Berta Sándor

Mesterséges intelligencia chip az Inteltől

A hardvert arra specializálták, hogy felgyorsítsa a gépi tanulási alkalmazásokat.

Az Intel bejelentette a Movidius Myriad X nevű chipjét, amelynek az egyik legfontosabb alkalmazási területe a képfelismerés lehet. Az új termék képes arra, hogy a tárgyakat és a személyeket önállóan felismerje. A gyártó adatai alapján a Movidius Myriad X a világ első olyan rendszerchipje, amelyen neurális számítási egységek találhatók. Ezek kizárólagos feladata a gépi tanulási szoftverek felgyorsítása. A rendszer a folyamat során csak kevés energiát fogyaszt, ami a Movidius Myriad X-et alkalmassá teheti a mobil eszközökben való használatra is.

Az új chip a jövőben egyaránt megjelenhet a drónokban, a robotikában, az okoskamerákban és a virtuális valóság termékekben. Így létrehozhatók lesznek a teljesen önállóan közlekedő robotrepülőgépek éppúgy, mint különleges biztonsági kamerák vagy olyan személyi robotok, amelyek az egyes helyzeteket és az érzelmeket meg fogják érteni. A gyártó közölte, hogy a neurális egység számítási teljesítménye 1 TOPS, míg a chip számítási teljesítménye 4 TOPS.

Remi El-Ouazzane, az Intel Új Technológiák Csoportjának alelnöke kijelentette, hogy a számítógépes látásmód és a gépi tanulás a minket körülvevő több milliárd eszköz szabvány követelményei közé fog tartozni. Az emberszerű vizuális intelligenciával ellátott megoldások lehetővé teszik majd az újabb előrelépést a számítástechnikában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #5
    Egyszer csak azt vesszük majd észre, hogy utolsó reményünk a gépek elleni harcban maga is egy gép lesz. Egy közülük :)
  • kvp #4
    Eloszor is a Google evek ota hasznal CNND chipeket. Nem csak kepfelismeresre, hanem rengetegfele mintaillesztesre is. Az intel chip gyengebb es butabb is, bar ha jol ertem konnyebben elerheto lesz kereskedelmi forgalomban. Raadasul sajnos nem valodi CNND, csak egy sima vektor cpu:

    "Programmable 128-bit VLIW Vector Processors: Run multiple imaging and vision application pipelines simultaneously with the flexibility of 16 vector processors optimized for computer vision workloads.

    Increased Configurable MIPI Lanes: Connect up to 8 HD resolution RGB cameras directly to Myriad X with its 16 MIPI lanes included in its rich set of interfaces, to support up to 700 million pixels per second of image signal processing throughput.

    Enhanced Vision Accelerators: Utilize over 20 hardware accelerators to perform tasks such as optical flow and stereo depth without introducing additional compute overhead.

    2.5 MB of Homogenous On-Chip Memory: The centralized on-chip memory architecture allows for up to 450 GB per second of internal bandwidth, minimizing latency and reducing power consumption by minimizing off-chip data transfer."

    Szoval van benne 16 cpu mag, 20 egyszerusitett vektor egyseg, memoria es par kulcso kamera csatolo. Egy fel CNN processzor sincs benne, nemhogy annyi ahany pixel a kameran. :-(
  • MerlinW #3
    Felismerni tudják, nem megérteni. Hibás fordítás és/vagy kontextus.
  • nlght #2
    Vajon ebben az intel chipben is van/lesz NSA backdoor?
  • TokraFan #1
    "vagy olyan személyi robotok, amelyek az egyes helyzeteket és az érzelmeket meg fogják érteni."

    Érzelmeket? Az még kissé korai jelen tech szintünkön...