Berta Sándor

Red Star OS - Linuxon alapul, de a külcsín Mac OS X-et másol

Minden észak-koreai kormányzati számítógépen a Red Star OS fut. Kutatók először vizsgálták meg átfogóan a programot.

A teljes ellenőrzés, a cenzúra és a megfigyelés szavakkal nem csupán Észak-Korea jellemezhető, hanem a Red Star OS is. Az operációs rendszer létezése már régóta ismert, ugyanakkor eddig senki sem tudta, hogyan is néz ki és működik. Florian Grunow és Niklaus Schiess a 32C3 hackerkonferencián ismertették a tapasztalataikat. A két szakember közel egy hónapon át tanulmányozta a Red Star OS 3.0-s verzióját. A szoftvert valószínűleg 2011 és 2013 között fejlesztették ki.

Grunow és Schiess leszögezte, hogy az operációs rendszer egyáltalán nem nevezhető elavultnak, hanem egy nagyon is jól működő program, amelyen jól lehet dolgozni. A Red Star OS alapja a Fedora és van benne többek között irodai szoftvercsomag, zeneszerző alkalmazás, s része a Naenara nevű böngésző is, amely a Firefoxon alapul.


A legfeltűnőbb dolog kétségkívül a Mac OS X-szel való vizuális hasonlóság. Az egyes programok számára itt is van egy a Dokkra hasonlító megoldás, ahol a gyakran használt alkalmazások és mappák ikonjait lehet elhelyezni. Az Apple operációs rendszerével való egyezések ennyiben ki is merülnek, a két biztonsági kutató szerint a Red Star OS-t sok munkával módosították és gyakorlatilag az alapoktól teljesen újraépítették, rendkívül nagy mennyiségű saját kódot tartalmaz.

Ez kiderült például a titkosításoknál, ahol a fejlesztők komplex algoritmusokat alkalmaztak, de módosították azokat. Grunow úgy vélte, ez a lépés azt mutatja, hogy az észak-koreaiak nem akarnak idegen kriptográfiai módszerekre támaszkodni. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy az észak-koreai kormány rendelkezik-e olyan mesterkulccsal, amellyel minden titkosított adat kikódolható.

Emellett a Red Star OS jól leárnyékolták, számos olyan alkalmazást telepítettek rá, amelyek egymást is figyelik és minden változást feljegyeznek. Amennyiben például valaki kikapcsol egy funkciót, akkor a számítógép egyszerűen újraindul, de olyan is előfordulhat, hogy a bootolási folyamat megakad. Az ok egyszerű: a fejlesztők úgy voltak vele, hogy kétséges esetekben az operációs rendszer inkább legyen használhatatlan, minthogy bárki hozzáférhessen.


Kiemelhető a vízjelező-eszköz is, amely a Red Star OS mélyén van elrejtve. Ez a program minden a számítógépen megnyitott vagy azon tárolt médiatartalommal kapcsolatos adatot összegyűjt és titokban a beépített merevlemez sorozatszámával lát el. Így pontosan kideríthető, hogy ki és mikor nyitott meg egy fájlt, hiszen az akár több vízjellel is ellátható. Ezáltal nyomon lehet követni például egy kormányellenes videó elterjedését. A rezsim ezen kívül arra is képes, hogy a neki nem tetsző adatokat a távolból törölje egy különleges vírusirtó segítségével.

A rendszert egyértelműen Észak-Koreán belüli használatra tervezték. A böngésző csak helyi oldalakat látogat meg és az integrált vírusirtó is egy észak-koreai szerverhez kapcsolódik. Grunow és Schiess viszont azt közölte, hogy sok ügyeskedéssel sikerült úgy módosítaniuk a rendszert, hogy a Naenara csatlakozni tudott a külföldi platformokhoz is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jkedzs #6
    meanwhile in China :p


    (én nem ajánlom)
    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2015.12.30. 18:45:20
  • sertrex #5
    Az egyiptomi piramisokat építő "rabszolgák" is jobban éltek, mint az átlag. Volt szállásuk, orvosi ellátás, fizetést is kaptak és rendes temetés járt nekik, már az akkori egyiptomi szokásokat tekintve. :))
  • AnarchoiD #4
    eszakkorea a rabszolgaibol el vannak akik a deli hatar kozeleben dolgoznak azsiai cegeknel masok kulfoldre utazhatnak epitkezeseken meloznak (az otthon maradotakkal revolverezik oket) aztan toljak haza a penzt + fenetudja de valszeg fegyverkereskedelem es jo kapcsolatok terror szervezetekkel is jatszanak.

    A vicces az, hogy a rabszolgak jobban elnek mint az atlag eszakkoreai polgar ;)
    Utoljára szerkesztette: AnarchoiD, 2015.12.30. 16:35:11
  • alyr2 #3
    Eltartjak magukat, meg gondolom kina segit neha ezzel azzal
  • Jawarider #2
    Segítsetek: Észak-Korea miből él????
  • gombabácsi #1
    hogyhogy nem a disznajról nevezték el?