Gyurkity Péter

3D-kamerával jön az iPhone 8

Erre számítanak egyes források, kiemelve a biztonsági és a szórakoztató funkciókat.

Azt már több értesülés révén tudni véljük, hogy az Apple idén egyszerre három különböző iPhone okostelefonról rántaná le a leplet, ezek egyike pedig egy még nagyobb, immár OLED-kijelzővel ellátott típus lenne, amely a mostani hírek szerint még egy további területen biztosítana előrelépést.

Az újítás a képkészítéssel kapcsolatos, hiszen a cég új termékeivel kapcsolatban korábban számos alkalommal megnyilvánuló elemző, Ming-Chi Kuo, szerint az Apple illetékesei az előlapi kamerát cserélnék le, mégpedig egy olyan változatra, amely infravörös érzékelővel kiegészülve állítana össze háromdimenziós felvételeket. Ez a magyarázat szerint több előnnyel is járna, hiszen egyrészt az azonosítás és a biztonság terén jutnánk új opciókhoz, másrészt pedig akár a játékokban megjelenő karakterek portréját cserélhetnénk le sajátunkra, miután a Kinect platformot eredetileg kifejlesztő PrimeSense cég algoritmusaira támaszkodva ez is lehetségessé válna.

Maga a funkció nem számít nagy újdonságnak a hordozható készülékek szegmensében, itt még maga az Apple is megpróbálkozott valami hasonlóval, bár az iPhone 7 esetében hátoldali iker-kamerával igyekeztek ezt megvalósítani. Az értesülést kiegészítik azzal, hogy a jövőben itt, tehát a hátoldalon is infravörös szenzorral kiegészített kamera válthatja le az iker-modult, azt azonban még nem tudjuk, hogy erre mikor kerülne sor. A 3D-kamerák megjelenése mindenesetre egy új területen biztosítana némi előnyt az Apple számára, amelyet az androidos gyártók nyilván nem sokáig hagynak majd válasz nélkül.

A cég általában szeptemberben mutatja be új generációját, ez várhatóan idén is így lesz, van még tehát pár hónapunk arra, hogy véglegesítsük az ezzel kapcsolatos híreket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #5
    3d kamera? Nintendo 3ds :)
  • NEXUS6 #4
    Azért az Apple nyomul rendesen!
    OLED kijelző! Ellenfelek már nem tudom hányadik generációnál tartanak.
    3D kamera! Lenovo már tavaly kiadta az ezzel felszerelt gépét.
    De végül is a techbuzik veszik a termékeiket, mint a cukrot.
    Helyesbítek nem a techbuzik, mert azok mást vesznek, valszeg.

    XD
  • asgh #3
    A kamera nem 3D-ben rögzíti a képet, hanem csak tárolja a mélységi adatokat, amivel pl. a mélységélességet lehet utólag módosítani.
    Azaz ha szeretnéd a fotón életleníteni a hátteret (mert mondjuk valaki belegyalogolt a háttérbe), akkor a kép rendelkezik mélységi adatokkal, ami alapján a mélységélesség algoritmus el tudja dönteni, hogy a kép melyik pixele van közelebb a kamerához és melyik távolabb, így a közelieket békénhagyja, a távoliakat életleníti.
    Ezt eddig az ikerkamerákkal oldották meg, de infra szenzor segítségével pontosabb adatokkal dolgozhatnak.
  • kvp #2
    Egy kamera van, csak egy infraprojektorral vetitett azonosito minta miatt lat 3Dben a sima 2D-s infrakamera, amibol kinyerheto a melysegi terkep es az eloter/hatter kulonvalasztas. Ilyen van az xboxokhoz is kinect neven. Ez nem valodi szereokamera, hanem aktiv infras scanner. Pontosabb a melysegfelismerese es kevesebbet hibazik, de nagyon rossz a felbontasa. Iranyitashoz viszont tokeletes.
  • A1274815 #1
    3D kamera? Ha csak nem beépített CT-készülék, nevezzük szépen kétkamerásnak vagy sztereoképesnek.