Franczy

A titkos "TEMPEST" projekt

John Young, a Cryptome.org egyik munkatársa az FOIA (Freedom of Information Act) szervezet kérésének eleget téve, saját website-ján elérhetővé tette a titkos TEMPEST program néhány dokumentumát, melyet az az Egyesült Államok kormánya felügyel.

Jelenleg senki sem tudja, hogy tulajdonképpen mi is ez a TEMPEST projekt, páran azt mondják, hogy az elnevezés egy rövidítés (Telecommunications Electronics Material Protected From Emanating Spurious Transmissions), mások szerint pedig egyszerűen csak valami kód lehet a TEMPEST. Mindenesetre a legvalószínűbb az, hogy a TEMPEST - mely szó magyarul szélvészt, vihart jelent - program a különböző elektromágneses és akusztikus jelek távolról, kémek által történő detektálásával, valamint értelmezésével, illetve ezek megakadályozásával foglalkozik.

Manapság már szinte mindenki a saját háztartásában lévő különböző elektromos berendezések által keltett elektromágneses sugárzások tengerében él, így bármily hihetetlen is, de már léteznek olyan szerkezetek, melyek segítségével az elektromos berendezések ki- és bemeneti adatai távolról könnyedén megszerezhetőek. Persze itt nem arra gondolok, hogy a mikrohullámú sütőnk beállításait akarná valaki is megszerezni, hanem például a személyi számítógépek esetében lehet érdekes ez az egész dolog.

A számítógépekhez csatlakoztatott monitorokból kiszivárgó videójelek már annak hatására is megváltozhatnak, ha mi csak egy betűt írunk be egy szövegszerkesztő programban, így lehetségessé válik, hogy egy megfelelően kiképzett és megfelelő berendezésekkel ellátott kém távolról is könnyedén foghassa és dekódolhassa monitorunk jeleit. Az újabb monitorok egyébként már nehezebben "hallgathatóak le", mivel ezeket már komolyabb árnyékolással látták el. A monitorokon kívül még a modem jelenti az egyik legkönnyebben lehallgatható szerkezetet, hiszen bőséges, könnyen detektálható zajt generál. Ezenkívül a lakásokban megtalálható különböző elektromos- és telefonvezetékek is kiválóan továbbítják a számítógépekből kiszivárgó jeleket, de még a csövek, a gerendák és a kis járatok is elősegítik a jelek terjedését.

Az NSA konszern által az amerikai kormánynak összeállított TEMPEST projektben megtalálhatók például olyan információk is, hogy milyen lépésekkel lehet csökkenteni az új jellegű, elektroszmogon alapuló kémkedés esélyeit. Amennyiben a fent említett website-on bővebb információk is megjelennek, akkor a hétköznapi emberek is védekezhetnek majd az ilyen jellegű lehallgatások ellen. Kíváncsi vagyok, mikor lép majd közbe az amerikai nemzetbiztonsági hivatal...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!