MTI

Rejtélyes drónok a francia atomerőművek felett

Rejtély övezi a francia atomerőművek felett az elmúlt hónapban, de különösen a múlt hétvégén észlelt drónokat. A kormány szerint a nukleáris létesítmények biztonságát nem fenyegetik a kereskedelmi forgalomban kapható pilóta nélküli repülőgépek.

Október 5. óta 13 francia atomerőmű felett észleltek drónokat, legutóbb péntek este öt különböző létesítménynél. Valamennyi sötétben, este 7 óra és éjfél között, vagy pedig kora reggel repült át a zárt területeken. A hatóságok egyelőre nem tudták a gépek irányítóit azonosítani, és azt sem tudták megállapítani, hogy összehangoltak-e a berepüléseket. "Semmilyen nyom nincs" - ismerte el Ségolene Royal környezetvédelmi és energiaügyi miniszter vasárnap. Arról sem kívánt feltételezésbe bocsátkozni, hogy egy környezetvédő szervezet vagy pedig terrorcsoport állhat a "támadások" hátterében. "De hamarosan megtudjuk. Semmi esetre sem fogom hagyni, hogy bárki is veszélyeztesse a nukleáris erőműveink biztonságának hitelét és hírnevét" - tette hozzá.

"Nem szabad semmisnek tekinteni, (ami történt), de dramatizálni sem kell" - mondta a tárcavezető, jelezve, hogy az észlelt drónok "nem veszélyes tárgyak". A francia kormány mindazonáltal jelezte, hogy minden erőt mozgósít a vezető nélküli repülőgépek "felelőseinek azonosítására", illetve annak érdekében, hogy véget vessen a nukleáris erőművek feletti repüléseknek. "A kulcsfontosságú (belügyi, energetikai, környezetvédelmi, védelmi) helyszínek biztonságáért felelős valamennyi állami szerv készenlétben áll a repülések kezdete óta, hogy azonosítsa ezen cselekmények felelőseit, és véget vessen nekik" - közölte a miniszterelnöki hivatal felügyelete alá tartozó nemzetbiztonsági és -védelmi titkárság.

Kormányzati források viszont azt is jelezték, hogy az állam nem fogja közölni a biztonsági intézkedések részleteit, sem azt, hogy milyen stratégiát kíván alkalmazni. Annak közzététele ugyanis csökkentené a biztonságot. A Le Parisien című napilap úgy értesült, hogy noha nukleáris létesítmények irányába és felett továbbra is tilos lőni, a csendőrség ezentúl lelőheti az atomerőművek felé közeledő drónokat. Szóvivőjük szerint erre eddig azért nem került sor, mert azok "nem jelentettek közvetlen veszélyt" a létesítményekre.


A titokzatos dróntámadások miatt azonban ismét fellángolt a vita a francia lakosság energiaellátásnak 75 százalékát biztosító 19 atomerőmű biztonságáról. Miközben az illetékes hatóságok szerint a francia létesítmények a pilóta nélküli repülőgépek által képviselt minden veszélynek képesek ellenállni, a Greenpeace környezetvédelmi szervezet - amely tagadja érintettségét a berepülésekben - és a Zöldek is azzal vádolták meg a kormányt, hogy szándékosan a valóságosnál kisebb színben tünteti fel a drónok okozta kockázatokat.

Emmanuelle Cosse, a Zöldek nemzetgyűlési frakcióvezetője szerint "az nagyon zavaró, hogy fokozatosan tudjuk meg, hogy egyre több atomerőmű felett repültek át drónok". Az atomerőműveket működtető EDF energiaóriás ezt azzal magyarázta, hogy bár tett feljelentést a berepülések miatt, azokat "következmények nélküli incidensnek" tekinti. A belügyminisztérium pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy valamennyi repülőt észlelték, s egyik sem jelentett "semmilyen veszélyt a létesítmények biztonságára, amelyek az erős földrengéseknek vagy a repülőgép-baleseteknek is ellen tudnak állni".

Az atomerőműveket megközelítő drónok kereskedelmi forgalomban kapható, szabadidős, nagyon könnyű (kevesebb, mint két kilós) gépek, amelyek nem képesek robbanószert szállítani. Franciaországban nukleáris létesítményeket öt kilométeres körzetben és ezer méteres magasságig tilos repülővel megközelíteni. A törvény megszegői egy év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Archenemy #7
  Ááá de aljas, nagyon ravasz, nagyon ravasz :)
 • Archenemy #6
  "Akkor most az öt kilóméteres körzet nem vonatkozik a légtérre vagy mi"

  Nem, az a gömbzet...
 • halgatyó #5
  Megjegyzem: azért 1 kiló robbanóanyaggal is lehet nagy galibár csinálni. No nem a reaktort és főberendezéseket rejtő épületben, az ellenáll ennél sokkal többnek is. Hanem például a kimenő energiát transzformáló (általában szabadtéri) berendezésekben, vagy a nagyfesz. távvezetékekben.
 • halgatyó #4
  Rohadjon meg a Grimbusz ott, ahol van!
  Ebből is látszik, hogy a kínaiaké a jövő. Ott símán főbelövik az emberiség szemetjét, nem játszanak emberijogosdit azokkal, akik a saját jogaikról a CSELEKEDETEIKKEL önként lemondtak.

  Ezeknek a dronoknak a veszélye nem abban van, hogy robbanóanyagot visznek, hanem egészen más: például radiokatív port is szórhatnak ki az erőmű fölött, hogy aztán arra hivatkozva követeljék azok bezárását.
 • teddybear #3
  Talán értelmezni is meg kéne tanulnod azt amit olvasol.
  Annyit jelent, hogy az erőműtől számított 5 kilométeres távon belül semmi sem repülhet ezer méter magasság alatt. Ezen mit nem értesz?
 • barret #2
  Ezt a hülye megfogalmazást! : öt kilométeres körzetben és ezer méteres magasságig tilos repülővel megközelíteni.

  Akkor most az öt kilóméteres körzet nem vonatkozik a légtérre vagy mi?????
 • Archenemy #1
  Miért nem lövik le? Vagy ez hülye ötlet, nem biztonságos?