Szekeres Viktor

Különleges saját gyártású sorozatot indít a Spektrum

Villanások címmel indít saját gyártású sorozatot a Spektrum.

A hálózatelmélet nemzetközi szaktekintélye, Barabási-Albert László szerint jövőnk – legyünk bármennyire is különbözőek – megjósolható. A professzor Villanások című könyve és sokéves kutatási eredménye alapján most, a 20. születésnapját ünneplő Spektrum egy ismeretterjesztő sorozat formájában tárja elénk, hogyan lehetséges megfejteni a jövőt, kiszámítani jövendő cselekedeteinket.

A Villanások a Barabási Albert László hálózatkutató főszereplésével egy nem mindennapi utazást ígér saját jövőnk feltérképezésébe. A részben Magyarországon, részben az Egyesült Államokban és Londonban, eredetileg angol nyelven forgatott négyrészes sorozat a jelenlegi legmodernebb tudománynak számító komplex hálózatelmélet egyik különleges szeletét mutatja be. A műsor házigazdája a BBC-ről ismert brit riporter, Sankha Guha, BAFTA-díjas újságíró.

Barabási 2010-ben fogalmazta meg először, hogy életünk hosszú ideig tartó nyugodt, majd rövid, intenzív, záporeső-gyakoriságú eseménysorokra, azaz villanásokra tagolható. Az emberek életében, viselkedésében ezek a villanásoknak hívott időszakok meglepő egyetemességet, hasonlóságot mutatnak, pontos minta írható köréjük. Ezen minta alapján a jövő, vagy ha tetszik, jövőbeli cselekedeteink megjósolhatóak lesznek, ha nem is teljes mértékben, de majdnem. A kutató-professzor szerint viselkedésünk a jövőben 93 százalékos pontossággal kiszámítható – és ez a kiszámíthatóság, a villanások nem csupán az emberi viselkedésben, de sok más területen is tetten érhetőek – közülük a legérdekesebb alkalmazási területeket mutatja be a Spektrum új, négyrészes ismeretterjesztő sorozata.

A Spektrum új műsorának készítői a tudományos-ismeretterjesztő műfaj szakmailag is elismert két vállalkozása, mögöttük tapasztalt televíziósok és dokumentumfilm-rendezők állnak: a Freerun Media Vikárius-Horváth Szilvia rendező-producerrel és a Színfolt Film, amely Lévai Balázs műsorainak alkotó cége. A Villanások főszerkesztője Márkus Katalin. A két gyártó nevéhez fűződik a 2013-ban, szintén a Spektrum megrendelésére készített „Behálózva” című ötrészes sorozat, ugyancsak Barabási-Albert Lászlóval a főszerepben, amely tavaly elnyerte a legjobb tudományos-ismeretterjesztő sorozat Kamera Korrektúra-díját.

A Villanások premier február 27-én, pénteken 20:30-kor lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!