Berta Sándor

Korszerűsíti IT-infrastruktúráját a Fehér Ház

Barack Obama leköszönő elnök új IT-rendszereket akar az utódjára hagyni.

A Fehér Ház IT-infrastruktúrája már régóta felújításra szorul és most érkezhet el az idő arra, hogy a tervek valósággá váljanak. Az elnök munkatársai napjainkban kénytelenek ősrégi gépeket, például borzalmasan lassú és kizárólag egyoldalas dokumentumok kinyomtatására alkalmas fekete-fehér nyomtatókat, illetve elavult kommunikációs szoftvereket alkalmazni. Az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetéről küldött levelek által használt internetkapcsolat a '90-es évek betárcsázós modemjeinek sávszélességéhez hasonlítható. A mobiltelefonok a Blackberry modelljei, de szintén elavult készülékek.

A The New York Times szerint a problémák egy része egyértelműen a bürokratikus struktúrára vezethető vissza. Az elnök és aktuális tartózkodási helyének biztonságáért ugyanis nem kevesebb, mint négy ügynökség (Nemzetbiztonsági Tanács, az Elnöki Iroda, a titkosszolgálat és a Fehér Ház Kommunikációs Ügynöksége) felel. Obama erről csak 2014-ben szerzett tudomást, amikor Matha's Vineyardon tartózkodott és az ottani illetékes hatóság nem tudott bejelentkezni a laptopjába azért, hogy megjavíthassa azt.


A Fehér Ház IT-infrastruktúrájának korszerűsítése már tavaly márciusban elkezdődött, de majd csak jövőre fog befejeződni. David Recordon IT-szakértő felel mindenért - ő mielőtt rábólintott volna a Fehér Ház ajánlatára, a Facebook IT-infrastruktúráját tette rendbe. Első intézkedéseként azonosított több kilométer hosszúságú teljesen felesleges kábelt, végül összesen több mint 6 tonna felesleges rézvezetéket távolítottak el.

Mindegyik ügynökség eltérő szabványokat alkalmazott, amikor egy új megoldás bevezetéséről volt szó. Recordon új vezetékes telefonokat, valamint új számítógépeket helyeztetett üzembe, utóbbiakba már korszerű processzorok és SSD-meghajtók kerültek. A jövőben rendszeresítik az iPhone okostelefonokat, míg az amerikai elnök továbbra is a Blackberry egyik különlegesen leárnyékolt telefonját fogja használni.A telefonok területén ez volt az első felújítás Bill Clinton hivatalba lépése óta, míg az utolsó általános renoválásra még George W. Bush idején került sor. Utóbbi alkalmával cserélték le a Lotus Notes elavult levelezőrendszerét és az Intel 486-os számítógépeket. Végül a fejlesztések keretében új webes alapú beléptetési rendszert is bevezettek, amely immár minden helyi számítógépről használható.

Anita Decker, Barack Obama kabinetfőnök-helyettese reméli, hogy a hivatalban lévő elnök megfelelő technikai szintű rendszereket hagy az utódjára, amely már megfelel a Facebook- és a Twitter-korszak követelményeinek. Mindenesetre a Roosevelt-teremben a WiFi-jel már annyira jó, hogy a megbeszéléseket élőben lehet közvetíteni akár a Facebookon is. Az elfelejtett jelszavak problémáját chipes kártyákkal és pinkódokkal oldották meg. Az IT-infrastruktúra teljes felújítása várhatóan két évet vesz majd igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!