Berta Sándor

Washington állam védi az internet­semlegességet

Az amerikai szövetségi állam az első, amely jogszabályban biztosítja az adatok egyenlő módon való kezelését.

Jay Inslee washingtoni kormányzó aláírta azt a törvényt, amely a jövőben is garantálja az internetsemlegességet. A jogszabály alapján a helyi internetszolgáltatók nem kínálhatnak olyan konstrukciókat, amelyek előnyt vagyis gyorsabb adattovábbítást biztosítanak bizonyos személyeknek vagy cégeknek. Az internetszolgáltatók nem lassíthatnak le bizonyos tartalmakat, illetve az azokhoz való hozzáféréseket sem.

Washington az első olyan amerikai szövetségi állam, amely szembefordult a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) tavaly decemberi határozatával, amellyel a testület gyakorlatilag az internetsemlegesség eltüntetéséről döntött. A Wired rámutatott, hogy a jogi helyzet még tisztázatlan, az egyes szövetségi államok ugyanis néhány telekommunikációs területen hozhatnak olyan saját törvényeket, amelyek hatályon kívül helyezik a szövetségi szabályozást. Ettől függetlenül az aktuális esetben éveken át tartó jogi vita kezdődhet Washington állam és az FCC között.

Demokrata szenátorok olyan szövetségi törvényt fogadtatnának el, amely az USA-ban helyreállítja az internetsemlegességet, de eddig csak egy republikánus képviselőt tudtak megnyerni az ügy támogatására. Washington államban ugyanakkor az internetsemlegesség megmaradását biztosító jogszabályt részben republikánus politikusok segítségével fogadták el.

Az internetsemlegesség eltörlése azt jelenti, hogy az internetszolgáltatók akár vitatott eszközöket (letiltást, sebességkorlátozást stb.) is alkalmazhatnak, valamint megkülönböztethetik a fizetős és a nem fizetős adatforgalmakat. Januárban írtunk arról, hogy Montanában például az állami megbízások esetén a jövőben is elvárják majd, hogy a projektekben résztvevő internetszolgáltatók biztosítsák az internetsemlegességet. Az ezzel kapcsolatos rendeletet Steve Bullock demokrata kormányzó már alá is írta. Az új szabályok a magántulajdonban lévő cégekre nem vonatkoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!