Gyurkity Péter

Erős lesz az Intel következő grafikus kártyája

Az RTX 3070 ellen indulna harcba a fejlesztés, komoly kérdőjelekkel.

Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy bemérték az Intel első asztali grafikus kártyáját, a benchmark pedig többnyire igazolta az előzetes híreket, hiszen egy kifejezetten szerény, belépő szintű megoldásról van szó. A következő példány már jóval erősebb lesz, egyesek szerint egy kifejezetten prémium megoldáson dolgoznak.

Külsős forrás osztotta meg a főbb részleteket a napokban a YouTube oldalán, az alább beágyazott videóban. Ebben megemlítik, hogy a korábbi pletykáknak megfelelően a DG2 (az egyelőre kizárólagos példányként kapható DG1 utóda) valóban 512 feldolgozóegységre támaszkodik majd, az órajel pedig 2,2 GHz lesz. A cég erősen támaszkodna a TSMC közreműködésére, a tajvani gyártó nyújtja majd a szilíciumot, valamint az N6 nevű, 6 nanométeres gyártástechnológiát, a későbbiekben azonban az Intel saját alapanyagra térhet át, legalábbis részben. A 16 GB GDDR6-memória egy 256-bites buszra épülne, ami már jól jelzi a várhatóan sokkal nagyobb teljesítményt, hiszen a DG1 esetében még LPDDR4-memóriát alkalmaztak.


Ami a fogyasztást illeti, ez a korábbi beszámolók alapján 225 és 250 watt körül lenne, a friss beszámolóban azonban ez a szám már eléri a 275 wattot. Ezzel az RTX 3080 és az RTX 3070 között helyezkedne el az új kártya, a teljesítmény viszont ez utóbbihoz állna közelebb, ami azonban még így is igencsak meglepő fejlemény lenne. A forrás egészen pontosan az RTX 3070 Ti modellt említi meg összehasonlításként, viszont ez a változat hivatalosan még nem is létezik, az AMD tekintetében pedig az RX 6800 és az RX 6800 XT közötti szintet képzelnek el. A pontos technikai részletek még picit homályosak, ezekkel kapcsolatban nincs teljes egyetértés, más szivárogtatók szerint például a live streaming és az AV1-encoding jelenik meg kiemelt tényezőként.

A DG2 várhatóan az utolsó negyedévben jelenik meg a piacon, addig még további részletek derülnek ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ENVE #25
    Miért, téged kérdezett bárki ? :D
  • lammaer #22
    Hát, én szerintem inkább kocsit veszek a VGAk árából, nagyobb haszna van :D
  • mortep #21
    fogd már fel, hogy akkor is integrált vga-t használsz, a cpu-val és rammal kibővítve


    Fogd már fel, hogy baromságot írtál. Nem a Pro Gamer alaplapodra van integrálva a vga, hanem a cpu-ba és ha már ennyire nem értesz hozzá, azt ne máson kérd számon. Mondod a magadét és amikor teljesen jogosan kijavítanak, akkor meg jősz a "nem szakmai fórum" rizsával. Kicsit sem tartod furcsának, hogy lassan "mindenki szembe jön az autópályán"?
  • CrazyAchmed #20
    Kedves Lapajka!
    Én sem értem, hogy miért kellett ilyen paraszt módon egyből visszatámadni. Te kezdted azzal hogy "Az Intelnek legalább 20 éve vannak grafikus chipjei csak általában szép csendben alaplapra integrálták eddig azokat", innentől ne vádolj másokat okoskodással. Az pedig, hogy nem az alaplapokban van a vga, nem mérnöki szintű tudás, hanem alapvető tájékozottság a témában. Ha nem vagy tájékozott a témában, akkor sincs semmi baj, csak akkor vagy ne is kommentelj, vagy ha mégis, akkor számíts rá, és ne vedd személyes sértésnek, ha kijavítanak, és örülj neki, ma is tanultál valamit.
    Utoljára szerkesztette: CrazyAchmed, 2021.04.12. 12:29:51
  • TheMothman #19
    Nem értem, hogy miért kell ennyire személyeskedni, csupán azért, mert valaki megmagyarázta mélyrehatóbban a dolgot. Amúgy meg az SG oldal tetején ez áll: Informatika és tudomány. Szóval nem egy homokozó, elférnek a nem laikus gondolatok is.
    Utoljára szerkesztette: TheMothman, 2021.04.12. 08:33:18
  • Gabbbbbbbbbbbb #18
    Switch-ben eleg gyenge gpu van, szoval arra optimalizalt jatekokkal siman lehet jatszani egy modernebb integralttal. Erdekelne, hogy W3 modoknak van-e koze a Switch-es valtozat kodjanak.

    Egyebkent a legjobb jatek amivel utobbi 5 evben jatszottam, a Celeste siman megy regi intel HD-n is.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.04.12. 08:03:59
  • Lapajka #17
    Fogd már fel hogy ez itt teljesen érdektelen, ez nem szakmai fórum... elhisszük hogy kurva okos vagy, de ne itt csillogtasd a pökhendi nagyokos tudálékosságod te szellemi nyomorult...
  • Lapajka #16
    Na még egy felfuvalkodott okostojás idióta barom... fogd már fel, hogy akkor is integrált vga-t használsz, a cpu-val és rammal kibővítve... tehát ha gyengébb cpu van benne és nem egy Haswell mondjuk, ami nem tud a vga üzemmódot, akkor is megy a konfig, max nem tud fullhd-t meg nem indul rajta valami szar régebbi játék sem... takarodjatok már máshová trollkodni kretének...
  • Lapajka #15
    És téged ki az anyád kérdezett?
  • Lapajka #14
    Aha és szerinted ezzel ki a jó édesanyád foglalkozik nagyokos, hogy a cpu adja a gpu műveleteket, a vramot meg a ramból veszi nyilván, és akkor mi van? De kurva nagyot szóltál okostojás... senkit nem érdekel, csak szakembereket, nem is értik miről van szó... Ez nem mérnöki fórum... minek menjek bele ennyire te szerencsétlen? Csak hogy nagyobbat mondhass, és azzal villoghass, mert megláttál valami wiki szintű helyen egy leírást... akkor már szakemberkedve melldüllesztve leírsz egy mélyebb technikai dolgot az agyad játszva irtózatosan szánalmasan okoskodva... Egyszeri gamer is pont leszajra ezt, hogy mit honnan vesz, az a lényeg, hogy vga kártya nélkül is viszonylag elég combosan megy a konfig... még játékhoz is... még 3d gyorsítást igénylő játékokat is elvisz... ki a bánat nézi meg hogy az intel vga, amit beindít, mit honnan vesz... csak szakemberek... Nem tudom miért kell mindig egy-két ilyen seggfej TROLL aki itt osztja arrogánsan és pökhendin az észt... ráadásul segghülyén...