SG.hu

007 Spectre: A Fantom visszatér

A széria nem igazán képes megújulni és haladni a korral, de akinek tetszettek az eddigi Bond-filmek azoknak ez a rész is bejön majd.

Elsősorban azt szükséges leszögezni, hogy jelen iromány szerzője sosem volt a James Bond franchise rajongója. Rendszerint általányos közönnyel viszonyulok egy-egy újabb Fleming-adaptációhoz, pedig mindent megtettem önmagam meggyőzése érdekében. Pótoltam a legfontosabb érákat, ám sem Sean Connery, sem Pierce Brosnan, sem pedig Daniel Craig nem tudott meggyőzni arról, hogy én kedvelem ezt az irrealitás talaján mozgolódó szuperkémet. Azonban nem adtam fel végleg a harcot, a Spectre premierjéhez közelítve egyre inkább abban reménykedtem, hogy talán most megtörik a jég.


Hatalmas, példa nélküli átszervezések zajlanak a brit titkosszolgálat háza táján, így a szokásosnál is nagyobb nyomás nehezedik M (Ralph Fiennes) vállára, akinek még legjobb emberével, a 007-es James Bonddal (Daniel Craig) is gondja akad, hiszen a nőfaló ügynök saját szakállára okozott nagy galibát Mexikóban, és látszólag nem is áll szándékában az akciósorozat felfüggesztése. Az út végén ugyanis vár rá egy titkos terrorszervezet és annak vezetője (Christoph Waltz), akin korábbi veszteségeit akarja számon kérni.

A James Bond szériával még mindig az a probléma, hogy nem képes megújulni és haladni a korral. A CGI kétségtelenül ügyes használatán kívül a készítők semmi hajlandóságot nem mutatnak arra, hogy hallgassanak az új idők akciófilmjeinek szavára. Pedig az idők már nem is annyira újak, hiszen a legelső Die hard film óta azért járunk akciófilmet nézni, hogy azonosulásra alkalmas, sebezhető, halandó főhőst láthassunk küzdeni, mostanában meg pláne, hiszen amennyiben halhatatlanságra vágyunk, ott várnak a szomszéd teremben a szuperhősök.

Márpedig James Bond klasszikus stílusára ráférne a vérfrissítés, mert az, ami éppen csak jól állt Sean Connery-nek évtizedekkel ezelőtt, az mostanra már idejétmúlttá vált. Az arrogáns, legyőzhetetlen nővadász, aki a megszemélyesítő színészt leszámítva semmiben sem változik, számomra már nagyon unalmas.


Ez persze nem azt jelenti, hogy a Spectre rossz film, sőt, akik az eddigi epizódokat szerették, nyilván a fenti bekezdésben megfogalmazottakat is egy egészen más nézőpontból vizsgálva fogják értelmezni. Mindenképpen pozitívum, hogy a cselekmény változatos helyszínskálát jár be, így a sokszor klisés és gyerekes sztori nem válik annyira unalmassá, mint amennyire azzá válhatna, ha mondjuk végig egyetlen városban játszódna.

Sam Mendes rendezőnek is akadnak nagyon elmés meglátásai, a nyitójelenet például mesteri felépítéssel és pazar kameramunkával, valamint remek helyszínrajzzal operál, és a későbbiek során is akadnak feszült drámai pillanatok, még ha nem is túl sok (a sakktábla mellett zajló beszélgetés a mű csúcspontja). Az akciójelenetektől viszont nem dobtam el az agyam, ezek ugyanis túlságosan iparos módon készültek, Mendes a zúzdák esetében nem nyúlt elég mélyre a kreativitásért.


