Ötvös Tibor

A hét mesterlövész - klisétenger, de élvezhető

Megjött az idei év második olyan remakeje, melyben egy időtálló klasszikust próbáltak feldolgozni, kevés sikerrel. Önmagában nézve azonban A hét mesterlövész viszont az „egynek jó” kategóriába simán befér és éppen ezért élvezhető film.

Hogy tetszett A hét mesterlövész?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes volt
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Hollywood nagyon szemérmetlenül nyúl most már a legnagyobb klasszikusokhoz is és ebből számomra csak az derül ki, hogy teljesen elfogytak az ötletek. Persze akad pár kivétel, de ahogy mondani szokták azok csak a szabályt erősítik. A Ben Hur volt idén az első olyan remake, melyről már talán az elején sejteni lehetett, hogy nem lesz gond az Oscar-gála dressing kódjának betartásával, de A hét mesterlövésztől én személy szerint többet vártam.

Elsősorban azért mert az eredeti film a mai napig nagy kedvencem és ritka az olyan, időtálló alkotás, mely egyébként egy szintén örökérvényű darab amerikai újragondolásaként képes volt klasszikussá válni. Eredetileg ugye Akira Kurosawa A hét szamurája jelentette A hét mesterlövész alapjait és pazarul sikerült átültetni a vadnyugatra a történetet. Ráadásul a kor ikonikus sztárjai (Charles Bronson, Steve McQueen, Yul Brynner, Elli Wallach) vállaltak szerepet benne és láthatóan mindenkinek szívügye volt a projekt.



Az előzetesek és a plakátok alapján a 2016-os A hét mesterlövész is ígéretesnek tűnt, bár az már rögtön látható volt, hogy inkább az akció, mint a mondanivaló vagy bármiféle tanulság lesz a fő motívum a filmben, de mégis mit is vártunk a Kiképzés és A védelmező rendezőjétől? Ennek ellenére Hollywood sztárjai közül jópárat sikerült megnyerni a produkcióhoz, élén azzal a Denzel Washingtonnal, akivel már harmadszor dolgozik együtt a direktor, de csatlakozott a stábhoz Ethan Hawke és Chris Pratt is. Az eredmény pedig fogyasztható lett, de nem klasszikus.

Éppen ezért mostantól inkább eltekintenék a kultikus filmmel való összehasonlítástól, hiszen az kijelenthető, hogy messze lemarad tőle a 2016-os változat mind a színészek mind a motivációk tükrében. (Az eredetiben ugyanis kiöregedett, sokat próbált gyilkosok próbálnak valami jót tenni életükben talán utoljára, míg itt szimplán csak az „éppen ráérek, szóval miért ne” motiváció az uralkodó). Inkább próbáltam úgy nézni, hogy „itt egy western, lássuk mit hoztak ki belőle”. Ilyen szempontból pedig egy tipikus popcorn-blockbustert kapunk, melyet egyszer megnézünk, aztán el is felejtjük.



A sztori szerint egy tipikus gonosztevő által sanyargatott falu lakosai megelégelik sorsukat és felkeresik a veterán bérgyilkost, Chisolm-t, hogy segítsen rajtuk. Chisolm elvállalja (az ő motivációja érthető) és maga köré gyűjt még hat kemény arcot, akikkel aztán elindulnak a faluba és persze végül összecsapnak a gonosz iparmágnással, Bartholomew Bogue-vel és seregével. Egy ilyen film alapvetően épít a karakterekre, a köztük lévő kapcsolatrendszerre és ezen a pontos felemás képet mutat a film. Míg Washington, Hawke, de főleg Vincent D'Onofrio abszolút a maximumot hozták ki a szerepükből, addig Pratt a nagydumás pisztolyhős képében ezredszer hozza ugyanazt az alakot, Peter Sarsgaard gonosztevője pedig egy igazi kliséhalmaz. Gonosz, embert öl, de semmi egyediség nincs benne.

Szerencsére azonban a kémia működik a hét mesterlövész… pontosabban mestergyilkos között. A pisztolyok ugyanis nem mindenki számára kedvelt eszközök, így az indián Red Harvest nyilaival, a japán Billy Rocks késeivel, a prémvadász Jack Horne pedig puszta kézzel osztja az áldást. Az etnikai különbségek pedig viszonylag jól vannak kihozva a filmben, így aki viszolygott attól, hogy a vadnyugaton egy afro-amerikai, ázsiai és indián mit keres egy csapatban, az megnyugodhat, hiszen működik a dolog. Persze ettől függetlenül nagyon hiányzik egy igazi gonosz, aki valóban félelmet kelthetne a nézőben. Sajnos bármilyen jó színész is Sarsgaard, ezt egyszerűen nem tudta most megoldani.



