Berta Sándor

Az okosórák is elvonhatják a vezetők figyelmét

Az idő leolvasása ugyan nem szabálytalan, de a sok funkció miatt a telefonok után ezen termékek is tiltólistára kerülhetnek.

Kanadában egy férfi csupán pár másodpercig pillantott rá az okosórára, a rendőrök mégis elkapták és 120 dollárra büntették. Az illető jelezte, hogy nem fogja megfizetni az összeget, mert csupán egy óráról van szó, arra meg bárki ránézhet vezetés közben. Miután az eszközt a csuklóján hordta és nem a kezében tartotta, ezért elvileg igaza is lehetne Québec közlekedési előírásai alapján, a gond csak az, hogy nem csupán rápillantott a készülékre, hanem éppen egy új zeneszámot választott ki a lejátszási listáról.

Az eset tökéletesen rávilágított arra, hogy az okosórák megjelenésére a jogalkotók nincsenek felkészülve. Ugyan a legtöbb országban be van tiltva a mobil eszközök vezetés közbeni használata, de az okosórák alkalmazása nincs szabályozva. A brit Transport Research Laboratory cég különböző körülmények között vizsgálta meg a vezetők reakcióidejét. Az eredmény: az utassal való beszélgetés 0,9, az okostelefon használata 1,8, míg az okosóráké 2,5 másodpercre vonta el a teszteken résztvevők figyelmét.

Michael Schreckenberg közlekedéskutató közölte, hogy a kihangosított mobiltelefonok bár használatuk legális, ugyanúgy megzavarhatják az autósokat. Csak Németországban 800 000 baleset történik amiatt, mert a vezetők figyelmét elvonja valami. Az esetek egyharmadában telefonhasználat van a háttérben. Egyre nagyobb problémát jelent az is, hogy a gyalogosok a kereszteződésekben sokszor szintén a készülékük kijelzőjét bámulják és nem a forgalmat figyelik.

Az okosórák tekintetében gondot jelenthet, hogy azt tényleg nem lehet megtiltani, hogy valaki megnézze a pontos időt. Viszont nagyon nehéz bebizonyítani, hogy valaki egy bizonyos esetben csak a pontos időt nézte meg vagy például egy zeneszámot választott ki. Ez egy olyan kihívás, amelyre a jogalkotóknak mielőbb megoldást kell találniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #4
    Ez milyen baromsag mar....
    Akkor a tobbi utas is elvonja a figyelmet, a radio, a cigi, az ut menti plakatok....
  • Skylake #3
    És még mi minden megnézhető, ez csak a felső réteg, amit a hülye usereknek hagynak.

    Na mindegy, én már magam környezetében szopórollerre raktam a drágalátos google-t, úgyhogy nálam nincs gyűjtögetés. Képzeljétek el, a google-hoz tartozó tracking és reklámkinyomó szerverek listája mekkora? Közel 50 darabot használnak ezek a tetűk erre a célra. Na most, ezek szépen ott vannak, a cuki kis host fájlomban a megfelelő, azaz 0.0.0.0-ás IP címmel. Úgyhogy Google, tőlem te semmit nem fogsz kapni!
  • syn7h37ic #2
    Irónia ide vagy oda sajnos nem teljesen elképzelhetetlen amit írtál. Egyébként már most is tudna valós időben a google információkat szolgáltatni. Elég, ha megnézi az ember a helyelőzményeket. A legtöbben azt sem tudják, hogy létezik, és 30 napra visszamenőleg minden adat meg is nézhető a google fiókban, hogy merre járt az illető stb stb... És sz csak a felszín egy nagyon apró darabja. A következő lépcső, innen nagyon egyszerű. Főleg, mióta már elég sok okos eszköz is van az autókban. Orwell és Huxley anno nem irkált sületlenségeket.
  • Skylake #1
    Ó, erre csak egy megoldás van! Nagyon tetszetős és főleg Hatékony, és gazdaságilag is előnyös megoldás ám! Be kell kamerázni minden személygépkocsit, és realtime figyelni! Bele a kamerát az ostoba pofájába, a sok baromarcúnak! Persze ehhez nem lesz elegendő emberi kapacitás, de az a drága DARPA, vagy valamelyik cimborája, esetleg az a csodálatos Google, biztosan le tud kapni olyan megoldást a polcról, amely azutomatán, az adatfolyamból valós időben érzékeli, hogy Gézuka, éppen az ájfónját nyomkorássza e kilóhúsznál, vagy Gizike éppen egy cicás giffecske kiposztolása közben hajt bele a pirosba! Aztán helyből ki is nyomja rájuk a büntetést, abban a miliszekundumban! Mennyit fogunk ezen kaszálni! Amint látjuk ezek nagyon fontos, ún. "nemzetbiztonsági" szintű dolgok, amiket kezelni kell! Kedves képviselőtársaim, ezért szükséges törvényt alkotni a gépjárművek fedélzeti felügyeleti rendszereiről! Most, azonnal, haladéktalanul és maradéktalanul!

    Aztán ott van a járulékos előny, az az igazi ám! Megszokja majd a paraszt, hogy az autójába ülve folyamatosan figyeljük, hogy ott van a kamera a pofájában. Kicsit hőbörögnek, de megszokják, én mondom (drága képviselőtársaim)! Amint megszokta, mondjuk 10 éven belül, jöhetnek a magánterekbe felszerelhető kamerák, ugyanilyen kiértékelési funkciókkal. Majd addig teremtünk azok bevezetésére precedenst - megoldjuk, hidd el!

    (Irónia, fogtad ugye?!)