Daniel Craig nem tett sokkal többet a szerep érdekében annál, hogy mérsékelten kigyúrta magát és kinyitotta kék szemeit, de igazság szerint James Bond elavult karaktere ennél többet nem is igényel. Christoph Waltz nagyon jó lenne, ha történetesen jutott volna neki karakter, ám ezt sajnos kispórolták a forgatókönyvből, így az amúgy remek színész kénytelen kísérletet tenni egy lélektelen, robotszerű alak élettel való megtöltésére. A Bond-lányok közül a lánynak már csak nehézkesen nevezhető Monica Bellucci csupán kettő jelenetben szerepel, egyértelmű, hogy csupán a neve miatt szerződtették, Léa Seydoux viszont nem rossz, bár igazán emlékezetesnek se mondanám.

A Spectre vetítésére szóló jegy megváltása előtt egyvalamit érdemes mérlegelni. Tetszettek az eddigi Bond-filmek? Ha igen, ez is fog, amennyiben viszont a korábbi epizódok nem fogtak meg, úgy ez sem lesz képes rá. Jelen kritika szerzője utóbbi kategóriába tartozik. Mert ez is csak egy újabb, pontosan ugyanolyan 007-es produkció a befejeződni csak azért sem hajlandó sorban.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
007 Spectre - A Fantom visszatér (Spectre)
színes, magyarul beszélő, amerikai-angol akcióthriller, 148 perc, 2015 (16)

rendező: Sam Mendes
forgatókönyvíró: Ian Fleming
operatőr: Hoyte Van Hoytema
zene: Thomas Newman
producer: Barbara Broccoli
executive producer: Callum McDougall
vágó: Lee Smith

James Bond - Daniel Craig
Lucia Sciarra - Monica Bellucci
Oberhauser - Christoph Waltz
M - Ralph Fiennes
Max Denbigh - Andrew Scott
Moneypenny - Naomie Harris
Q - Ben Whishaw
Madeleine Swann - Léa Seydoux
Mr. White - Jesper Christensen
Mr. Hinx - Dave Bautista

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atisz #26
    Nagy játékos még Jason Statham is, nyilván az ő "karaktere" is egész más megvilágításba helyezné Bondot...

    Craig-et én leginkább egy Vlagyimir Putyinról szóló életrajzi drámában tudnám elképzelni, mint címszereplőt. Még a vodkát is kérhetné egészen újszerű módszerekkel :)
  • Atisz #25
    Na igen, én sem vagyok elájulva az akciójelenetektől: a Quantum of Solace-t nézve az az érzésem támadt, hogy valamelyik szuperhősös filmnek szánták vetélytársul.
    Ettől függetlenül akciófilmnek minősül és nem Bond-filmnek, ami Daniel Craig színre lépéséig önálló kategória volt, hiszen bár nélkülöz minden realitást, azért egy olyan nívót képvisel, amire szívesen beül az ember (talán még akkor is, ha nem kedveli magát James Bond-ot).

    Nyilvánvaló hogy nagyon nehéz újdonságot hozni a sorozatba, hiszen Bond volt már bérgyilkos, házas, valamint halottnak is hitték és persze otthagyta már az MI6-et is. Ettől függetlenül vannak azért alapelvek, amiket egyszerűen nem lehet felrúgni (jó poén, de attól még védhetetlen, ahogy Craig a vodka-martinit kéri "Do I look like I give a damn?"), mert sérül a brand.
    Craig kiválasztásával sikerült James Bondból száműzni a hagyományos elemeket, Bond eleganciáját, a grandiózus terveket szövögető főgonoszt, a Skyfall-ban a Bond-lányt és sima akciófilmmé silányították az utóbbi epizódokat. Lehet mondani, hogy a nyitóhétvégén milyen jól szerepelt a Spectre, de ez attól még nem lesz jó film a rajongótábor szemében, ugyanúgy, ahogy a Star Wars I is finoman szólva megosztóvá vált, anyagi siker ide vagy oda.

