Alex

Mesterséges rovarszemeket hoztak létre

Svájci, francia és német tudósok baleset-megelőzéshez is alkalmazható miniatűr mesterséges rovarszemet fejlesztettek ki.

Svájci, német és francia tudósok tanulmányozták a rovarok szemének működését, és létrehozták az első mesterséges, teljes mértékben működőképes miniatűr, domború összetett szemet. A 2 millió euró uniós finanszírozásban részesült Curvace projekt jelentős ipari lehetőségeket nyithat meg a mobilrobotika, az intelligens ruházat és a gyógyászati alkalmazások terén.


A kiadott közlemény szerint az összetett szemet jellemzői és működése a Drosophila muslica és más ízeltlábúak szeméhez teszik hasonlóvá. A szem kicsi (12,8 mm átmérőjű, 1,75 gramm súlyú) hengeres tárgy. 630 egyszerű szem - ún. ommatídium - alkotja, amelyek 42, egyenként 15 érzékelőt tartalmazó oszlopban helyezkednek el. Minden ommatídium egy elektronikus pixellel (30 mikron) kombinált lencséből (172 mikron) áll. Ezek az érzékelők fejlett optikai tulajdonságokkal - többek között nagy látószögű torzításmentes 180° x 60°-os látómezővel és nagy mélységélességgel - rendelkeznek, és a fényviszonyok széles skálájához tudnak alkalmazkodni.

A flexibilis mesterséges összetett szemet a jövőben azokon a területeken lehet majd felhasználni, ahol a nagy látószögű mozgásérzékelés elsődleges szerepet játszik. Például gépjárművekre lehet majd erősíteni a különféle akadályok hatékony felismerése érdekében (parkolás közben, az automatizált járművezérléshez vagy a túlságosan közel felbukkanó járművek és gyalogosok érzékelésére); alkalmazható lesz emellett apró robotrepülőkön a látáson alapuló ütközésmentes repüléshez (leszállásnál vagy akadályok elkerülésénél, többek között mentési műveletek során).


Csekély vastagságuknak és rugalmasságuknak köszönhetően a mesterséges szemek még szövetekbe is beilleszthetők intelligens öltözékek, például olyan kalapok készítése céljából, amelyeket az ütközésektől védő riasztórendszerrel látnak el a látássérült személyek számára. Intelligens otthonok falain és bútorain is elhelyezhetők mozgásérzékelés céljából (például a saját lakókörnyezetükben való életvitelben segített idős személyek esetében, vagy gyermekeknél balesetek megelőzésére). A projekt keretében öt intézmény működik együtt: az EPFL (Svájc), az Aix-Marseille egyetem és a CNRS (Franciaország), a Fraunhofer Institute for Applied Optics and Precision Engineering (Németország), és a Tübingeni Egyetem kutatói 45 hónapon át dolgoztak együtt (2009. október 1-je és 2013. június 30-a között). A teljes projekt költségvetése 2,73 millió euró, amelyhez az Unió 2,09 millióval járult hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #2
    Csak levették Dzsordiról és kaszálták a 2,73 millió eurót.
  • fonak #1
    Ilyen van a Star Trek TNG-ben a vak feka csávó fején? (Dzsordi LaForge)