Gyurkity Péter

Grafikus kártyákat tesz tönkre az Amazon játéka

A csúcskategóriás kártyák tulajdonosai egyre-másra jelentik a komoly gondokat.

Az Amazon az elmúlt néhány évben több bejelentéssel jelezte, hogy érdeklődnek a videójátékok piaca iránt, ezen a területen erős pozíciókat szeretnének kiépíteni. Ezt később több projekt törlése követte, legutóbb a Középfölde-játék kapcsán voltak kénytelenek erről beszámolni, most azonban egy tesztelés alatt álló fejlesztés okoz súlyos problémákat.

A napokban a Reddit egyik fórumán futottak be jelentések a felhasználók részéről a New World MMORPG kapcsán, ezek pedig egyértelműen negatív fejleményre utaltak, ugyanis a játék bétája több esetben a csúcskategóriás nVidia grafikus kártyák megfőzéséhez vezetett. A jelek szerint az EVGA által piacra dobott GeForce RTX 3090 FTW3 Ultra érintett a problémában, viszont emellett több másik modell is felbukkan a felhasználói jelentésekben, így nem kizárólag ezen a típuson fordulnak elő bajok. A tünetek nagyon súlyosak, ugyanis ezen kártyák számos esetben egyszerűen tönkremennek, a hiba után többé nem is hajlandók elindulni, a tulajdonosok mindössze a csatlakozó felett megjelenő vörös LED fényét látják, amit rögtön el is neveztek vörös halálnak.

A New World hivatalos fórumán szintén megjelentek ezek a beszámolók, bár azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozza a bajt. Egyes jelentésekben azt emelik ki, hogy a játékot közepes beállításon próbálták meg futtatni, ezt követően halt meg az adott kártya, ami viszont nem tűnik logikusnak, mert korábban más játékokat (így például a Cyberpunk 2077-et) a legmagasabb szinten (Ultra) élvezték, különösebb gond nélkül.

Egyelőre találgatják az okokat és a tünetek eredetét, könnyen lehet, hogy a játék tesztváltozata túl nagy kihívást jelent ezen kártyáknak, a memóriachipek egy része pedig egyszerűen megpurcan, ami persze a kártya használhatatlanná válását eredményezi. Javaslatként merül fel a maximális FPS beállítása, amit az nVidia vezérlőpultjában kell elvégeznünk, ideális számként egyelőre a 60 jelenik itt meg.

Tekintettel arra, hogy ezen kártyák hivatalos ára 1500 dollárnál kezdődik, nem olcsó mulatságról van szó, kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #20
    Miért, mit kellene kiindulási alapnak tekinteni? A föld lakosságának kevesebb, mint 5%-át, aki ki tud csengetni ennyi pénzt egy számítógépalkatrészért otthonra PS5 helyett?
    Link
  • AnuluWork #19
    Szerintem reklám IS. Mennyi kártyáról van szó? Pár tucat?
  • kvp #18
    Ha mar gpu, akkor egy atlagos jatekos gephez, egy alap fullhd kijelzovel boven eleg az aktualis legjobb konzolos teljesitmeny koruli kartya. A legtobb jatek ezekre a mainstream konzolokra keszul, igy az azoknal valamivel erosebb teljesitmeny boven eleg jatszani. Ez a gyakorlatban 2021-ben joreszt egy Radeon 6800/6900-as kartyat jelent. Ezek a kb. 200 ezer forintos konzolokba epitett kartyak most olyan 600 ezer forint korul vannak itthon brutto aron. Ennek fenyeben persze nem annyira irrealis a 900 ezer forint koruli valamivel erosebb kartya. A gond ott van, hogy ezek a kartyak realisan 150 ezer forint korul lennenek, ha nem letezne a kripto banyaszat es kb. max. ennyit is hajlandoak az emberek adni egy "gamer" videokartyaert.

