Berta Sándor

Arcfelismerő készülékeket vásárol az amerikai rendőrség

Az Egyesült Államok bűnüldöző hatóságai idén szeptembertől alkalmazzák majd a BI2 Technologies cég Moris névre hallgató megoldását, amely egy iPhone készülékkel ötvözve képes a különböző arcok azonosítására.

A projektről a The Wall Street Journal számolt be. A BI2 Technologies Mobile Offender Recognition and Information System (Moris) nevű arcfelismerő eszköze összeköthető az Apple iPhone készülékével. A megoldás a cég közlése szerint akár 1,5 méteres távolságról hatékony és a készített fotók egy képadatbázisban kielemezhetők. Emellett ezzel a módszerrel lehetőség van az ujjlenyomatok feldolgozására és azonosítására is.

A tervek szerint az új arcfelismerő eljárást először néhány szövetségi államban vezetik be, ezek között van Massachusetts és Arizona. A megoldást már régóta alkalmazzák az amerikai fegyveres erők Irakban és Afganisztánban. Az arcfelismerő eszköz hatékony volt, minden bizonnyal ezért merült fel a polgári területen való használata.


A BI2 Technologies illetékesei elmondták, hogy 1000 darab Moris típusú arcfelismerő eszköz leszállítására kötöttek szerződést, ezek ára egyenként 3000 dollár. A készülékeket 40 kormányzati szervezet kapja meg, ezek egyike lesz az amerikai rendőrség. Paul Babeu, az arizonai Pinal megye seriffje elmondta, hogy az arcfelismerő eszköz mindenképpen hasznos segítőjük lehet, különösen akkor, ha a megállított emberek nem tudják magukat más módon (pl. jogosítvánnyal) igazolni. Arizonában a jelenleg hatályos törvények alapján letartóztatható az a személy, akinél az igazoltatás pillanatában nincs érvényes személyi okmány.

Az arcfelismerő megoldásokkal már régóta kísérleteznek a világ hatóságai, Németországban 2008-ban óta végeznek teszteket. A potsdami rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Frankfurt am Main repülőterén jelenleg is zajlanak arcfelismerési tesztek. Ezek során összehasonlítják az utasok útlevelében és személyi igazolványában szereplő digitális képeket, illetve biometrikai adatokat. Az első tapasztalatok kedvezőek, de ennek ellenére csak a kiértékelések után születik döntés arról, hogy az eljárást máshol is bevezetik vagy sem. Ugyanakkor felmerült a rendszer kibővítése is, így a fotókat valós időben hasonlíthatják össze a körözéseken szereplő felvételekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #8
    Nem az iphone beépített kameráját használják, hanem amit az a bumszli doboz tud. Az iphone a számítási kapacitást meg a hálózati kapcsolatot adja. A fekete doboz rajta az kamera és ujjlenyomatolvasó egyben. Nem iphone specifikus maga a cucc, a szoftver megvan más oprendszerekre is, most épp az apple-l zsíroztak le, a cikk szerzője a BlackBerry-t említi mint akivel még tárgyalások vannak.

    Másrészt az az iphone beépített kamerája nem tud íriszképeket csinálni, elég közel van a fókusz olyankor, fotós oldalak szerint az iphone minimum távolsága valahol 40cm körül van (a rendőrök ezzel szemet 15cm-ről fotóznak), továbbá wikipedia szerint az írisz-olvasáshoz infrával világítanak bele a szemedbe, a felbontást és egyéb speceket passzolnám hogy milyen kell irisz-olvasáshoz.

    Ezen kívül egy LED-es lámpasor is bele van építve, tehát töksötét sikátorban is lehet vele fotózkodni...

    Tehát egy iphone + macro-képes kamera + zseblámpa + tv-távirányító + ujjlenyomatolvasó együttest keresünk :).
  • Inquisitor #7
    Lol. Csak iPhone-al köthető össze semmi mással. Meg hát ugyan minek lehetne olyan vagy jobb képminősége ugye? lol.
    Valószínűleg pár képet bedobva még egy VGA kamera is elég lenne fix fókusszal. Természetesen bármilyen telefonnal ...
  • l300d #6
    nagyszeru. Ha jol ertem az ajfonnal lehet kepet kesziteni. Már varom az ujabb nagy dobast ahol az lesz hogy az ájfon telefonalasra is alkalmas. Szanalmas barmok.
  • jaspercry #5
    Ahogy elnézem,már egymást nem ismerik fel amerikában,kellett valami "protézis"
    erre is:
    -ja te vagy a főnök!
    -Aha ,de hol is van az irodám?
  • willcox #4
    Ha jól láttam, az ifos csak képet készít (ilyet tud a mobilok 99%-a, és ehhez még "okostelefonnak" sem kell lennie), majd a képet elküldi egy windows-os gépre, ami a felismerést végzi, majd az eredményt visszaküldi. Vagyis: ezt bármelyik okostelefonnal meg lehet csinálni, sőt, még a butatelefonok nagy százalékával is.
  • sanyicks #3
    Igen ezért a reklámért kapnak a cégek az apple-tól nokiásdobozokat :D
  • Szefmester #2
    A reklám. :D
  • usersg #1
    Megint azt sugallják, mintha az Ifosok valami csodálatosan utánozhatatlan, egyedi cuccok lennének. Mi a fene gátolna meg bárkit abban, hogy ne Iszarra, hanem akármi másra is megírja a megfelelő software -t?