Berta Sándor

Egyszerűbbé válhat a mobil nyomtatás

A Mopria Alliance egy egységes szabvánnyal tenné egyszerűbbé a mobil nyomtatást. Az első kompatibilis készüléket már piacra is dobta a Hewlett-Packard.

A szövetséget tavaly szeptemberben alapította a Canon, a Samsung, a Xerox és a Hewlett-Packard, s az elmúlt fél év során 12 új tag csatlakozott hozzá. Köztük van az Adobe, a Brother, a CSR, a Conexant Systems, az Epson, a Konica Minolta, a Lexmark, a Marvell, a Monotype, a Pantum és a Ricoh. Az új tagok csatlakozásának köszönhetően már sikerül lefedni a nyomtatópiac 86 százalékát, emellett további előrelépés, hogy sikerült bevezetni a termékminősítő programot.

A szervezet az alapítása óta műszaki prototípusokat fejleszt, termékeket tesztel és megnevezi a már minősített eszközöket. A következő hónapokban várhatóan jelentős mértékben nőni fog a minősített készülékek száma. Az első Mopra-minősítésű nyomtatót a Hewlett-Packard dobta piacra, a LaserJet Pro 476-ba integrálták a Box és a Google Drive Cloud-szolgáltatásokat. A célközönséget a kisebb és a nagyobb vállalatokat jelentik, a bevezető ára 529 dollár.


A szövetség célja, hogy a jövőben bárki szabadon nyomtathasson akár a mobil készülékekről is és ehhez ne legyen szükség meghajtóprogramokra. Emellett leegyszerűsítenék a folyamatot, s egyszerűbb és átláthatóbb kezelőszoftvereket fejlesztenének ki. Az okostelefonokra és táblagépekre elérhető Mopria plug-in márciusban jelenik meg az Android 4.4 (KitKat) operációs rendszerre, ez már támogatja a PDF-fájlok kinyomtatását valamint az NFC Tap-toPrint funkciót is.


Sungho Choi, a Mopria Alliance elnöke szerint az ágazatnak egy egyszerű, szabványosított és márkafüggetlen megoldásra van szüksége ahhoz, hogy minden eszközről lehessen nyomtatni. Nagyon örül annak, hogy mindezt ennyire gyorsan megvalósították. Olyan cégekkel dolgoznak együtt, akik a mobil nyomtatás minden területét lefedik, többek között nyomtató- és mobilgyártókkal, valamint szoftverfejlesztőkkel, így biztosíthatják az egyszerű mobil nyomtatást és annak további elterjedését. A szervezet a jövő héten kezdődő, barcelonai Mobil Világkongresszuson szeretné tájékoztatni a munkájáról a közvéleményt és a sajtót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!