    A muszaki problema pedig tovabbra is az, hogy a tulmelegedest detektalo es a serules ellen vedo aramkor nincs beepitve a kozponti chipbe, hanem a gyartok vagy kulso hardvert vagy szoftveres megoldast hasznalnak. Az intel es arm cpu-kban van ilyen belso vedelem, raadasul nem csak lekapcsolnak, hanem szukseg szerint lassitanak ha tulmelegedest erzekelnek. Mindezt hardverbol. Nem noveli annyival a koltsegeket egy ilyen megoldas beepitese, bar teljes mertekben megakadalyozza a tesztek soran a par masodpercig tarto, a chipet ugyan karosito, de nem azonnal tonkretevo tulhajtast. Ez kicsit kissebb csucsteljesitmenyt, alacsonyabb pontszamokat, de sokkal stabilabb mukodest jelentene, mindezt a kartya osszeszerelojetol es a driver-tol fuggetlenul.
  • Kódia #17
    Nem, ez nem idehaza magas ár, hanem globálisan magas ár. Nézz egy Steam Surveyt és ébredj rá, hogy a PC játékosok többsége milyen GPU-kat használ. 3090-et venne nyilván mindegyikük olcsón, de nem tehetik meg, mert egy GPU-ért a kinti nagyjából 850.000 Ft-nak megfelelő GBP még nekik is bőven a befogadható ár felett van.

    Persze ez nem meglepő. Ez egy csúcs GPU, nem is mainstream használatra van szánva.
  • cateran #16
    1, A loteri doglott kutyat nem erdekli, hogy szar Mo-on..ismetlem, nem az a kiindulasi alap...
    2, COLORFUL iGame GeForce RTX 3090 KUDAN Na EZ a luxus....
    Tularazottak? Persze! Luxus? Kb minden dedikalt kartya az, ha jatekra kell...De ez csak csoroeknal (igen, nalam is amugy) "hubazzegdedraga" tetel...(nincs az az isten, hogy ennyi penzt kiadjak 1 szaros gpu-ert, akkor sem, ha le is pippant es reggelit is csinal...)
  • Kódia #15
    Linkeltél egy kártyát, amit ha idehozatnál 1 millióba állna meg. Ez abszolút a luxus kategória.
  • Gabbbbbbbbbbbb #14
    Egyértelműen hardver, vagy driver hiba. Azért nem hiszem, hogy az lenne, amit írtál. Most nem néztem utána ennek, de már régi Crysis játékok menüjével rég meg lehetett volna sütni ezeket, ha tényleg ez lett volna a baj.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.07.27. 17:13:41
  • cateran #13
    Ertem en, hogy Bivalybasznad-alson 1 £2000-es videokartya a burzsuj luxus maga, de azert nem biztos, hogy azt kellene kiindulasi alapnak tekinteni....https://www.awd-it.co.uk/evga-nvidia-geforce-rtx-3090-24gb-ftw3-ultra-gaming-24g-p5-3987-kr.html?gclid=Cj0KCQjw3f6HBhDHARIsAD_i3D-9hr9jyhDEboASZQdQDoFHUoooCZHvEqZ7yDxKRINCbictrjrDgE0aAiYzEALw_wcB
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2021.07.27. 16:29:42
  • NEXUS6 #12
    Nem vitatkozásképp írom, csak hogy az origi tervek sem mindíg jelentenek megbízhatóságot.
    Nálam hónapokig folyamatosan szervízben volt az MSI GTX 1070-es kártyám, pedig founders edition volt. Az elsőnél fél év után fekete halál, szervízben egy hónapig pont tököltek vele, aztán kaptam egy refurbisedet. Az azonnal döglött volt. Megint egy hónap pihi, az utódjuk viszont már jó pár éve bírja a gyűrődést. Majd ha végre lehet kapni talán lecserélem egy újabbra ebben kategóriában.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.07.27. 13:31:40
  • Omega #11
    Ez vagy kamu hír, vagy a driver hibája.