Berta Sándor

Zürich és Bajorország is szoftverrel üldözi a bűnözőket

Egyre inkább előtérbe kerülhetnek a bűncselekményeket előrejelző különleges alkalmazások.

Októbertől kezdik tesztelni Münchenben és Nürnbergben azt a programot, amelyet már Zürichben sikerrel alkalmaznak a hatóságok és ami segíthet a nyomozóknak előrejelezni a lehetséges betöréseket. A kísérleti projekt egyelőre fél évig fog tartani. Ezzel a lépéssel Bajorország lesz az első német tartomány, amely ilyen eszközt vet be.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter közölte, hogy az első svájci eredmények mindenképpen biztatóak. A zürichi rendőrség az IfmPt nevű német cég megoldását használja. A helyi nyomozók előbb hónapokig tesztelték, majd július vége óta élesben is alkalmazzák a rendszert és komoly eredményeket értek el. Az előrejelzések 86 százaléka pontos volt és a betörések száma fél év alatt közel 40 százalékkal csökkent.

A szoftver többek között lehetővé teszi a neuralgikus városrészek felderítését; megmutatja, hogy mely kerületekben, mik a jellemző bűncselekmények; felismerhetővé válnak az elkövetők jellemzői és előrejelezhető, hogy legközelebb nagy valószínűséggel hol kerülhet sor betörésekre.

Günter Okon, a Bajor Tartományi Bűnügyi Hivatal elemzője elmondta, hogy minden bűnözőnek vannak csak rá jellemző személyiségjegyei. Ebbe a mintába tartoznak a tetthelyek, az időpontok, az elkövetési módok és az, hogy mit tulajdonít el. Bizonyos városrészek kifejezetten ideális célpontoknak számítanak és a bűnügyi statisztikából látható, hogy ha például egy elkövető rövid idő alatt többször is lecsap egy területen.

A rendszer sokkal jobban működik a városokban, mint vidéken, hiszen az előbbiekben több bűncselekmény történik. A betöréssorozatok 60 százalékát a kelet-európai bandák követik el, így pont ezeket deríthetik majd fel eredményesebben. Bajorország mellett egyébként Észak-Rajna-Vesztfália is vizsgálja hasonló program beszerzését, amit először Duisburgban és Kölnben vethetnek majd be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomazin #4
    Jah, mert a török, román, magyarnál már magyarázkodni is kellett volna...
  • sanyicks #3
    ez a baj, mert pl azt látják hogy a magyarok követik el a bűncselekményeket, holott nem a magyarok követik el, hanem a magyarországról érkező tudjukkik... akik tudjukmit csinálnak itthon is :)
    Utoljára szerkesztette: sanyicks, 2014.08.08. 10:39:19
  • Willenbrock #2
    Ez területi behatárolás csak,nem etnikai,szerintem.
  • Amergin #1
    "A betöréssorozatok 60 százalékát a kelet-európai bandák követik el" -nocsak, nocsak! A nácifasisztarasszista németek "listázzák" a származását a bűnelkövetőknek?
    Ajvék! Rettegek és elhatárolódom!
    Mi volna, ha mondjuk itthon is megtenné ugyanezt a hatóság? Amerikában meg egy körözéskor vagy a bűnügyi nyilvántartásban feltüntetik a rasszt is, míly borzalom!!

    Öööö, akkor most nekünk követnünk kell a "fejlett és művelt Nyugatot" vagy éppen hogy el kell határolódnunk a rásszizmusuktól?