Gyurkity Péter

Az év végén jön az Intel 12. generációja

További részletek szivárogtak ki az új chipekről, amelyek akár 20 százalékkal gyorsabbak lesznek.

Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy már bemérték az Intel új fejlesztését, amely sorrendben a 12. Core-generációt képviseli, mégpedig az Alder Lake néven. Az év elején megtartott CES során már elárulták, hogy idén számíthatunk a hivatalos megjelenésre, most azonban további részleteket ismerhetünk meg, néhány érdekes adattal együtt.

Külsős ázsiai forrás jelezte a napokban, hogy saját értesülésük szerint az Alder Lake családba tartozó chipek ugyan már szeptemberben bemutatkoznak a nagyközönség előtt, a megjelenésre mégis egészen decemberig várnunk kell, vagyis éppen csak tartani tudják majd a menetrendet. Ezzel persze azt is elérik majd, hogy több időt hagynak a 11. generációt képviselő Rocket Lake-S és Tiger Lake tagjainak, a friss 10 nanométeres Enhanced SuperFin gyártástechnológia révén viszont újabb előrelépést garantálnának, amellyel kapcsolatban már több számot láthattunk. A mostani jelentés szerint a fogyasztás ennek révén nagyjából 15 százalékkal mérséklődik, miközben a teljesítményt sikerül majd újból megnövelni, ami jó hír a felhasználóknak.

Ez utóbbi kapcsán arról írnak, hogy 17 és 20 százalék közötti előrelépést várhatunk, a helyzet ugyanis némileg bonyolult, hiszen az Alder Lake hibrid összeállítással érkezik majd, ahogy azt korábban mi is jeleztük. A tesztekben legutóbb felbukkant korai chip például 16 magot és 24 szálat vonultatott fel, ami jó eséllyel azt jelenti, hogy 8 erősebb Golden Cove és 8 szerényebb Gracemont processzormag helyezkedik el a burkolat alatt, ez utóbbiak esetében pedig a Hyper-Threading sem lesz jelen. Ennek ellenére az IPC, vagyis az egy órajelciklus alatt elvégzett műveletek számát illetően akár 20 százalékos gyorsulás lesz elérhető, miközben a Gracemont-magoknál ez 17 százalék lesz csak.

Az Alder Lake-S asztali chipek az LGA1700-foglalatra váltanak, ezek elsőként támogatják majd a DDR5-memóriát és a PCI Express 5.0 szabványt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)