MTI

Drónokat észleltek egy francia katonai támaszpont felett

Pilóta nélküli repülőgépeket, drónokat észleltek az elmúlt napokban Franciaországban az egyik legvédettebb nukleáris katonai támaszpontnál, Brest kikötőjének közelében. Az illetékes hatóságok szerint a berepülések nem veszélyeztették a bázis biztonságát.

A helyi prefektúra szerda este hozta nyilvánosságra, hogy a breton partok mentén található Crozon-félszigeten mesterségesen kialakított Longue nevű sziget felett - ahol a francia hadsereg négy nukleáris töltetekkel felszerelt tengeralattjáróját állomásoztatják - január 27-ére virradó éjjel és január 27-én napközben - több drónberepülést észleltek. Lionel Delort kapitány, a tengeri prefektúra szóvivője csütörtökön a France2 közszolgálati televízióban elmondta, hogy kézzel fogható bizonyítéka nincs a hadseregnek a berepülésekről, miután a drónokat nem találták meg. Ezért csak észlelésről lehet beszélni.

A televízió helyszíni tudósítása szerint a támaszpont védelmét a csendőrség és a hadsereg jelentősen megerősítette. Franciaországban nukleáris és katonai létesítményeket öt kilométeres körzetben és ezerméteres magasságig tilos repülővel megközelíteni. Az ügyészség ezért vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy milyen jellegű pilóta nélküli repülőgépekről van szó, és azokat ki irányította. A törvény megszegői egy év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatók.

Január közepén az elnöki hivatal felett észleltek hasonló jellegű drónrepüléseket, tavaly ősszel pedig - egy hónap alatt mintegy húsz alkalommal - francia atomerőművek közelében. Azóta a nukleáris létesítmények légterének védelmét megerősítették, de az elmúlt három hónapban nem folytatódtak a rejtélyes repülések. Valamennyi drón sötétben, este 7 óra és éjfél között, vagy pedig kora reggel repült át a zárt területeken. A hatóságok egyelőre nem tudták azonosítani a gépek irányítóit, és azt sem tudták megállapítani, hogy ezek összehangolt akciók voltak-e, de hangsúlyozták, hogy a nukleáris létesítmények biztonságát nem fenyegették a pilóta nélküli repülőgépek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #2
    A drón azért jó, mert simán le lehet lőni vagy akár befogni.. nincs benne ember.. senki nem pofázhat.. mit küldöget drónokat oda, ahová nem kéne...?! ;)
  • masuda #1
    Szerintem az emberek csak kíváncsiak, mik vannak úgy elzárva.