Gyurkity Péter

Bemutatkozott az iPhone SE

A cég sort kerített rendezvényére, ahol bemutatták a kisebb méretű iPhone-t, mely az iPhone 6S processzorát 4 collos házban tartalmazza. Szinte megkülönböztethetetlen az iPhone 5-től.

Tim Cook azzal kezdte, hogy az Apple 40. születésnapjára készülnek, ezért is tekintettek vissza a régi fejlesztésekre az első percekben, ezt azonban az a kijelentés követte, hogy ma már 1 milliárd Apple készülék van használatban. Kitértek a titkosítással kapcsolatos jogi küzdelemre, amelyet az amerikai szövetségi kormánnyal folytatnak a San Bernardinóban tavaly december elején elkövetett terrorakció végrehajtójának okostelefonja, illetve az okostelefon kódjának feltörése ügyében. Állításuk szerint pedig ezen a téren nem fognak meghátrálni (nem is nagyon mondhatnak mást, ha meg akarják tartani a vásárlók szimpátiáját).


A korábban meghirdetett célt, miszerint 100 százalékban megújuló energiára szeretnének támaszkodni (legalábbis az irodák, az adatközpontok és a boltok tekintetében) mára 93 százalékban sikerült teljesíteni, ezt pedig a csomagoláshoz felhasznált újrahasznosított papír, illetve a használt iPhone-ok szétszerelése és a komponensek újrahasznosítása egészíti ki. A másik fontos kezdeményezés az egészségügy területére fókuszál, itt a ResearchKit több tízezer regisztrált tagja a Parkinson-kór és a cukorbetegség esetében járult hozzá az új eredményekhez, míg a most bemutatott CareKit a műtét utáni gyógyulásban segít részletes információval és hasznos tanácsokkal - ez utóbbi áprilisban, nyílt forráskódú szoftverként érkezik majd.


A cég szerint az Apple Watch magabiztosan vezeti az okosórák mezőnyét, ezt azonban most további szíjakkal (és színekkel) biztosítanák be, miközben az alsó ár 350-ről 300 dollárra csökken. A televízió jövőjét szintén az appokban látják, ezért is van már belőlük több mint 5 ezer az App Store kínálatában, de a Siri is újabb funkciókkal bővült ki, hogy még könnyebb legyen a keresgélés.


2015 során több mint 30 millió 4 hüvelykes iPhone készüléket adtak el. Ez a mondat természetesen az iPhone SE típust vezette fel, amely ebben a kategóriában a legerősebb, hiszen az A9 chippel jelenik meg, amelyet a szintén korábban megszellőztetett 12 megapixeles iSight kamera, valamint az iPhone 5S-hez képest hosszabb üzemidő egészít ki - de lehetőség nyílik itt a 4K-videók rögzítésére is. Greg Joswiak, a cég marketingért felelős alelnöke közölte, hogy az új készülék ötven százalékkal gyorsabb, mint a vele azonos méretű, de már elég régi (2013-ban piacra dobott) iPhone 5S. TouchID és az Apple Pay funkciók támogatása biztosított, a listáról azonban az NFC sem marad le, ehhez pedig gyorsabb és még több frekvenciasávot támogató LTE és szintén gyorsabb WiFi társul, az iOS 9.3 társaságában. Tehát az új iPhoneSE technikailag gyakorlatilag ugyanazt nyújtja, mint a 4,7 collos iPhone 6S.

A megjelenés pontos dátuma március 31., május végére azonban már 110 országban lesz elérhető a készülék. Az ár a 16 GB-os modell esetében 400 dollár, a 64 GB-ot kínáló példány pedig 500 dollárt kóstál. Az előrendelés lehetősége március 24-től él. Az iOS 9.3 mától elérhető, természetesen ingyenes frissítésként.