    Persze lehet azt is csinálni, ha a jogtulajdonos továbbra is Craig mellett dönt, mint 1983-ban, amikor egy "nem hivatalos" James Bond film is készült (mellesleg sokkal jobb, mint az hivatalos), de ennél szerintem egyszerűbb megoldás a visszakanyarodás a gyökerekhez.
    Az azért elég árulkodó, hogy valamennyi internetes szavazáson rendre a Goldfinger nyeri el a közönség tetszését. Az alap tehát adott, csupán megfelelő mennyiségű kreativitás szükséges az újabb és újabb részekhez.
  • Laza #24
    Nehéz 'karakternek' hívni, mert ennek a faszinak a színészi játéka Steven Seagal-éval vetekszik, pedig ő is az érzelmek és az arcjáték mestere :D
  • Laza #23
    "Apropó: csak nekem tűnik furának valami Monica Bellucci-n? Mintha megműtötték volna az orrát."

    Inkább megöregedett :)
  • Laza #22
    Akciófilmnek nevezni is túlzás ... mert valljuk be, az akció is pocsék benne .......

    Nem spoilerezek, olyan általános dolgokat írok, amik 1001 filmben vannak, de azért mégis abba teszem, nehogy valakinek fájjon :)

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    van benne kocsikázás, semmi nagyszabású, csak kergetőznek a városban ........ kösz, akkor inkább 10x A Sziget üldözéses jelenete ... na az már valami volt, pedig ezer éves ... és az akció ... elmennek egy távoli helyre, aztán van ott 5 őr, akiket mind 100m-ről leszed 1-1 lőszerrel, és elmegy .... majd persze minden felrobban magától ... és a szokásos, elkapott a gonosz, kínoz én meg megmenekülök ... és még az a kínzás ........ halál unalom ......... cseréljék már le ezt a faszit .... ezerszer inkább Pierce Brosnan ....... azok a filmek legalább szórakoztatóak voltak a maguk elnagyolt mivoltukkal .... ez meg szimplán csak fáj.
  • Atisz #21
    Így van, Craig film, mert mióta Daniel Craig játssza Bondot, azóta nem Bond filmekről beszélünk. Ezek csupán A kategóriás akciófilmek.

    A készítők is észrevették, hogy nem igazán jön be ez a Bond rajongóknak (akik továbbra is csupán a Bond-márka miatt nézik az új epizódokat) és a Skyfall-lal próbáltak kissé visszakanyarodni az eredetekhez (ugyanakkor megint sikerült egy hülyeséget összehozniuk: először a szériában nem volt Bond-lány).

    Apropó: csak nekem tűnik furának valami Monica Bellucci-n? Mintha megműtötték volna az orrát.
  • Csaba161 #20
    Hát ez annyiban különbözik az előző Craig filmektől, hogy ennek már története sincs.
    Bond megy egyik helyről a másikra, hogy miért, azt ne kérdezd, mert a film készítői se tudják.
    Ha az új helyen férfiak vannak, azokat megöli; ha nők, akkor azokat megdugja, oszt vége a filmnek. Szóval semmi értelme, pl. egyszercsak feltűnik Monica Bellucci (hogy miért, honnan, hogyan azt megint ne kérdezd, mert az írók se tudják), Bond gyorsan megdugja, aztán az írók megfeledkeznek róla...
  • culas25hc #19
    A svéd csapágyon felröhögtem :D:D
  • culas25hc #18
    Csak annyit segítsen valaki, ha nekem a Skyfall és a Casino Royal atom módon tetszett, akkor ez tetszeni fog? Vagy azokhoz képest is ötlettelen?

    Amúgy Pierce Brosnant mindig is utáltam Bondként, a többieknek meg bár elismerem a színészi alakítását, a generációs szakadék miatt nem tudtak a szívemhez nőni.
  • VolJin #17
    A korábbi bond filmek, és craiges széria karakterei teljesen eltérőek. Régebben egy urizáló piperkőc volt a karakter. Az új széria bárjelenetében vodkamartinit kért, a pincér kérdésére, hogy rázva vagy keverve, Bond válasza az volt:

    "ne szórakozzon, tökmindegy, adja már"

    Míg korábban a piperkőc karakterek eleve úgy kérték, hogy rázva, nem keverve.

    Az új széria teljesen eltérő karakterre épít.