Gyurkity Péter

Kiesett az első hármasból az Apple

Ez volt az okostelefonos piac harmadik negyedévének legnagyobb fejleménye.

A hét vége felé egyszerre két felmérés is megjelent az év harmadik periódusának fontosabb számairól, amelyekből egy folyamatosan módosuló helyzet rajzolódik ki. Kiderül ugyanis, hogy a Samsung erősíteni tudott, a Huawei nagyot esett, az Apple pedig egy másik kínai versenyző miatt zuhant ki az első hármasból.

A DigiTimes saját anyagában arra fókuszál, hogy csökkent a globális eladások száma, ennek mértéke éves szinten 6 százalék volt. A Huawei a szankciók miatt nagyot esett, most viszont javíthatnak, dacára annak, hogy új fejlesztéseik még mindig nélkülözik a Google platformját. A teljes évben már több okostelefon fogyhat, mint azt korábban gondolták, mivel a kormányzati stimulus és támogatás miatt az emberek nem küszködnek óriási anyagi gondokkal, ráadásul az utazásokra sem tudnak költeni, így még a drágább típusokra is marad pénzük. Az IDC ezzel szemben azt emeli ki, hogy míg az első helyezett Samsung erősíteni tudott, a Huawei 25 százalékot esett, bár még mindig meg tudta tartani második helyét. A dobogó harmadik fokára azonban a nagyot ugró Xiaomi jött fel, amivel az Apple visszaszorult a negyedik pozícióra. A Vivo zárja az első ötöst, az összes többi gyártó a teljes piac 28,8 százalékán volt kénytelen osztozni.

A Samsung a maga részéről rekord bevételt jelentett, ami a nagyon erős vásárlói keresletnek volt köszönhető. A telefonoknál 50 százalékos ugrást láttak, ez a negyedik periódusban is folytatódhat, bár ez nagyban függ majd a járvány alakulásától. Az Apple eközben 20 százalékkal kevesebb telefont adott el, viszont nagyon erős igényt jelentettek az új, 5G-iPhone típusok iránt, amivel az év vége felé javíthatnak. A Sony ugyanezen idő alatt annak örülhet, hogy megállt a mobilos részleg visszaesése, az eladások stabilak maradtak, ez viszont esetükben alig 600 ezer darabot jelent, ami eltörpül a nagyok eredménye mellett. Ők egyelőre abban reménykednek, hogy hamarosan visszatérnek majd a nettó profithoz.

Az okostelefonok szegmensében tehát szépen folytatódik a kínai gyártók emelkedése, velük leginkább az Apple lesz kénytelen megbirkózni, a Samsung egyelőre nincs közvetlen veszélyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #10
    Úgy értsd, hogy egyik negyedévről átcsúszik 30 millió készülék a másik negyedévre, akkor az éves eladási számok nem változnak, és az éves profit sem változik.
    Pedig egyik negyedévben lecsúsztak negyediknek, következőben meg feljönnek első helyre. Lényegtelen farokméregetés fanoknak és hatereknek.
  • BruceZ #9
    Régiesnek? Akkor öreg vagyok, mert nekem meg az teszik, az utóbbi lekerekítettek meg nem. Meg féltéglák. A mini talán emberi méretű lesz.

    Az akksijuk meg mindig szánalmas volt számomra...
  • zola2000 #8
    Jó, de miből áll össze a profit? Eladott készüléken lévő haszon, és 30% royality az iTuneson. Ha kevesebb az eladott készülék akkor mindkettő kevesebb.

    Egyébként az apple is próbálkozik lemenni közép árkategóriába, csak az a baj hogy ma már régiesnek számít az iPhone SE desingja, a gyenge akkumulátor meg végképp agyoncsapja.
  • Sequoyah #7
    Az ne zavarjon hogy a cikk szerint vezeto Samsung telefonjai kb ugyanannyiba kerulnek, eppugy mint a tobbi csucskategorias telefon.
    Csak mig a Samsungnak van egy csomo olcso gagyi modelje is, az Apple reszerol ez a kategoria teljesen hianyzik.
  • M2 #6
    Kiesett az első háromból, de a következő negyedévben valószínűleg első lesz. Játék a lényegtelen számokkal. Csak az éves profit, ami számít.
  • Negritis #5
    a sima ipad az kb a legjobb ár/érték tablet ami van
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    100eFt-os tablagep kategoriaban ok a nyerok. Iphone SE 2020-at sem neveznem nagyon tularazottnak. Valoban sok a brutalisan tularozott Apple termek, de amig el tudjak adni oket, addig egeszsegukre. Engem sokkal jobban zavar a hardver arazasnal, hogy csak Appstore-bol lehet alkalmazasokat telepiteni es meg Geforce Now-t sem engedik, iOS-en.
  • lac coo #3
    No de az össz bevételből mennyit is visz az alma .-..?? :)
  • M2 #2
    Nem fogsz addig élni, mire ez megtörténik. Ha egyáltalán...
  • peterx #1
    Nagyon helyes, ideje lenne földbe döngölni ezt az önmagától elszállt, túlárazott szar céget mint az EPPÖL..