Miután egy Antoine Fuqua filmről van szó, az akció- és látványelemekkel nem lesz gond a filmben. Amikor kell, akkor robban minden, szól az a bizonyos hatlövetű és alkalmanként még ülnek az egysoros beszólások is. Szóval az egész filmnek van egy laza, tökös hangulata, ami miatt valóban nem érdemes összehasonlítani a régivel. Összességében az eredetivel egy kalap alá nem vehetjük az új változatot és ezért teljesen értelmetlennek is tűnhet a remake, de mégis egy egyszer bőven nézhető westernt kapunk, mely elszórakoztat. És talán azok, akik nem látták a klasszikust, kedvet kaphatnak hozzá és elővehetik a ’60-as filmet, ezzel pedig már elért valamit a stáb.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A hét mesterlövész (The Magnificent Seven)
színes, magyarul beszélő, amerikai western, 133 perc, 2016
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Antoine Fuqua
Forgatókönyvíró: Nic Pizzolatto
Operatőr: Mauro Fiore
Producer: Roger Birnbaum
Vágó: John Refoua

Denzel Washington (Sam Chisolm)
Chris Pratt (Josh Farraday)
Vincent D'Onofrio (Jack Horne)
Ethan Hawke (Goodnight Robicheaux)
Peter Sarsgaard (Bartholomew Bogue)
Byung-hun Lee (Billy Rocks)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #17
    Denzel Washington az egyik kedvenc színészem, de ebbe a sztoriban nem való és hiteletelen ürülék igy, csak a bevételre megy a film. Sötét rasszú négergyerekek akkoriban nem rohangáltak hatlövetüvel. Ma már megtehetik, de a klasszikus filmet járatják le most :------------------)
  • 0sm #16
    Popcorn-blockbuster. - ez meg mi a faszt jelent?
    Ilyen fogalmazással miért nem megy el a szerző vmi soros-alapítványhoz "dolgozni"?
  • tHerapY #15
    Nem tudom, mit vagytok úgy oda meg vissza. Tök jó ez a film. :)
  • stoppos #14
    De miért ilyen rohadt tiszta mindenki???
  • Tetsuo #13
    Én kiakadtam a Djangón is, meg szinte mindegyik filmen, amiről hallok, olvasok. Az utolsó évtizedben egy kezemen meg tudom számolni, hány nekem tetsző filmet láttam. Pedig próbálkoztam és keresem a jó filmeket.
    Hollywoodot (és sok más amerikai, európai filmközpontot) ez jellemez leginkább: hányadék szar.
  • wraithLord #12
    Mondom, inkább vadnyugati környezetben játszódó komédiákban, spagetti westernszerűségekben voltak ilyenek (főleg ázsiai), de ahhoz épp elég, hogy ne lepődjek meg annyira a dolgon.

    Most így hirtelen néhány komolyabb és kevésbé komoly "feketék stukkerral" film: Unforgiven (1992), Posse (1993), Silverado (1985), Adios Amigos (1976), Man and Boy (1971), Blazing Saddles (1974), Buck And The Preacher (1972)

    Amúgy a 4 évvel ezelőtti Django Unchained is western volt, mégsem akadt ki rajta senki, hogy fekete rohangál stukkerral.

    Mennyire lehet korhű a fekete stukkerral: "Bass Reeves (July 1838 – 12 January 1910) was one of the first black Deputy U.S. Marshals west of the Mississippi River, working mostly in Arkansas and the Indian Territory (present-day Oklahoma). During his long career, he claimed to have arrested over 3,000 felons and shot and killed fourteen outlaws in self-defense."

    Nem akarom megmagyarázni, hogy ez így oké, nem akarok megmondani semmit, és igazából nem is érdekel, hogy a világ miként értékeli ezt a filmet, mert nem én csináltam, csak a saját szubjektív véleményemet írtam le róla, mert tegnap megnéztem. Úgyhogy nyugi...
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2016.09.24. 19:49:41
  • cateran #11
    "Igazából ez a "polkorrekt" szereposztás nem új keletű, évtizedek óta vannak a westernekben, de főleg spagetti westernekben feketék és ázsiaiak."

    Avass be...mexikoiak jah,, feketek max, mint szolgak vagy szokott fegyencek, azsiaiak meg mint vasutvonal-epitok vagy mosodasok..ami sztereotip, de valoszinuleg sokkal inkabb korhu, mint a feka stukkerral, frissen mosott/vasalt ingben vakito fogsorral...
  • wraithLord #10
    Igazából ez a "polkorrekt" szereposztás nem új keletű, évtizedek óta vannak a westernekben, de főleg spagetti westernekben feketék és ázsiaiak. Nálam ennek most nem sikerült kicsapnia a biztosítékot. (Max. Denzelnek, mert őt annyira nem bírom... :D)

    Azzal viszont nem tudtam mit kezdeni, hogy a comanche mi a fenének csatlakozott a bandához. De ez biztos azért van, mert nem ismerem az észak-amerikai őslakosok kultúráját. Bárkivel bajtársak lesznek, aki beszéli a nyelvüket (és eszik az elejtett vadból), függetlenül attól, hogy nem éppen baráti a kapcsolat a bevándorló európaiak és az őslakosok között?
  • yamato41 #9
    +1
    "A polkorrekt szerepeosztástól már majdnem hányok."
    klingonringyó pedig besírna...
  • Montanosz #8
    ha más címet adnak neki hatalmas siker lett volna :-D