány játékot is felvillantottak.

A cég bejelentéséhez egy teljesen új hivatalos oldal társul, amely ugyan a pontos technikai részleteket továbbra sem közli velünk, viszont a mellékelt videókban néhány játék futtatását már szemügyre vehetjük. Eszerint az eddig csak DG2 jelzéssel emlegetett fejlesztés az Alchemist néven fut majd be, maga a család pedig az Arc márkanévre épül, bár az architektúra (és a különböző szegmensek) pontos megjelölése érdekében megmarad az Xe-jelzés, illetve az egymástól eltérő változatok hosszabb neve (lásd Xe-LP és Xe-HPC). A DG2 után befutó generációk sorrendben a Battlemage, a Celestial, valamint a Druid nevet viselik majd, ezek nyilván a teljesítmény terén hoznának további előrelépést.


Ahogy említettük, a technikai részleteket továbbra sem közlik velünk, viszont a játékok futtatásából, valamint a bejelentésben megemlített információmorzsákból már levonhatunk néhány következtetést. Kiemelték például, hogy az új változatok a ray tracing, valamint a mesterséges intelligencia hardveres támogatása terén egészülnek majd ki, ezzel felzárkóznának a piacon jelenlévő nagyokhoz, azok termékeihez, de legalábbis ilyen fontos a DX12U teljes támogatása, amelyet az nVidia egykori munkatársa erősített meg - őt nemrég szerezték meg, ezzel is jelezve a szándék komolyságát. A hírek szerint az Alchemist 8, 12, illetve 16 GB memóriával jelenne meg, ez versenyképesnek tűnik, míg a végrehajtó egységek száma 512-nél tetőzhet. Korábban egy szerényebb, 128 egységgel rendelkező változatot láthattunk az interneten, amely 64 bites busszal, mindössze 4 GB GDDR6-memóriával dolgozott, ez azonban a belépő szintet képviseli majd.

A megjelenés tehát a jövő év első negyedében esedékes, addig nyilván a hivatalos ismertetőre is sort kerítenek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kryon #6
    Az se baj, ha gyengébb a konkurenseknél, csak árasszák el vele a piacot, hogy lenyomja az árakat.
  • nlght #5
    Gyanús ez a marketing stratégia.
    Ha akár csak megközelítenék a konkurenciát teljesítményben, már másképp reklámoznák a terméküket.
    Szerintem most sikerült elérni az 5 évvel ezelőtti szintet nekik és mégis szeretnék eladni valahogy a szarjukat, a marketing team pedig ezt találta ki jobb ötlet híjján.
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Konteós kvp más "megbízható" forrásból gyűjtötte be az infót. Amennyiben igaza lenne, akkor sem feltétlenül számítana sokat, hogy egy csapat közel 20 éve mit csinált és mit nem.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.08.18. 07:59:50
  • MerlinW #3
    Nem tudom hol látjátok ezt, de az Intel weboldala szerint az Arc Oregon-ban készül. A videóban pedig egyetlen indiai személy szerepel. Aki amerikai állampolgár.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.08.17. 14:37:48
  • kvp #2
    Ez az indiai intel-es csapat akik korabban a pentium 4 utodjat nem tudtak megtervezni. Ha akkor a kis izraeli egyetemi csapat nem all elo a core csalad tervevel, akkor az intel ma mar sehol nem lenne. Nos azota eltelt par ev, az indiai csapat ujra akcioban es sehol a lathataron egy uj intel-es x86-os cpu architektura.
  • ProgServ #1
    Fuuuu ... nagyon bullshit izu a video!
    Hitelesebb lenne kicsit, ha szepen beszelo emberek adnak elo mit akarnak kozolni, nem eros akcentussal, indiaiak.
    Hitelesebb lenne, ha valamilyen demo jatekkal demostralnak, hogy ez telllleg joofeleee.