SG.hu

Magyar szerzői jogvédők nyertek a Deezer ellen

Az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) fontos győzelmet ért el a Deezer internetes streaming zeneszolgáltató ellen indított próbaperében, amelynek célja, hogy az előadók díjazást kapjanak hangfelvételeik internetes felhasználása után. A több mint két évvel ezelőtt kezdődött eljárásban ma részítélettel adott igazat az előadóknak a bíróság.

Közleményük szerint a bírói döntés nyomán a Deezer a magyar piacra lépésének időpontjától, azaz 2012 októberétől utólag köteles megfizetni az EJI-nek az érintett előadók jogdíját. Az EJI díjszabásában meghatározott előadóművészi jogdíj mértéke messze meghaladja azt, amennyit eddig a kiadók fizettek az előadóknak, a zenészek tehát biztos jobban járnak. Az ítélet most megerősítette: a magyar szabályozás mindenben megfelel a nemzetközi normáknak és nem korrekt az előadókkal szemben az, ha nem rendelkezhetnek közös képviseletük útján zenéik internetes felhasználásáról, mint ahogy az sem, ha a kiadók a CD eladásra létrehozott, saját szabályaik alapján számolnak el az előadókkal az internetes zenék után.

A jogvédő iroda a per által elért bevétel teljes összeget - működési költség levonása nélkül - felosztja az érintett előadók között. A kiadók egy része - egyebek mellett épp a per megindításának köszönhetően - az előadók egy szűk csoportjának fizetett már valamilyen összegű jogdíjat. Az igazolhatóan megfizetett jogdíjakat az EJI - önkéntes vállalása alapján - követelése érvényesítésekor figyelembe fogja venni. Benkő László zenész, az egyesület Választmányának tagja elmondta: "Az előadók internetes jogainak védelme nemcsak a zenészeknek fontos, hanem a közönségnek is. Nem tartom elfogadhatónak, hogy a zenészek az internetes felhasználás után ne kapjanak tisztességes díjazást, ezért üdvözlöm a bíróság döntését."

Az EJI alapfeladatának tartja tagjai érdekeinek teljes körű védelmét, így amennyiben akár a Deezer, akár valamelyik kiadó az előadóművészeken próbálna elégtételt venni a vesztes per miatt, az egyesület ingyenesen biztosítja valamennyi érintett előadó jogi képviseletét. Az EJI a Deezer perbe hívása mellett korábban minden más, engedély nélkül működő szolgáltatót is felszólított a jogsértés beszűntetésére és a most meghozott ítéletet megküldi ezen szolgáltatóknak is, ismételten felhívva figyelmüket a jogszerű működés helyreállítására. Amennyiben a Deezer az ítélet ellen fellebbez, a per másodfokon folytatódik tovább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr. Perfect #2
    Remélem leszedik a magyar előadók zenéit és akkor örülhet mindenki....
  • wwenigma #1
    "Az EJI díjszabásában meghatározott előadóművészi jogdíj mértéke messze meghaladja azt, amennyit eddig a kiadók fizettek az előadóknak, a zenészek tehát biztos jobban járnak."

    Nem, nem....az ugynevezett "jogvedo" iroda jár jobban, akik sápot huznak a tevékenységük után. Ideje lenne mar kipicsazni őket a láncból és direktbe a művészeknek fizetni. Az EJI részesedése 30-60%...