Berta Sándor

Elfogadták a Bluetooth 4.2 specifikációit

Az új szabvány 2,5-szer gyorsabb adatátvitelt és akár tízszer nagyobb csomagkapacitást biztosít.

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) bejelentette, hogy elfogadták és bevezetik a Bluetooth 4.2 specifikációit, amelyek elsősorban az adatvédelmet erősítik és az adatátviteli sebességen javítanak. A új szabvány először kínál megfelelő Internet Protokoll Támogatási Profilt (IPSP). Mark Powell, a Bluetooth SIG ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a specifikáció a számos javítás mellett lehetővé teszi, hogy az új IPSP segítségével az IPv6-hálózatokban is használni lehessen a Bluetooth-megoldásokat és ezzel teljesen új lehetőségeket biztosít a különböző eszközök összekapcsolására. Ennek alapján a fejlesztők és az OEM-gyártók javíthatnak a felhasználói élményen és új alkalmazási forgatókönyveket hozhatnak létre.

A Bluetooth 4.2 számos adatvédelmi technikát alkalmaz, amelyek megnehezítik a Bluetooth-kapcsolatokon keresztül az engedély nélküli információtovábbítást. Ennek köszönhetően az emberek például egy üzletben való vásárláskor csak akkor kapnának digitális ajánlatokat, ha ezt előzetesen kifejezetten engedélyezték. Az új specifikáció segítségével az adatok 2,5-szer gyorsabban továbbíthatók és sikerült a megbízhatóságot is növelni. Az adatcsomag-kapacitás 10-szer nagyobb és csökkenthető az átviteli hibák száma, valamint a fogyasztás is mérsékelhető. Az IPSP-nek köszönhetően pedig a Bluetooth-alapú szenzorok közvetlenül hozzáférhetnek majd az IPv6-on és a 6LoWPAN-on keresztül a világhálóhoz.

Suke Jawanda, a Bluetooth SIG marketingigazgatója júliusban úgy nyilatkozott, hogy hamarosan több milliárd kis méretű Bluetooth-jeladó (úgynevezett beacon) moshatja el a határt a digitális és a való világ között. Ezek az adók teljesen új üzleti lehetőségeket jelentenek és a Bluetooth Low Energy (LE) technikát használják, a Bluetooth-kapcsolaton keresztül a jelek 100 méteres távolságra továbbíthatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merwenus #1
    csak a lényeg maradt le, hogy milyen gyors is lesz. Vagy hát 2,5 krumpli, és 10 banán?