Alex

Rekordhajhászás a tükör nélküli gépeknél

A DSLR kategória alá pozicionált ILC-k, azaz tükör nélküli, de cserélhető objektíves fényképezőgépek szegmense a helyét keresi a piacon.

A digitális technológia beérett, a kompakton kezdő felhasználók jórésze felfelé váltana. Jobb képminőségre, több szolgáltatásra vágynak, amit a gyártók igyekeznek kielégíteni. Azonban a digitális tükörreflexes fényképezőgépek (DSLR) árazása sokakat elriaszt, nomeg méretben, kezelhetőségben is nagy ugrást jelentenek a csupán kattintást igénylő szerkezetekhez képest, így az igények kiszolgálására létrejött az ILC-k szegmense, mely a kompaktoknál jobb képminőséggel, de hasonló felhasználóbarátsággal kecsegtetnek. A trendet minden gyártó igyekszik kihasználni, napról - napra jelennek meg újabb ilyen fényképezőgépek.

A lapunkon is ismertetett Panasonic Lumix DMC-GF3 és az Olympus PEN E-P3 messze jobb fotókat csinál az un. point and shoot masináknál, ráadásul azoknál sokkal rugalmasabban használhatók, sajnos persze jóval drágábbak is. Azonban itt is megjelent a kompaktokra jellemző trend, a méretcsökkentés hajhászása. Ezt a gép lelkénél, a szenzornál kell kezdeni, mert ez határozza meg a többi részegységet is.

Valószínűleg minden olvasónk számára ismertek a méretcsökkentés okai: a nagyobb méretű szenzor ugyan jobb képminőséget biztosít, de nagyobb foglalatot követel meg, azaz nagyobb lencséket, amit a gyártók egyáltalán nem tudnak egy zsebrerakható méretű házba belezsúfolni. Tehát hiába csökken az elektronika mérete, és készítenek a mérnökök extrém kompakt vázat, a fizika törvényeit ők sem tudják megváltoztatni; ez leginkább a Sony NEX sorozatán látható, ahol megdöbbentően nagy a lencseméret a házhoz viszonyítva.


Sony NEX-C3 - az objektívre rakták rá a vázat

A különböző szenzorméretek összehasonlítása talán úgy a legegyszerűbb, ha az általuk okozott pixelméret-csökkenés szorzóját vetjük össze. Ez a Pentax Q-nál 5,5-szeres, habár sokak szerint már a négyharmados szabványnál lévő kétszeres is túl kicsi. (Összevetésképen, az APS-C másfélszeres, míg a Nikon a pletykák szerint egy 2,7-szerest tervez kiadni.) A képminőséget figyelve mindez azt jelenti, hogy a Pentax szenzora mindössze akkora, mint a Nikon Coolpix P300-é, a Nikon tervezett chipje pedig a négyharmados szabvány 74%-a lesz.


Itt adódik a kérdés, hogy milyen kicsik legyenek a kategória termékei? Mennyire fontos, hogy egy zoom optikás ILC is beleférjen a szebünkbe? Úgy látszik, még a gyártók sem döntötték el, meddig hajlandók lejjebb menni. De ha számunkra megfelelő egy ilyen aprócska szenzoros gép képminősége, miért nem veszünk egyszerűen egy manuálisan állítható kompakt megazoom masinát?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • orbano #2
    csatlakozom, ennek a cikknek se füle se farka. zsibbasztóan értelmetlenre sikeredett.
    DO lencsékben egyébként egyik gyártó sem gondolkodik (ami a kis méretű teléket illeti)?
  • gosub #1
    Nem értem, miért kell ilyen rossz cikket írni. Tévedések, rossz következtetések, téves meglátások.
    Elárulok egy nagy-nagy titkot a cikkírónak, a képen látható Sony Nex optika lencséjének átmérője kb. 12mm. Meghazudtolja az optika törvényeit. A tubus a nagy nem az optika! Hogy miért ekkora a tubus annak egész más oka van, nem az optika törvényei. Ha ebből indulnánk ki nézzen meg egy fullframe-re való pancake-t az is ekkora, vagy akár még kisebb a tubusa.

    A gyártók rég eldöntötték mekkora szenzorral szerelik a gépeket. Persze ha a cikkíró számára a Canon/Nikon a gyártó akkor valóban úgy tűnhet, bár egyikük sem gyárt ILC/MILC-et. Az Olympus régen eldöntötte 4/3-os szenzort rak bele. A Panasonic is rég eldöntötte 4/3-os szenzort rak bele. A Sony eldöntötte PAS-C-t rak bele. A Samsung eldöntötte aszem APS-C-t rak bele. Pentax eldöntötte kis körömnyit rak bele. Azok nem dönthették el akik nem is gyártanak ilyet.

    Olyan apróságra is kéne figyelni, hogy az ILC pont nem azt jelenti hogy tükör nélküli... hanem csak szimplán cserélhető ojektíves fényképezőgép. Oda MILC-et kellett volna írni... aztán még lehetne folytatni. Ezért nem értem miért kellet ezt megírni és közzétenni. Még 2-3 órát lehetett volna ráfordítani és egy értelmeset cikket bepötyögni.