A táblák családját az új iPad Pro bővíti ki a maga 9,7 hüvelykes kijelzőjével, ez nemcsak a régebbi példányok tulajdonosait, de a Windows PC-t használókat is váltásra csábítaná. A kijelző maga 40 százalékkal kevésbé reflektív az iPad Air 2-höz képest, ehhez nagyobb fényerő, jobb színek, valamint a True Tone Display funkció társul, hogy a fényerő még jobban igazodjon a külső fényhez. A listán emellett 4 hangszóró, nagyobb hangerő, az A9X chip, opcionális billentyűzet, az Apple Pencil támogatása, az always-on "Hey, Siri", a telefonnál látott 12 megapixeles iSight kamera, annak 5 megapixeles előlapi társa, illetve számos tok és egyéb kiegészítő társul.

Az iPad Pro ára a belső tároló méretétől függően 600 és 750 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #12
    A referencia hardver megoldhat néhány problémát, mint ahogy a drágább androidos brandek is jól működnek, de ettől még a droid teljes ökoszisztémája széttöredezett és ellenőrizetlen marad.
  • tomboy013 #11
    Ezért kell Nexus-t venni.
  • asgh #10
    Miben zárkózott fel?
    Továbbra is ahány gyártó, annyi gányolt android, os frissités kb. nincs (új droid = vegyél új telefont), a google store-ban elérhető alkalmazások ellenőrizetlenek, bugosak, esetenként virusosak.
    Az egy dolog, hogy a Samsung, LG, Sony próbál kihozni valami épkézláb rendszert a droidból, de kb. annyit érnek el, hogy telepakolják a telefont letörölhetetlen, parasztvakitásra is alig jó alkalmazásokkal.
    A médiafogyasztás meg kb. sehogy sem áll, gyártónként eltérő megoldások vannak zene, film vagy könyv vásárlásra.
    Az a helyzet, hogy külön-külön lehet persze marketing célú összehasonlitásokkal bizonygatni, hogy a droidos fejlesztések beérték az apple-t, de összességében a teljes ökoszisztéma fényévekkel van lemaradva a droid széttöredezett fejlesztési szisztémája miatt.
    (Mondom ezt úgy, hogy 2 éves kinai noname droidos telefonom van.)
  • M2 #9
    Nincs igaza, a gagyi szarokat mindig megpakolják hangzatos értékeket mutató vackokkal, amiket aztán nagy betűkkel rá lehet írni a dobozára. A fogalmatlan sznob meg az alapján meg is veszi.

    Minőségi gyártó ezekbe az amatőr játszmákba bele se megy.
  • RaidenHUN #8
    Konkurencia már évekkel ezelőtt felzárkozott.
  • Glutamin #7
    Semmi baj a 640p-vel. Ebben a méretben így sem látszanak a pixelek. Nagyon sikeres lesz ez a telefon. Amig a konkurens rendszerek nem zárkóznak fel az ioshez, addig az apple rongyosra keresi magat.
  • zola2000 #6
    Pedig igaza van, ha például a 20ezer forintos (magyarországon 38) homtom ht7ben 720p van, akkor szinte komikus ötször annyiért adni 640p-t, még akkor is ha 4collon bőven jó az, meg másba talán bele se lehet kötni.

    (pedig jó dolog belerakni a százezer + forintos telefont a kartonpapírba : )
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2016.03.22. 14:30:59
  • M2 #5
    Vagy az is lehet, hogy a felméréseikben a "VR miatt lecserélem a telefonomat" válaszok aránya alulról ütötte a 0.001 százalékot, ezért nem foglalkoznak vele.

    Semmi baj nincs ebben a méretben ezzel a felbontással. Még nagyképernyős tévéknél sem általános a 4K, akkor maradjunk annyiban, hogy mobiltelefonon meg erősen a parasztvakítás kategória.
  • Magnum PI #4
    Hülye ötlet lenne a 'low-end" telefonjukkal új designt bevezetni. Az majd az iPhone 7 lesz.
  • NEXUS6 #3
    Baxus, nem tudtam, hogy a kínai gyártók miért használnak viszonylag alacsony felbontású kijelzőket. Ja ha a nagy Apple is megteheti!?

    4k videó, meg tv appok?
    Szólt valaki a Applenak, hogy más cégek most jönnek ki a szélesebb közönségnek szánt VR eszközökkel?
    Na ez lehetett volna az a nagy durranás, amit sokan az Appletől vártak. Oups, erről lemaradtak.