MTI

Perelnek a gyöngyössolymosiak egy mobil állomás miatt

Pertársaságba szerveződnek a gyöngyössolymosiak a Vodafone mobilcég jelenleg használaton kívüli átjátszó állomása miatt, a helyiek úgy vélik, a technikai berendezés egészségi gondokat okoz, s jelentősen csökkenti a környékbeli ingatlanok értékét.

A Vodafone szerint a tornyok és mobilhálózati berendezések esetében a magyarországi szolgáltatók szigorúan betartják az egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokat. Somodi Zoltán, a gyöngyössolymosiak szószólója csütörtökön, a helyszíni szemlét követően elmondta, a pertársaság fontos céljának tekinti a magyar egészségügyi határértékeket rögzítő törvényi szabályozás megváltoztatását. Már találtak ügyvédet is, aki egyelőre szóban vállalta el ügyük képviseletét - mondta a szószóló.

Somodi Zoltán elmondta, a mobilinternet átjátszó állomást nem megfelelő engedéllyel telepítették a község közelébe. A berendezést egy 15 évvel ezelőtt, állattartás céljára emelt épületen helyezték el. Az épület mintegy 50 méterre van a település szélétől, út vezet hozzá, az energiaellátása is könnyen megoldható volt. Ezzel szemben, ha a biztonságos, másfél kilométeres távolságba helyeznék át az átjátszó állomást, a szükséges infrastruktúra kiépítése jelentős, akár százmilliós pluszköltséget jelentene. Az átjátszó jelenleg nem működik, mert nemrég leégett, de üzembe helyezése, 2011 októbere óta már számos gondot okozott a környéken élőknek.

Somodi Zoltán hozzátette: az átjátszó állomás miatt a környéken az ingatlanok értéke jelentős mértekben csökkent, napjaink bírósági gyakorlata szerint 20-40 százalékkal, azaz házanként 5-10 millió forinttal. Becslése szerint ez összességében 200 millió forintot is meghaladó kártérítési igény benyújtását jelentheti. Korábban a Vodafone közölte, a Magyarországra telepített tornyok, mobilhálózati berendezések szigorúan alkalmazkodnak az európai és magyar egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokhoz, biztosítva ezzel a legmagasabb színvonalú technológiai szolgáltatást. Jelenleg minisztériumi rendelet szabályozza a lakosságra vonatkozó, egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokat. Hivatalos mérést az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet jogosult végezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kiwictor #4
    Na, akkor h is van ez?
    "Ezzel szemben, ha a biztonságos, másfél kilométeres távolságba helyeznék át az átjátszó állomást"
    Sűrűbben lakott településeken hány átjátszó is van másfél kilométerenként? :)
    Azt hiszem igen sok eü problémát okozott volna már, ha tényleg 1.5 km lenne a bizt táv...
  • Petka #3
    Sose fogom megérteni, hogy miért pont egy mobiltorony zavarja az embereket, mikor a világon többezer féle rádiójel megy mindenfele sokkal nagyobb teljesítményekkel... 10millió... ugyanmár...
  • aaaaa #2
    Ja, falun 100 ezerért veszel egy 1500 m2-es új építésű palotát kerttel. Azért fuss neki még 1x. :)
    Eladó gyöngyössolymosi házak
  • narumon #1
    Peeersze. Gyöngyössolymoson szerintem semmilyen kártékony tényező nélkül sincs az a ház amelyik 15 milliót érne, tehát nem is veszíthetett az értékéből a Vodafone torony miatt 10 milliót. Kicsikét el vannak tévedve az ingatlan árakkal a népek.