SG.hu

A 4G frekvenciasáv megnyitását sürgeti az EU

Európa látja kárát annak, hogy a legtöbb tagállam nem nyitja meg elég gyorsan a 4G mobil szélessávú frekvenciasávot - hangoztatta közleményében az Európai Bizottság.

Az uniós végrehajtó intézmény arról számolt be, hogy a tagállamok fele különleges okokra hivatkozva a 800 MHz-es frekvenciasáv felszabadításának elhalasztását kérte, miután a közös megegyezéssel rögzített 2013. január 1-jei határidőre nem tudták biztosítani a sávot a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások számára. Az Európai Bizottság "a mai napon vonakodva bár, de a 14 kérelemből 9-et jóváhagyott" - olvasható a közleményben, amelyből kiderül, hogy Magyarország is engedélyt kapott a halasztásra ez év végéig. A 800 MHz-es sáv megnyitása elengedhetetlen a népszerű, vezeték nélküli szélessávú elektronikus hírközlési szolgáltatások elterjedéséhez.

A közlemény idézte Neelie Kroest, a brüsszeli testület digitális ügyekben illetékes alelnökét, aki szerint "ez az utolsó ilyen engedmény, amelyet gyakorlati megfontolások indokolnak. A frekvenciaspektrum megnyitása terén elszenvedett mindennemű késedelem az európai gazdaság kárára válik, és joggal váltja ki a lakosság elégedetlenségét. Ezért a frekvenciaspektrumra vonatkozó szabályok reformja központi elemét fogja képezni az egységes távközlési piac kiépítésére irányuló javaslatnak, melyet a Bizottság szeptemberben fog előterjeszteni".

A tagállamok késlekedésének egyik következménye az, hogy az európai polgárok által nélkülözhetetlennek tartott mobiltelefonok működése akadályokba ütközik EU-szerte. A telefongyártók - köztük az Apple - nem szerelik be a készülékeikbe az Európában történő telefonhasználathoz szükséges chipeket, mert túl kevés ország bocsátotta rendelkezésre kellő időben ugyanazt a frekvenciasávot. Az Európai Bizottság Ausztria, Ciprus, Finnország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Málta, Románia és Spanyolország esetében beleegyezett a halasztásba. Szlovákiának és Szlovéniának nem adta meg a kért haladékot, mivel e két országban a késedelem nem a frekvenciasáv rendelkezésre bocsátását akadályozó kivételes körülményekből adódott, hanem az engedélyezési eljárás szervezésével volt összefüggésben.

Csehország, Görögország és Lettország esetében további kiértékelésre van szükség. Belgium és Észtország késett a bevezetéssel, de nem kérte az uniós szabályoktól való eltérés, az úgynevezett derogáció lehetőségét. Bulgária arról értesítette a Bizottságot, hogy a frekvenciasávot továbbra is közbiztonsági és védelmi célokra tartja fenn. A többi tagország - Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália és Svédország - időben megnyitotta a szóban forgó frekvenciasávot.

A 800 MHz-es frekvenciasáv az ún. "digitális hozadék", vagyis az analógról a digitális műsorszórási technológiára való átállás révén felszabaduló frekvenciaspektrum részét képezi. Ez a sáv különösen alkalmas arra, hogy igénybe vegyék a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások céljaira, hiszen az egyes országok egész területén, a félreeső, vidéki térségekben is elérhető. Az uniós jogszabálytól való eltérésre irányuló kérelmek kiértékelése során az Európai Bizottság azt mérlegeli, mekkora nehézséget okozna a 800 MHz-es frekvenciasáv azonnali megnyitása az elektronikus hírközlési szolgáltatások előtt, illetve milyen frekvenciakoordinációs problémák vannak az országok között - kiváltképp az egyes tagállamok és a velük határos nem uniós országok között -, amelyek megnehezítik a frekvenciasáv felszabadítását.

Azoknak a tagállamoknak - így köztük Magyarországnak -, amelyek számára a bizottság engedélyezte az uniós jogszabály rendelkezéseitől való eltérést, a halasztási engedélytől függetlenül biztosítaniuk kell azt, hogy a 800 MHz-es sáv ideiglenes jellegű további (például műsorszórási célú) igénybe vétele ne gátolja, hogy a szomszédos tagországokban kiépülhessenek a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások ugyanebben a sávban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjhun #1
    Én, a nagy semmit adnék ezeknek, nemhogy frekit.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Az, hogy 900 helyett 800Mhz-en szórják majd, az ország nagy részén a bóvli kategóriának megfelelő mobilnetet, nem lesz ettől sokkal gyorssabb. Meg a forgalomkorlátról már nem is beszélve. Inkább tornyokat kéne tenni oda, ahol még nincs is. Sok helyen kilométerekre van a legközelebbi torony, vagy nincs térerő. Meg, reméljük ez a "digitális hozadék" (Digital Divine I), nem nagyon lesz tovább folytatva. A 800Mhz feletti frekik kiürítése azt jelenti majd, hogy az UHF sáv 61-69 közötti frekvenciáit kapják majd meg. Bár, ez nálunk csak a DVB-T platform megjelenésével lett kihasználva, az analóg korszakban nem nagyon üzemelt itt tv-adó, bár a szomszédos országokban voltak itt is. Jelenleg 1 analógon adó helyi tv üzemel a 66-os frekin. A "Digital Divine II" esetén, már az 50-59 közötti frekvenciák is erre lennének használva a földi műsorszórás helyett. Ennek a egyik variánsa szerint az adott térségben, ha nincs adás a 21-49 frekik valamelyikén a környéken, akkor ott is üzemelhetnének a mobiltornyok. Ráadásul majd a földi DVB-T vételben ez majd problémákat is fog okozni. Mivel akik megvették a "Digitális"-antennát a vételre, amelyek zöme, pont a 60-as csatornák feletti frekvenciákon a legnagyobb a nyeresége. A mobiltornyok zavarni fogják majd a vételt, pláne, ha a szomszédos frekin adna a DVB-T adó, például a 60-as csatornán, vagy a tv- frekvenciák közt "szendvicsként" beékelődve. Horvátországban, már panaszkodnak a fórumokban emiatt. Így antenna-csere vagy LTE szűrőt kell bekötni, de ez némi jelveszteséggel jár majd.