Gyurkity Péter

Csatlakozók és gombok sincsenek a Meizu telefonján

A cég minden csatlakozót száműzött a készülékről, a kijelzőre bízva több feladatot.

Az Apple már évekkel ezelőtt elkezdte a megmaradt hagyományos gombok száműzését, elég jól haladnak ezen az úton, itt azonban még Tim Cook cége sem jutott el odáig, hogy gyakorlatilag minden csatlakozót elhagyjon az új készülékekről. A Meizu most (egy kínai riválisát követve) ezzel próbálkozik meg, első látásra sikerrel.

Az egyszerűen csak „Zero” névre keresztelt friss okostelefon egy nagy, 5,99 hüvelykes érintőképernyőt kapott, amely a beépített technológiáknak köszönhetően egyúttal hangszóróként és ujjlenyomat-olvasóként is funkcionál, hiszen ezen opciókat is sikerült integrálni a panelbe. A támogatott felbontás a QHD, ehhez OLED-panel, valamint a Snapdragon 845 chip társul, ez utóbbi nyilván minden helyzetben megfelelő teljesítményt biztosít majd. A memória és a belső tároló méretét ezúttal nem emelik ki, ennek jelentőségét ugyanis messze meghaladja a csatlakozók és fizikai gombok száműzésének ténye, míg a telefon a Bluetooth 5.0-t és vezetéknélküli USB-t is támogat, az USB 3.0 szabványnak megfelelő átviteli sebességgel.


Csak vezeték nélkül lehet tölteni

A kerámia unibody-burkolatot egyedül a hátoldali és előlapi kamera töri meg, előbbi egy 12 és 20 megapixeles érzékelő párosából álló iker-modul, míg utóbbi egy 20 megapixeles példány – az előlapon éppen akkora kávát hagytak meg, hogy ez a modul elférjen itt. A telefon 7,8 mm vastag, itt viszont már nem találjuk meg a hagyományos jack-dugót, a töltéshez szükséges csatlakozót, vagy akár a hangszórót jelző apró rácsot, mivel mindössze 2 apró lyuk jelenik meg a listán, előbbi a mikrofont segíti, utóbbi pedig a hard reset opcióját teszi elérhetővé. A vezetéknélküli töltés 18 watton történik, a készülék szélein pedig haptikus visszajelzést támogató érzékelők kaptak helyet, leváltva a hagyományos gombokat.

A SIM-kártyáknak megtartott slot is hiányzik innen, tehát a készülék beágyazott SIM-mel jelenik meg, ami viszont némileg késlelteti a megjelenést, hiszen a kínai szolgáltatók jó részére még komoly munka vár ezen a területen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MerlinW #11
    Hallottál már az e-sim-ről?:D
  • Sequoyah #10
    3D touch modjara ha megnyomod a telefonod kozepet (kicsit megbolonditva hogy pl egy sima raules ne aktivalja), es az restartol.
    Nem kell hozza se gomb, se lyuk, se csatlakozo se semmi.

    Hozzaertok biztos kitalalnak ennel jobb es okosabb megoldasokat is.


    Meg egyebkent kerdes hogy a gomboktol, mint koncepciotol akarunk megszabadulni, vagy csak a kinezet erdekel, es maradhat a gomb, ha az lathatatlan. Pl utobbi esetben lehet egyseges es toretlen a telefon oldala, ami bizonyos pontokon rugalmasabb, es be lehet nyomni. Tehat van gomb, de szemmel lathatatlan.
  • Sequoyah #9
    Mar ma is van vezeteknelkuli tolto. Az iPhoneomon ma csak egyetlen csatlakozo van, a toltoe, amit nem is emlekszem mikor hasznaltam utoljara:D
  • csigafi #8
    Hát végül is ez a jövő de nem nevezném előrelépésnek. Mondjuk ha van benne hard resset akkor még sem teljesen gomb nélküli :-). Hiszen az még is csak egy gomb. Igaz rejtve van de attól a még egy mikró kapcsoló. Szóval ha erre szükség van akkor nem stabil a hardver sem a szoftver rajta. tehát akkor ez egy teszt selejt.
  • Mosdatlanfalusi #7
    Ha egy ájfón jönne ezzel a kialakítással, a fél világ meg lenne őrülve, hogy micsoda innováció, meg minimum 5 évvel megelőzték a piacot, stb. De csak egy kínai középkategóriás gyártó vállalta be, így mindenki legyint, hogy "meh, hülyeség".
  • kvp #6
    "de beépített kínai SIM kártyával kíváncsi vagyok, melyik Eu vagy USA nagykernek tudják majd eladni"

    Nem kinai sim van benne. Gyartospecifikus sim chip van benne, ami egyetlen szolgaltatohoz sem tartozik, de hozzarendelheto barmelyikhez. Ilyen van nemelyik modern nyugati telefonban es a legtobb online penztargepben is. Pont Kinaban gond, ahol sok szolgaltato meg ragaszkodik a hagyomanyos simkartyakhoz. Az EU-ban mar egy ideje megoldott a roaming, szoval itt eladhato, Kinaban problemas.

    ps: Szerintem a tolto/usb port hianya az ami problemas lehet, de ha meg tudjak oldani egy kis magneses csatlakozo adapterrel, akkor mukodhet. (tehat a toltesi aram es az adatjelek is induktiv modon csatlakoznanak, mint az Apple fele magsafe csak tuskek es lapok helyett nfc-vel az uvegburkolaton at)
  • weine #5
    Szerintem pedig teljesen használhatatlan irány... Persze Kínában még produkálhat eladási számokat, de beépített kínai SIM kártyával kíváncsi vagyok, melyik Eu vagy USA nagykernek tudják majd eladni :)
  • kvp #4
    Varhato volt ez a fejlodesi irany. Egy ilyen keszuleknel a 100%-os vizallosag azert alapkovetelmeny, tehat teljes elettartalma alatt folyamatosan viz alatt tarva is mukodnie kell. Azaz ip68 az inkabb 69 kellene, hogy legyen, de ezek szerint meg nem tokeletes...

    Magam reszerol a vezetekes toltes lehetoseget jonak tartom, mert olyan helyeken is hasznalhato, ahol egy vezetek nelkuli toltot nem igazan engednenek bekapcsolni. Raadaadasul a telefon igy csak vezetek nelkul tud kommunikalni, ami nem feltetlen baj, csak usb-s kapcsolatot igy max. a sajat dokkolojan keresztul tud letesiteni. Szoval ha tolteni akarja az ember menet kozben, akkor power bank + dokkolo + telefon + gumiszalagok vagy gyorskotozo.

    Minden mas szempontbol viszont tenyleg ez a jelenlegi leg letisztultabb design i/o portok es fizikai elemek tekinteteben. Mar csak a mikrofont kell a kijelzobe integralni es a reset-et kivaltani egy specialis mintazatu magneses kartyaval, amit a kijelzore kell simitani es akkor tenyleg 100%-ban korbeonthetik az elektronikat benne.
  • M2 #3
    "mindössze 2 apró lyuk jelenik meg a listán, előbbi a mikrofont segíti, utóbbi pedig a hard reset opcióját teszi elérhetővé"
  • repvez #2
    amikor elöször fagy meg akkor leszek rá kiváncsi mit nyomkodnak rajta, hogy ujrabootoljon
    vagy romcserenél