SG.hu

Áttér IPv6-ra a Magyar Telekom

A Magyar Telekom minden hozzáférési technológián 2016 novemberétől folyamatosan bevezeti lakossági ügyfelei részére az IP protokoll újabb verzióját az IPv6-ot, ami idővel leváltja a most még tömegesen használt IPv4 protokollt.

Lassan a hűtőgépnek is lehet saját IP-címe, hogy a netre kapcsolódva naprakész információi legyenek a webshopokban elérhető árucikkekről, az otthonunkba beszerelt okos kamerarendszert pedig távolról is irányíthatjuk, ha az biztonságos úton a világhálóra kapcsolódik. Ennek egyik technológiai alapját teremti meg az IPv6 (Internet Protocol version 6), amely tökéletesítésével a '90-es évek eleje óta foglalkoznak a világ informatikusai. Az egyre nagyobb mennyiségben megjelenő, egymással interneten kommunikáló eszközök IP-cím igénye a közeljövőben folyamatosan nő majd, ezért különösen indokolttá válik a jóval szélesebb tartományban címet kiosztani tudó, újabb protokoll használata.

Az IPv4 legfőbb hibáját, vagyis azt, hogy csak szűkös mennyiségű publikus IP-címet tud kiosztani egy időben, az IPv6 technológia kiküszöböli. Az IPv6 címmel rendelkező végpontok közvetlenül tudnak az internettel kommunikálni, mert ez a protokoll az IPv4-gyel szemben nem igényel külön privát és publikus IP címeket és ezek közötti fordítást. Az IPv4 címek hiánya miatt manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy privát IPv4 címet kap az ügyfél és ehhez rendelődik egy publikus cím (NAT - Network Address Translation, címfordítás), mellyel lehetővé válik a böngészés az interneten. Ez a működés a folyamatos bővülés mellett nehezen fenntartható és az ügyfelek számára is korlátot jelent néhány internetes alkalmazás esetén.

Az IPv6-tal nincs ilyen probléma, mivel jóval nagyobb címtartomány áll rendelkezésre. A nagyságrend érzékeltetéséhez: a Föld lakossága nem rég érte el a 7 milliárdot, az IPv6-tal pedig minden egyes emberre 236 darab, vagyis megközelítőleg 69 milliárd IP-cím jut. Az IPv6 további előnye, hogy eleve tartalmazza a megfelelő titkosítás lehetőségét, munkaállomás oldali automatikus hálózati konfigurációs lehetőséget, közvetlen végponti címezhetőséget.

2017 során olyan szolgáltatásokat vezet be a Telekom, ahol az ügyfelek közvetlenül is megtapasztalhatják majd az IPv6 előnyeit: a fix IPv6-os cím mellett elérhetővé válik mobil végpontokon a személyes tűzfal személyre szabhatóságának lehetősége, valamint IP-kamerák és hasonló eszközök távolról való menedzselése is. A Telekom vezetékes ügyfeleinek az általa biztosított eszközök esetében (amennyiben az képes az IPv6-ra) távolról állítja be az új protokollt. Lakossági mobil előfizetéssel rendelkező ügyfelek esetében – amennyiben a készülék IPv4/IPv6 képes - ezt az ügyfél maga tudja megtenni. A Telekom által árusított új készülékek esetében pedig ez lesz már az alapbeállítás. A mobilos prepaid ügyfelek átállása 2017-ben kezdődik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • takysoft #2
  Srácok... ki matekozta ezt ki?

  Na nézzük...
  Egy átlagos IPv4 cím 32 bites. vagyis 2^32 = 4 294 967 296 (kb 4 milliárd) féleértéket vehet fel.
  Ez erősen csökkan azzal, hogy ez sávokban van felosztva, így egyes országokban már elfogyott, míg mások országokban még bőven van.
  Plusz vannak katonai célra lefoglalt sávok is, de elméletileg ennyi.

  Egy IPv6 cím 128 bites. Vagyis négyszer akkora, mint a 32 bites.
  (négymilliárd a negyediken kb.)
  Pontos értéke:
  2^128 = 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456
  (vagyis kb 3,4 x 10^38)

  Ezt leosztva a föld népességével (7,5 milliárd)
  45 370 982 256 125 128 461 783 280 990
  kb 4,5 x 10^28

  Ennyi IP cím jut egy emberre.

  Persze itt is vannak korlátozások, meg érvénytelen címek, illetve lfoglalt sávok, de akkor is 18-20 helyiértéknyivel több IP jut fejenként, mint 69 milliárd....
  tegyél még utána 18 nullát... esetleg...

  Hogy a 236 hogy jött ki, arról még ötletem sincs XD
 • mcganyol #1
  "a Föld lakossága nem rég érte el a 7 milliárdot, az IPv6-tal pedig minden egyes emberre 236 darab, vagyis megközelítőleg 69 milliárd IP-cím jut."

  csak nekem vannak itt szövegértési problémáim? ebben a képletben a 7milliárdot értem. a 236 az már mi, ami minden egyes emberre jut? és akkor mi megközelítőleg a 69 milliárd?

  Egyszerűbb lett volna azt írni, hogy az ismert világegyetem minden egyes atomját külön meg lehet címezni vele (persze nyílván nem minden ipv6 cím lesz valid, meg a range nagy részét nem akarjuk használni, hogy el lehessen bújni a random public ip címekkel (no-tracking próbálkozás) de most ezen ne szőrözzünk, a lényeg, hogy soha nem fog elfogyni)