Szekeres Viktor

Hétköznapi vámpírok - Az év eddigi legjobbja

Vannak mozifilmek, melyeket látva a "tömény zsenialitás" szóösszetétel jut az ember eszébe. Persze a többség a Halálos iramban 7-tel is így van.

Hogy tetszett a Hétköznapi vámpírok?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
Az új-zélandi filmművészet itthon nem nyilvánul meg túl gyakran a mozikban. A szigetországot annak idején Peter Jackson (Hullajó) és Lee Tamahori (Egykoron harcosok voltak) korai filmjei képviselték, legutóbb talán A bárányok harapnak (kritikánk itt) című horrorfilm volt színtiszta új-zélandi alkotás a magyar mozikban, egyébként csak forgatási helyszínként találkozhattunk vele. Peter Jackson mellett az ország egyik legismertebb mozgófilmes exportcikkének a Flight of The Conchords folkduó tekinthető, melynek zenés sorozata, a Slágermájerek az HBO-n két szezonon keresztül volt látható. Nos, a Hétköznapi vámpírok a Flight of the Conchords egyik tagjának, Jemaine Clementnek a gyermeke, társával együtt ő írta, rendezte a filmet, melynek a főszerepét is elvállalta.


A Hétköznapi vámpírok műfaját tekintve egy áldokumentumfilm, illetve inkább mockumentary, hiszen áldokunak akkor nevezhetnénk, ha át akarna verni minket, de tematikája miatt értelemszerűen senki nem fogja valódinak gondolni. Ez a tematika pedig természetesen a vámpírlét. Egy dokumentumfilmes stáb pár, közös háztartásban élő, új-zélandi vámpír életét mutatja be egy kiemelt, élőhalott rendezvény közeledtére koncentrálva.

Már az elején is úgy hivatkoznak a vámpírokra a készítők, mint egy szubkultúrára, s úgyis közelítik meg az életüket, ahogy egy klasszikus dokumentumfilm vagy dokureality tenné, tehát nem az áll a fókuszban, hogy vannak vámpírok, vagy más élőhalott lények, hanem teljesen természetesnek veszik a létezésüket. Ez a "vámpír is ember"-látásmód jópofa csavart visz bele a filmben, hiszen a számunkra mindennapos szituációk vámpírokkal elmesélve határtalanul viccesekké válnak.

Arról nem is beszélve, hogy bár a stáb nem akad fenn a vámpírléten, a hétköznapi emberek nem tudnak róluk, ami persze számtalan abszurd és kegyetlenül mókás szituációt is eredményez. Ugyanúgy az abszurditásra erősítenek rá a vámpírok sztereotípiák segítségével megalkotott karakterei (Petyrnél jobban eltalált figurát nem nagyon láttunk mostanában moziban), akik bemutatják számunkra az életüket, mindennapjaikat. A teljesen különféle stílusú vámpírok interakciói rém ötletesek és cseppet sem erőltetettek.


Döbbenetes látni, ahogy a Hétköznapi vámpírok amellett, hogy szinte minden ziccert kihasznál és rengeteg, a köznapi halandók számára érdekesnek tűnő kérdést megválaszol, s a változatosságnak köszönhetően (folyamatosan újabb és újabb karakterekkel teszik izgalmassá a status quót) egy percig nem válik unalmassá. Ha pedig véletlenül valamelyik éppen kivesézett témát túlhúznánk a készítők, akkor az igen elvetemült és szellemes poénok mindig kisegítik őket.

Nem érdemes szaporítani a szót, a Hétköznapi vámpírok zseniális, szörnyen élvezetes. Persze nem lesz mindenkinek a kenyere, de rengeteg ötlet van benne és hiába kezdenénk aggódni 20-30 perc elteltével, egyáltalán nem válik önismétlővé, mindig kapunk egy-egy újabb irányt, amit fel lehet térképezni. A készítők pontosan tudták, hogy mennyi kakaó van a témában, nem is húzták túl a játékidőt. Igazi nézőbarát alkotásról van szó, épp ezért semmi meglepő nincs abban, hogy a film a Budapesten megrendezett 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját is elvihette

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Hétköznapi vámpírok (What We Do in the Shadows)
színes, magyarul beszélő, új-zélandi-amerikai vígjáték, 86 perc, 2014
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Taika Waititi, Jemaine Clement
forgatókönyvíró: Jemaine Clement, Taika Waititi
operatőr: Richard Bluck
zene: Plan 9

szereplők:
Jemaine Clement (Vladislav)
Cori Gonzalez-Macuer (Nick)
Taika Waititi (Viago)
Jonathan Brugh (Deacon)
Ben Fransham (Petyr)
Stuart Rutherford (Stu)
Chelsie Preston Crayford (Josephine)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stoppos #8
    Háromszor néztem meg, mert mindig találtamn valamit, ami miatt érdemes. Másodszor a kimaradt dolgok miatt, harmadszor meg a fényképezés-dokumentumfilm vonal miatt. Hatalmas film.
  • Ender Wiggin #7
    szerintem meg mindent, amit ki lehetett hozni belőle ellőtték a trailerben.
  • kalapos01 #6
    Ha a film rohadt jó volt, akkor elég jól elment filmnek, nem? Ha valami 80 percben király, miért lenne jó 800 vagy 8000 percben?
  • tobias88 #5
    Ez szerintem inkább sorozatnak menne el. Olyan Office feelingje van
  • G_ArchAngel #4
    Jaja, siman ujranezos :D
  • gyurikahh #3
    Vicces, új, és végig fenntartja az érdeklődést :) Csak ajánlani tudom. Párommal először januárban láttuk + azóta még kétszer :) Nem lehet megunni.
  • sárkánylovag #2
    Kifejthetted volna hogy miért :)
    Ha csak véres az nem gond.
  • Montanosz #1
    Borzalmas, beteg lelkületűeknek ajánlott.